A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ЮРІЙ ЙОВБАК ПРО ПЕРШИЙ ДЗВОНИК, РЕФОРМИ ОСВІТИ, РЕМОНТНІ РОБОТИ І НЕ ТІЛЬКИ…

Дата: 08.09.2017 21:41
Кількість переглядів: 621

Погляд на освіту директора школи.

Новий навчальний рік  дав старт пілотному впровадженню нового державного стандарту загальної початкової освіти «Нова українська школа», який запровадило у 100 школах України МОН України. Приємно відзначити, що серед цих шкіл і наша — Щасливська. Від того, як ми спрацюємо, яких досягнемо результатів (позитивних чи негативних), залежить шлях української освіти.

 

Зрозуміло, що досягти успіху без тісної співпраці та взаємодії між учителями, керівництвом школи, батьками неможливо, адже результат цього проекту залежить від кожного з нас. А вже з 1 вересня 2018 року всі школи України навчатимуть дітей за стандартами «Нової української школи». На мою думку, Міністерство освіти перетнуло певну межу — з’явилася «Нова українська школа». Міністерство пропонує обнулити роботу за попередній період і таким чином ніби поставило жирний хрест на роботі шкіл та вчителів. А що, 25 років ми нічого не робили, не вчили, не виховували?

Є чимало шкіл та вчителів, які успішно працювали і досягли високих результатів протягом цього часу. Серед наших колег Т. Гучок,
В. Остапець, Н. Торбін, Л. Дуденко, Н. Гарнага, Л. Карпенко, Т. Фісоченко, О. Ільницька, Г. Сойма, Г. Недогибченко, які, окрім передавання знань, формують дитячу спільноту, сприяють формуванню позитивної самооцінки, розвивають ключові навички для життя.

Дано старт новому проекту, а що ж змінилося?

  • Навчальні плани на 2017-18 навчальний рік майже такі, як і в минулі навчальні роки.
  • Йде певне впровадження інноваційних технологій, хмарних сервісів та інших сучасних засобів навчання.
  • Відмінено оцінювання в перших класах, вилучено з рук учителя червону ручку.
  • Йде інтеграція окремих предметів… І, мабуть, це все.

Планують запровадити нові програми в 5-9 класах. Мені здається, що вони суттєво не змінилися. Складається враження, поки що у нас не має системи, йдуть точкові «удари» по освіті. Вдарили по перших класах, по 10-их. По українській та світовій літературі, потім по математиці. Намагаються інтегрувати біологію, хімію, фізику, астрономію.

Реформування йде зверху. Примусово. У вчителя, адміністрації школи, відділу освіти виникає розгубленість не тому, що це погано, а тому, що не поінформовані, не готові. Вчитель має пройти ґрунтовну підготовку і перепідготовку на курсах, взявши за основу надбання освітян-інноваторів. Але це дуже болюче питання. І воно не вирішене, бо в новому законі «Про освіту»  не передбачене. Де будуть ці центри перепідготовки? Хто в них працюватиме? На думку МО, це будуть районні методичні центри. Але реформувати освіту, змінити вчителя теперішніми методичними кабінетами дуже складно, якщо не сказати «неможливо».

Якщо говорити про пілотний проект нового державного стандарту початкової школи, то є серйозний позитив:

  • Сформовано проектну команду у складі заступника Л. Братусь і вчителів Л. Карпенко та І. Племянник, які пройшли не одні підготовчі курси та навчання.
  • За нашою школою закріплено педагога-наставника, який надаватиме вчителям методологічну та інформаційну підтримку.
  • Команди області щомісяця зустрічатимуться для обговорення нагальних проблем та побудови освітневої траєкторії на певний час.
  • Планується зміна навчальної матеріальної бази.

28 серпня міністр освіти Лілія Гриневич заявила про виділення 1 млрд грн на базову середню освіту. Але невідомо для кого: для 100 пілотних шкіл, 400 опорних шкіл чи 15 тисяч шкіл України?!

Йде великий розділ між фінансуванням навчальних закладів, які беруть  участь у пілотному проекті, опорними школами, рештою шкіл України. А їх 93%.

 

Комфорт дитини – запорука успішності навчання

Ми намагаємося зробити освітнє середовище для всіх дітей таким, щоб кожна дитина почувалася у школі, у класі, на подвір’ї затишно  і безпечно, а діти класу стали тією дитячою спільнотою, які залюбки вчаться, займаються спортом, музикою, живописом.

Наше завдання — облаштувати навчальний простір так, щоб задовольняти  як індивідуальні, так і групові потреби дітей та вчителя.

За літо нам вдалося чимало зробити:

  • відкрито тенісний корт, який легко трансформувати у волейбольний чи баскетбольний майданчики;
  • незабаром діятиме оновлений зал боротьби, де початкові класи зможуть у зимовий період проводити уроки фізичної культури;
  • триває серйозна робота із введення в експлуатацію нової танцювальної зали на місці майстерні з ремонту взуття;
  • поліпшуються умови в бібліотеці, де буде простора читальна зала;
  • капітально відремонтовано кабінети для трьох перших класів;
  • замінено лінолеум у шести навчальних кабінетах, рекреації 2 поверху;
  • придбано новий комп’ютерний клас;
  • перераховано кошти на меблі для п’яти кабінетів та на три сучасні мультимедійні дошки;
  • створюється затишок у фойє та рекреаціях, зроблено капітальний ремонт у шкільній їдальні та кухні;
  • розпочато реконструкцію старої освітлювальної мережі — у багатьох кабінетах замінено світильники на LEDовські, енергозберігаючі, гарантія яких 5 років і 5000 годин безперервної роботи.

Все це стало можливим завдяки підтримці районного відділу освіти, особисто Миколи Каськіва, який опікується нашою школою, сільського голови Миколи Шмаюна, депутатського корпусу й особливо батьків.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано