A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Звіт голови ради про діяльність Бориспільської районної ради за 2016 рік

Дата: 28.04.2017 21:40
Кількість переглядів: 843

Голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас звітує про результати роботи ради за 2016 рік:

Перш за все хочу подякувати громаді, депутатам, сільським головам, керівникам установ і організацій, всім, хто доклав своїх зусиль для забезпечення злагодженої роботи районної ради, підвищуючи тим самим роль і авторитет органів місцевого самоврядування.

 

            Діяльність районної ради, депутатського корпусу, виконавчого апарату  здійснюється відповідно до Конституції України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Регламенту і рішень районної ради, Положення про постійні комісії Бориспільської районної ради VІІ скликання, інших нормативних актів, які визначають повноваження органів місцевого самоврядування.      

           

Головним у діяльності ради, голови ради є питання зростання ролі депутатів у процесах соціально-економічного розвитку району, формування і виконання районного бюджетів, функціонування та фінансування закладів освіти, охорони здоров’я і культури, підвищення ефективності використання майна комунальної власності.

          Діяльність районної ради будується так, щоб найефективніше реалізувати депутатські повноваження, об’єднати всіх обранців у прагненні максимально врахувати пропозиції виборців, послідовно і компетентно, із чітким розумінням прав і обов’язків розв’язувати нагальні проблеми життя району.

 

На сьогодні до складу Бориспільської районної ради VІІ скликання входять 34 депутати, які представляють сім політичних сил: від  БПП «Солідарність» - 11 депутатів,  політичної партії «Наш край» — 7, від ВО «Батьківщина» та партії ВО «Свобода» — по 4 депутати. До складу районної ради також обрано  по три  представники від Радикальної партії Олега Ляшка та « Аграрної партії», від  «Громадянської позиції» — двоє депутатів. Усі народні обранці займають активну позицію у вирішенні питань не лише свого округу.

Для координації дій у підготовці сесій, вирішенні нагальних питань працює Президія районної у складі 16 депутатів - представників фракцій та голів  постійних комісій.

Згідно Регламенту роботи районної ради та Положення про Президію  протягом звітного періоду Президія ради спрямовувала свою роботу на вироблення узгоджених пропозицій і рекомендацій з основних питань діяльності районної ради, координації роботи постійних комісій та розгляду питань поточної роботи ради в період між сесіями.

З метою оперативного вирішення питань, розширення кола депутатів у обговоренні і прийнятті рішень у районній раді працюють 7 постійних комісій:

  • бюджету та фінансів (голова – Марисенко В.М.)
  • земельних відносин, комунальної власності, будівництва та архітектури   (голова – Мотрич А.С.)
  • гуманітарної сфери (голова – Ільчишина А.М.)
  • регламенту, депутатської етики, забезпечення діяльності депутатів (голова – Мороз М.П.);
  • екології, природних ресурсів та благоустрою (голова – Величенко А.І.);
  • соціально-економічного та культурного розвитку (голова – Хворостянко В.М.);
  • законності, правопорядку та боротьби з корупцією ( голова – Сайко В.Г.).

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                             За період з листопада 2015 року по березень  2017 року було проведено 48 засідань постійних комісій, на яких були розглянуті такі питання:

  • про внесення змін до бюджету району на поточний рік з урахуванням  пропозицій;
  • звернення бюджетних установ та відділів райдержадміністрації про виділення додаткових коштів на поточні потреби;           
  • про затвердження технічної документації з нормативної грошової  оцінки земельних ділянок;
  • про затвердження проектів землеустрою щодо встановлення (зміни) меж сіл Вишеньки, Петровське, Щасливе, Проліски;
  • про затвердження Статутів комунальних підприємств та закладів освіти;
  • про затвердження  районних Програм:

 

«Програма соціально-економічного і культурного розвитку Бориспільського району»;

«Про затвердження районної комплексної Програми «Турбота» на 2016-2020»;

«Про затвердження Програми розвитку і діяльності громадсько-політичної міськрайонної газети «Трудова слава»;

«Про затвердження Програми діяльності Бориспільської районної організації ветеранів України»;

«Про затвердження Програми підтримки діяльності КП «Редакція районного радіомовлення»;

«Про затвердження районної Програми «Відзначення святкових та урочистих подій у Бориспільському районі на 2016-2020 роки»;

«Про затвердження Програми розвитку та функціонування Комунальної установи Бориспільської районної ради «Бориспільський районний Трудовий архів на 2016-2018 роки»;

«Про затвердження Бориспільської міськрайонної Програми «Онкологія» на 2016 рік;

«Про затвердження Програми «Розвитку Бориспільського центру первинної медико-санітарної допомоги Бориспільського району на 2016-2018 роки»;

«Про затвердження Програми розвитку системи освіти Бориспільського району на 2016-2018 роки»;

«Про затвердження Програми «Поводження з твердими побутовими відходами у Бориспільському районі на 2016-2020 роки;

«Про затвердження Програми місцевих стимулів для медичних працівників Бориспільського району на 2016-2018 роки»

 

За звітний період проведено 15 засідань сесій районної ради, на яких прийнято 152 рішень, що стосувалися різних сфер життєдіяльності району.

 

Протягом звітного періоду головою ради видано 102 розпорядження з питань основної діяльності. Фракції ВО «Свобода» та «Громадянська позиція» демонстрували найбільш жорстоку опозицію й найчастіше голосували «проти» або «утримувалися», коли мова йшла про прийняття бюджетних рішень.

 

Аналізуючи весь спектр розглянутих питань за звітній період слід зауважити, що депутати районної ради засвідчили свою увагу до найскладніших проблем сьогодення району та намагалися їх вирішити.

         

 

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН – БАРОМЕТР ДІЯЛЬНОСТІ РАЙОННОЇ РАДИ

 

            Робота зі зверненнями громадян у Бориспільській районній раді спрямована на забез­печення громадянами їх конституційного права на звернення, створення належних умов для реалізації цього права згідно вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 7 лютого 2008р. № 109/2008 "Про першочергові заходи щодо забезпе­чення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", інших нормативно-правових актів.

 

            У районній раді створені відповідні умови для регулярного проведення особистого прийому громадян. Усі звернення громадян на особистому прийомі реєструються. Якщо вирішити порушені в усному зверненні питання безпосередньо на особистому прийомі неможливо, вони розглядаються у тому ж порядку, що й письмове звернення. Про результати розгляду звернень громадянину повідомляється письмово чи усно, за бажанням громадянина.

            Дні прийому - вівторок та середа  в районній  раді не  порушуються.

            Крім того, голова районної ради, його заступник та депутати райради систематично  приймають громадян за місцем їх проживання.

            За звітний період до районної ради надійшло 632 індивідуальних та колективних звернень громадян.  З них: поштою – 249, на особистому прийомі  побувало 351 громадян, колективних звернень - 34.

            У зверненнях найчастіше громадяни порушували питання: соціального захисту населення, поліпшення житлових умов, аграрної політики і земельних відносин, екології та природних ресурсів, діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, забезпечення законності та  правопорядку. Всі заяви розглядалися своєчасно.

            Звернення громадян (інвалідів, учасників війни, бойових дій, вдів загиблих на фронті, багатодітних сімей, одиноких матерів), які мають встановлені законодавством пільги, розглядалися у першочерговому порядку. Їх надійшло 135.

            Введено в практику роботи районної ради на кожній апаратній нараді  (щопонеділка) розглядати стан додержання термінів розгляду звернень  громадян.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» у районній раді розпорядженням голови ради визначено відповідальну особу з питань опрацювання звернень громадян щодо одержання ними публічної інформації. 

У розбудові громадянського суспільства  велика роль належить депутатам, зокрема, сільським та районним. Їх роль у вирішенні питань регіону все більше зростає. Депутати все активніше беруть участь у громадському житті своїх округів. Їх діяльність не обмежується участю у пленарних засіданнях сесій та роботі постійних комісій. Більшість депутатів районної ради виступають активними помічниками сільських голів у вирішенні багатьох питань, які  виникають на території  сільської ради.

           

За звітний період об’єднаними коштами голови ради, депутатів, спонсорів було надано допомогу  багатодітним, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, ветеранам, сиротам, для поліпшення матеріального забезпечення закладів охорони здоров’я, освіти.

 

СІЛЬСЬКІ РАДИ  САМОДОСТАТНІ

У районі діють 20 сільських рад, які очолюють відповідальні та дієві голови незалежно від того, яку каденцію вони працюють. Усі вони вболівають за свої громади, докладають максимум зусиль для того, щоб жителям їхніх населених пунктів жилося краще. У зв’язку з перевиконанням  бюджету виділено додатково кошти на ремонт і будівництво об’єктів соціальної сфери, не обділено жодну сільську раду. Наразі всі сільські ради самодостатні, але ця самодостатність визначається різними показниками. Є  сільські ради, де перевиконання бюджету сягає  більш ніж 20 млн грн, а є й такі, де перевиконання лише 20 тис. грн. Така диспропорція у наповненні місцевих бюджетів зумовлена, перш за все, територіальним розміщенням населеного пункту.

5 лютого 2015 року Президент України підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».  Ефективність реформи залежить від активності громад. Об’єднання територіальних громад має виходити від громад з урахуванням Методики формування спроможних територіальних громад. Оскільки все, що штучно створюється є недієздатним, тому необхідним є те, щоб громади самостійно визначили шляхи свого об’єднання.  Об’єднання громад – питання на часі. Відповідно до рішення Київської обласної ради від 13 серпня 2015 року №986-51-VI у районі мало б бути чотири громади – Бориспільська, Вороньківська, Мирненська та  Щасливська. Ці напрацювання робила Київська обласна державна адміністрація, їх схвалила обласна рада і подала до Кабінету міністрів України. Кабмін, у свою чергу, надав право на об’єднання Вороньківській та Мирненській громадам. Але  мешканці сіл, які  входять до складу тієї чи іншої громади,  не впевнені в тому, що отримають переваги, коли позбудуться сільської ради. Тож питання лишається поки що відкритим.

Звертаюсь до вас, шановні депутати, в складі районної ради ви представляєте територіальні громади району. Не стійте осторонь цього питання, зустрічайтеся із своїми виборцями, почуйте їх думку і висловіть, пам’ятаючи, що головним залишається принцип  добровільності.

           

 

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ – НА 100%

Однією з основних програм, прийнятих районною радою є програма соціально-економічного та культурного розвитку Бориспільського  району. ЇЇ виконання сприяє відновленню економічного зростання й модернізації економіки району, забезпечує створення нових робочих місць, сприятливого бізнес-клімату та активізацію залучення інвестицій в розвиток усіх галузей економіки району вирішення нагальних проблем.

Хід виконання цієї Програми щорічно розглядається на сесії районної ради та затверджуються прогнозні показники розвитку району на наступний рік. Джерелами фінансування заходів Програми є державний бюджет, місцеві бюджети, кошти громади та інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

 Бюджет 2016 року – бюджет розвитку. До зведеного бюджету надійшло  645 млн. грн. : 391 млн. грн. – власні та закріплені доходи, офіційні трансферти – 254 млн. грн. Нам вдалося реалізувати плани і вирішити проблеми, що накопичувалися не один рік.  Внаслідок  перевиконання бюджету значні суми коштів вдалося виділити на ремонт закладів соціальної сфери: медичні установи, освіти і культури. Відтак на освіту перенаправлено найбільше бюджетних коштів – близько 25 млн. грн.: В  усіх навчальних закладах проведено капітальні та поточні ремонти. Зміцнюється база дошкільного та шкільного виховання:  виготовлено проектно-кошторисну документацію на будівництво школи в Чубинському на 740 місць та двох дитячих навчальних закладів : у Сошникові на 80 місць та Вишеньках  на 160 дитячих місць. На   культурну сферу було виділено близько 5 млн. грн. Район додатково  направив понад 10 млн. грн. на фінансування ЦРЛ, що дало змогу придбати деяке сучасне медобладнання та зробити ремонт у відділеннях.

 

 За рахунок нових підприємств, що зареєстровані в районі, до бюджету додатково надійшло 25 млн. грн. Серед бюджетів районів Київщини район займає почесне друге місце, якщо порівнювати з 2015-им, коли був на п’ятій сходинці. Що стосується податку з фізичних осіб, то Бориспільський район є лідером у Київській області та одним із перших в Україні.

ДОПОМОГА ВОЇНАМ АТО

Значна увага районної ради за звітний період спрямовувалися на надання підтримки тим жителям нашого району, які були мобілізовані до лав Збройних Сил України, учасникам Антитерористичної операції на Сході України, їх сім’ям.

Представники громадських організацій, територіальних громад Бориспільщини, волонтери продовжують проводити активну роботу по організації збору та відправки всього необхідного для військовослужбовців, які захищають незалежність України в зоні проведення АТО. Жителі району допомагають воїнам коштами, теплими речами, медикаментами, продуктами харчування. Особливо хочеться відзначити діяльність сільських  рад, які є в даному напрямку організаторами роботи на селі.

 Для підвищення якості соціально-медичного обслуговування, психологічної реабілітації, працевлаштування, поліпшення матеріально-побутових умов проживання у 2016 році затверджено районну комплексну програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2016-2017 роки.

 

ДОРОГИ

Відповідно до постанови № 395 Кабінету міністрів України від 24 червня 2016 р. дороги Бориспільського району, які потребували ремонту, потрапили до переліку об’єктів, що фінансуються у 2016 році за рахунок субвенції з державного бюджету. Цього року за сприяння народного депутата України Сергія Міщенка у співпраці з Кабміном місцеві бюджети отримали ці субвенції. У липні надійшла субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів у сумі 4 млн. 730 тис. грн. Оскільки не було чіткого її розмежування, то лише пізніше, на черговій сесії районної ради, з’явилася можливість проголосувати й спрямувати ці кошти до бюджету з подальшим направленням їх на сільські ради для ремонту доріг: Гірська – 660 тис. 242 грн. – вул. Бориспільська; с. Лебедин, вул. Незалежності – 1 млн. 157 тис. 154 грн.; с. Сошників, вул. Зелений гай – 637 тис. 690 грн.; с. Рогозів, вул. Калинова – 1 млн. 225 тис. 158  грн.; с. Вишеньки, вул. Садова – 1 млн. 49 тис. 756 грн. На сільських сесіях прийняли ці кошти до своїх бюджетів і вже майже освоїли їх. За рахунок коштів  місцевих бюджетів, а це – 11,7 млн. грн.,  вдалося відремонтувати дороги комунальної власності.

 

 

 

 

Районна рада веде свою роботу відкрито і гласно. З метою інформування населення району про роботу районної ради на офіційному сайті районної ради постійно розміщуються матеріали, проекти рішень, оприлюднюються рішення. Також діяльність районної ради висвітлюється на сторінках громадсько-політичної міськрайонної газети «Трудова слава»,  «Вісті», «Термінал».

Впевнений, що роль органів місцевого самоврядування у державі і суспільстві в цілому буде лише зростати. Разом з цим, посилюватиметься й відповідальність депутатів, усіх посадових осіб. Зміни будуть, до них треба готуватися. Це – вимога часу, підтверджена подіями, що ми переживаємо.

Шановні депутати!

 Кожен із нас добре усвідомлює, що зараз відбувається в нашій державі. Ми повинні зрозуміти, що нема особистих амбіцій і побажань – є бажання працювати для людей, працювати для району. Саме це повинно об’єднати нас задля втілення поставлених завдань. Всі позитивні напрацювання і досягнення в нашій діяльності вдалось одержати завдяки виваженій співпраці депутатів, виконавчого апарату районної ради, взаєморозумінню та співпраці з райдержадміністрацією, сільськими головами, керівниками підприємств, установ, організацій району. Закликаю всіх працювати з повною віддачею сил на благо територіальних громад району і бажаю, щоб справи кожного зміцнювали впевненість людей у нашій відданості справі, відповідальності за стан справ у районі.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано