A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ЯК І ДЛЯ ЧОГО ВІДБУВАЄТЬСЯ ТРАНСФОРМАЦІЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Дата: 30.03.2018 20:38
Кількість переглядів: 558

Процес змін в українській медицині триває. Напередодні старту національної кампанії з вибору лікаря Уряд призначив голову Національної служби здоров’я – Олега Петренка. Вчора на засіданні Кабінету Міністрів також ухвалили постанови, які мають поліпшити якість медичної освіти, професійного розвитку лікарів і медичної допомоги, а також рекордно рано розпочати міжнародні закупівлі ліків. Водночас процес реформування не може бути одноденним – це спільна і довготривала робота, до якої закликаємо долучитись кожного.

Восени минулого року Парламент прийняв основний закон про медичну реформу і таким чином дав старт для послідовної трансформації охорони здоров’я. 18 постанов, які ухвалив Уряд на останньому засіданні, – це продовження цього процесу.

У звернеyні до українців Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що ні для кого не є секретом сьогоднішній стан вітчизняної медицини, тому систему можна і треба змінювати: пацієнти повинні отримувати якісні послуги, а лікарі – достойні зарплати.

«Дивуюсь щоразу, коли чую, що все в медицині погано, тому що зробили реформи. Ми не зробили ще ніякої реформи. Ми тільки розпочали її робити. І я знаю, що нам потрібні роки, щоби побудувати якісну систему охорони здоров’я. Цим займаються розвинуті держави десятиріччями. Я вважаю, що за 3-5 років ми змінимо ситуацію. Уже у наступному році ситуація має стати кращою», – сказав Володимир Гройсман.

На засіданні Уряду ухвалили три постанови, що стосуються освіти медиків та подальшого їх професійного зростання. Цей аспект є дуже важливим, адже від кваліфікації лікаря залежить найголовніше – здоров’я, а іноді і життя пацієнта. Так, уже цього року буде проведено міжнародне моніторингове оцінювання якості вищої освіти, яке дозволить виявити рівень підготовки українських медиків у порівнянні зі світовими показниками, визначити проблемні моменти і працювати над їхнім вирішенням. Ще одне нововведення – єдиний державний кваліфікаційний іспит, який складатимуть випускники медвузів, що вчаться за програмою «магістр». Крім того, зміниться підхід до вдосконалення компетенцій лікарів – створюємо нову систему безперервного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я. Знання та навички медиків, які вони отримали під час участі у тренінгах, стажуваннях, дистанційних курсах, визнаватимуться офіційно.

Уже цього року оплата праці лікарів первинної ланки – терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів – стане достойною. Держава через Національну службу здоров’я буде оплачувати обслуговування кожного пацієнта, який підписав декларацію з лікарем. Автономізовані медзаклади вже зараз можуть самостійно розпоряджатися коштами, а з липня після укладання договору з НСЗУ зможуть переглянути зарплати медикам.

«Я хотів би ще раз розвіяти міф, що хтось нібито запроваджує платну медицину. Це не так. Зараз ми починаємо запроваджувати систему, коли кошти медичні ходять за пацієнтом. Це означає, що ви будете показувати нам, державі, куди заплатити і якому лікарю кошти за те, що він надав вам медичну послугу. І ці всі нісенітниці, які я чую сьогодні від політиків, про те, що хтось за щось буде платити – я просто хочу звернутись до таких політиків, сказати, що реформа цього не передбачає. І не треба лякати тим, чого немає. Навпаки – ми хочемо це змінити. І змінимо. Воля до цих змін є», – сказав Прем’єр-міністр.

Реалізовувати принцип «гроші ходять за пацієнтом» і розподіляти кошти буде Національна служба здоров’я України – уповноважений орган для реалізації Закону України «Про Державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Учора Уряд зробив другий крок для створення Служби: прийняв перші акти, які регулюють діяльність НСЗУ, та призначив голову Служби – Олега Петренка.

«Я дуже рада, що наша команда поповнилася таким сильним гравцем як Олег Петренко. Лікар за освітою, він має багатий управлінський досвід в приватному секторі. У різний час доклав багато зусиль для розробки тієї реформи, яку ми зараз впроваджуємо. Продовжуємо розбудовувати інституційну спроможність МОЗ і разом закладаємо основи Національної служби здоров’я України – для сталого, ефективного і якісного захисту головного – здоров’я українців», – сказала в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

НСЗУ буде забезпечувати гарантований державою пакет медичної допомоги і лікарських засобів. Тобто вперше кожен громадянин України буде знати, які види послуг, в якому обсязі, які лікарські засоби на амбулаторному етапі можуть гарантуватися державою безоплатно. Єдиним замовником і платником в цій системі стане НСЗУ. В більшості країн, які ефективно функціонують, в тому числі в Іспанії та інших європейських країнах, оплата медичних послуг здійснюється через єдиного платника з певним видом децентралізації, а оплата коштів забезпечується ефективно на рівні держави.

«Наявність національного платника уможливлює ефективне і цільове використання коштів за принципом оплати послуг, а не утримання закладів. Це основний підхід. Ми зараз оплачуємо послуги, а не утримуємо заклади. Конкуренція та рівність усіх надавачів послуг є основою реформи. Ми будемо оплачувати послуги будь-якому надавачеві, який ефективно господарює і може за прийнятну ціну, за прийнятної якості надати послугу», – сказав голова НСЗУ Олег Петренко.

Прозорість процесу забезпечуватиме електронна система охорони здоров’я. Національна служба здоров’я буде використовувати електронний документообіг і практично всі види діяльності обслуговування надавачів по оплаті послуг будуть виконуватися за допомогою електронних сервісів.

«Реформа почнеться з роботи НСЗУ по оплаті капітаційної ставки за договорами, що буде відбуватися вже з липня цього року, що і буде стартом реформи. Реформа буде продовжуватися і розгортатися поступово і в 2019 році. Стаціонарні надавачі послуг будуть залучатися до роботи. В 2020 році ми прогнозуємо, що вся програма медичних гарантій буде реалізовуватись через Національну службу здоров’я», – зазначив Олег Петренко.

Уже з другого квітня розпочнеться національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» – українці обиратимуть терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів і підписуватимуть з ними декларації.

«Обрати свого лікаря означає знайти і задекларувати новий формат відносин з фахівцем, якому ви довіряєте своє здоров’я. Підписуючи декларацію з обраним лікарем, ви повідомляєте, що обрали саме цього лікаря і цей заклад. Тоді з липня гроші з ваших податків підуть до закладу, у якому працює ваш лікар. Кінцевого терміну підписання декларацій немає, і швидкість – не головне у цьому процесі. Головне – якість і свідомість вибору», – наголосила доктор Уляна Супрун.

Уряд пішов шляхом реалізації різних програм в медицині. Майже рік діє програма «Доступні ліки», за якою люди можуть отримати найнеобхідніші ліки безоплатно чи з невеликою доплатою. І сьогодні мільйони українців вже скористалися нею. Побудова мережі кардіоцентрів по всій країні дає шанси на те, що люди будуть жити довше і не буде такого високого рівня інвалідності від серцево-судинних захворювань. Продовжується робота над розбудовою інфраструктури: добудовуються лікарні, перинатальні центри і лікарні, в яких було заморожене будівництво.

Вирівнюється процес міжнародних закупівель ліків: на засіданні Уряд ухвалив постанову, яка дала старт закупівлям за кошти 2018 року.

«Цього року ми даємо рекордно ранній старт закупівлям ліків. Зараз ми готові розпочинати закупівлі із залученням спеціалізованих організацій за дев’ятьма напрямками», – сказала доктор Уляна Супрун.

Процес перебудови – це завжди непросто і не одномоментно. Побудова якісної нової системи потребує рішучих дій і реальних кроків з боку влади. Водночас, це стане можливим лише за підтримки і розуміння громадян.

Інформація Урядового порталу


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано