A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

На черговій колегії РДА напередодні осені: Про нагальні проблеми в освіті, медицині та культурі

Дата: 30.08.2017 20:22
Кількість переглядів: 728

На черговому засіданні колегії РДА під головуванням Олександра Туренка підсумували готовність навчальних закладів району до нового навчального року; стан матеріально-технічної бази, кадрове забезпечення та надання медичних послуг закладами первинної ланки охорони здоров’я; організаційно-творчу та фінансово-господарську діяльності закладів культури за I півріччя та ін.

Голова райдержадміністрації Олександр Туренко та голова районної ради Владислав Байчас подякували кожній сільській громаді за участь у районних  святкових заходах з нагоди Дня незалежності. Нагороди з рук перших осіб району отримали очільники територіальних громад – сільські голови.

 

Понад 5 млн грн – на поточні ремонти, майже 3 млн – на комп’ютеризацію

Начальник районного відділу освіти Микола Каськів поінформував, що в новому навчальному році мережа класів збільшиться на 10, а кількість учнів на 400 осіб. За рахунок реконструкції ДНЗ «Веселка» у Гнідині та відкриття двох додаткових груп також збільшено кількість дітей, охоплених дошкільною освітою, на 40 осіб.

У кожному навчальному закладі за кошти районного бюджету проведено поточні ремонти на суму понад 5 млн грн. Для облаштування території дошкільних навчальних закладів сучасними ігровими майданчиками виділено 1,5 млн грн.

Щоб завершити процес модернізації шкіл комп’ютерними класами, витрачено 2,7 млн грн. До 1 вересня всі навчальні заклади буде забезпечено новими меблями. З державного бюджету за сприянням народного депутата України Сергія Міщенка на придбання мультимедійних комплексів для ЗНЗ Бориспільського району виділено 520 тис. грн. Наразі ці кошти надходять на рахунки шкіл.

М. Каськів подякував і районній владі, і сільським головам, які не стояли осторонь освітніх проблем.

Керівники порушили питання забезпечення педагогічними кадрами, адже головна проблема впирається у надання житла молодим спеціалістам, це ж саме стосується і медичної сфери. О. Туренко запропонував створити районну програму, яка стосувалася б надання службового житла молодим фахівцям. Не обминули й питання підвезення вчителів до місця роботи, відсутність диференціації заробітної плати для починаючих спеціалістів.

Заступник голови РДА Сергій Білецький зауважив, що підготовка до нового навчального року – це не лише готовність шкіл, а й харчування школярів.

 

Запрацюють дві амбулаторії для приймання аналізів

Головний лікар комунального медичного закладу Бориспільської районної ради «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Денис Хурса повідомив, що заклад включає три міські амбулаторії ЗПСМ, 13 сільських лікарських амбулаторій ЗПМС та 17 фельдшерських пунктів. Всі амбулаторії ЗПМС мають фізіотерапевтичну апаратуру, електрокардіографи, лабораторне обладнання, сільські заклади забезпечені транспортними засобами.

За словами Д. Хурси, за останні три роки широкого впровадження набули денні стаціонари та стаціонари вдома. Загальна кількість ліжок денних стаціонарів, розгорнутих у сільських ЛПЗ, становить 48. При амбулаторіях ЗПСМ м. Бориспіль функціонують 15 ліжок денних стаціонарів, а при 13 сільських медичних амбулаторіях – 33. Всього 48 ліжок денного стаціонару. Головлікар, як і районний очільник освіти, вкотре порушив проблему забезпечення кадрами.

О. Туренко поінформував, що найближчим часом мають з’явитися дві амбулаторії в Борисполі та Воронькові, які займатимуться прийомом аналізів, а в кожному селі відкриють так звані пункти забору крові й увечері результат уже буде готовий.

 

Створять  єдину бібліотечну, клубну системи та районний будинок культури

Начальник районного відділу культури Неля Кияшко охарактеризувала галузь культури Бориспільщини. Наразі в  районі функціонує 34 клубні заклади: 14 – будинків культури, 20 – клубів, 1 – Центр культури та дозвілля; 34 сільські бібліотеки; народний історико-краєзнавчий музей с. Іванків; 2 школи естетичного виховання – Щасливська музична школа та Великоолександрівська школа мистецтв та ремесел з філіями у селах Гора, Іванків, Рогозів, Старе, Проліски, Чубинське, Проців, Вороньків, Дударків, Кучаків. Навчанням охоплено понад 600 дітей (10% від загальної кількості дітей шкільного віку). У закладах культури діє 230 клубних формувань, 16 творчих колективів, які носять звання «народний аматорський», та 31 новостворений художній колектив, з них 13 – дитячих.

С. Білецький зауважив, що на колегії повинна бути озвучена відповідна проблематика і запропоновані шляхи вирішення. У 2015 році було змінено фінансування галузі культури. Якщо раніше галузь фінансувалася  з місцевих сільських бюджетів, то наразі перейшло до районного кошика. Але, виявляться, що статуту наразі не має жоден осередок культури в районі. Якщо немає Статуту, немає реєстрації – то й закладу як такого просто не існує. Жодної бібліотеки, жодного клубного закладу не зареєстровано в чинному законодавчому порядку. Тож на чергову сесію винесуть питання щодо утворення єдиної бібліотечної системи, клубної системи та районного будинку культури. З нового бюджетного року ці три системи мають запрацювати.

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано