A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ЄВГЕНІЙ САМОЙЛЕНКО: «ДЛЯ ПРОФЕСІОНАЛА РОБОТА ЗНАЙДЕТЬСЯ І В УЖГОРОДІ, І В ДНІПРІ»

Дата: 02.11.2017 19:54
Кількість переглядів: 744

З початку року в Борисполі знайшли роботу для понад чотирьох сотень безробітних. У Бориспільський міськрайонний центр зайнятості дедалі частіше йдуть не лише ті, хто не має роботи, а й ті, хто хоче підшукати щось краще. Працевлаштовують по всій Україні, окрім того, ще й безкоштовно перенавчать на комбайнера, тракториста, діловода чи майстра манікюру.

В інтерв’ю директор центру Євгеній Самойленко розповів про рідкісних спеціалістів, «смачні» вакансії та середню зарплатню, на яку можна розраховувати у Борисполі та районі.

 

 

— Правда, що в центр дедалі частіше звертаються люди, які вже мають роботу?

— Так, хтось шукає кращі перспективи, а хтось – більшу зарплатню. Ми видаємо їм направлення, вони проходять співбесіди і, як результат, отримують нову цікаву роботу.

— А як щодо кількості безробітних та представлених вакансій?

— Ще наприкінці жовтня було 482 безробітних, 187 — у районі та 295 — у місті, але на сьогодні їх кількість зменшилась. У центрі представлено близько 400 вакансій. З них менше 25% із мінімальними зарплатами. Середній рівень зарплати, яку пропонують роботодавці, — 5,9 тис. грн.

— Сьогодні один із безробітних сказав, що його цікавить зарплата не менше 7-8 тис. грн. Наскільки високі запити у бориспільців?

— Усі хочуть отримувати якомога більше або хоча б не менше, ніж на попередній роботі. Ми можемо запропонувати середню зарплату 5009 грн. На «мінімалку» мало хто погоджується. Тож одразу попереджаємо роботодавців, що вакансії із низьким рівнем оплати важко буде укомплектувати. Та й що говорити про 3,2 тис. грн, якщо нині на зарплату 5-6 тис. грн іти не хочуть.

— Скільки безробітних працевлаштовано цього року?

— Понад 400 осіб. У середньому за місяць роботу знаходимо для 40 осіб. Жовтень був рекордним – влаштували понад 160 осіб. Оскільки стартував опалювальний сезон і Тепломережа набирала на сезонні роботи в котельні, то допомогли цьому комунальному підприємству закрити понад 60 вакансій.

— Кому найлегше знайти роботу?

— Слюсарям, зварникам, ремонтникам, механікам, водіям, молодшому медичному персоналу, продавцям продовольчих товарів. Важче — економістам, юристам, бухгалтерам. Щодо журналістів, то є така вакансія на ТРС. Окрім того, одного журналіста влаштували на «Старинську птахофабрику» у відділ піару та зв’язків із громадськістю. Тож попит на медійників є, хоча і не надто великий.

— Бориспільський центр зайнятості пропонує вакансії тільки у місті та районі чи можете підшукати й у столиці?

— Можемо запропонувати вам роботу навіть в Ужгороді, Чернівцях, Дніпрі, Лисичанську. Не працевлаштуємо хіба на окупованих територіях. Певним категоріями навіть компенсуємо витрати на переїзд в інший регіон, зокрема, йдеться про переселенців.

Наші ж вакансії можуть бачити інші центри зайнятості. Часто роботодавці скаржаться, що у Борисполі немає потрібних спеціалістів, а ми їм: «Давайте вакансію – і її зможе побачити вся Україна».

— Один час були популярні курси перекваліфікації. Чи є нині бажаючі перевчитися з бухгалтера на слюсаря?

— У Борисполі ще не було такого, аби хтось кардинально змінив фах, але в центрі є змога навчати безкоштовно. В області діють центри профтехосвіти з сучасним обладнанням, де бажаючих навчать працювати на станку, сучасному тракторі чи комбайні. Перенавчають за кошти центру зайнятості. Тривають такі курси від 1,5 місяця до півроку. Проживання оплачується.

— І які ж курси найпопулярніші: комбайнера чи тракториста?

— Ні ті, ні інші. Найбільшим попитом користуються курси обліковця, 1С (бухгалтерія), секретаря керівника, діловода, майстра манікюру. Перелік курсів доволі значний, але заняття починають, коли набирається група. Окрім того, для підвищення конкурентоздатності на ринку праці всім пропонуємо онлайн курси іноземної мови. Людина пише відповідну заяву, для неї створюють акаунт, вона проходить тестування, аби визначити рівень знань, а потім отримує відповідні завдання. Курс має 300 уроків. Займатись можна у зручний час. Хочеш – вчиш рік, а хочеш – два. Все це безкоштовно.

Ще є онлайн платформа Прометеус університетського рівня. Обираєте собі напрям, а потім переглядаєте відеолекції, отримуєте завдання, проходите тестування. Якщо навчання було успішним – отримуєте відповідний сертифікат, що також підвищує вашу конкурентоздатність на ринку праці.

— А якщо на зварника хочуть вивчитися?

— Немає таких. У нас навіть на обліку не стоять зварники. КП «Бориспільводоканал» дуже просив знайти, але де ж їх узяти, якщо в усіх є робота або у нас, або за кордоном, де набагато більше платять.

— Яких іще рідкісних спеціалістів, окрім зварників, шукають підприємства Бориспільщини?

— Міжнародний аеропорт «Бориспіль» просить кінолога. Зарплатня – 6 тис. грн, але ми фахівця ще не знайшли. Є ще «смачна» вакансія – формувальник ковбасних виробів у село Глибоке, робота позмінна, зарплата 6-6,5 тис. грн, окрім того, безкоштовні обіди.

А ще в аеропорт  працевлаштовували стрільця, їм потрібна людина, яка б зі зброєю охороняла злітну смугу. Направили учасника АТО, який був снайпером.

— У неділю ваше професійне свято. Що побажаєте своїм співробітникам?

— У нас чудовий колектив, тож бажаю всім здійснення мрій, миру, гармонії та порозуміння як удома, так і на роботі.

Спілкувалася Тоня ТУМАНОВА, «ТС»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано