A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

День села Старе: грамоти, подарунки, куліш та народні артисти

Дата: 29.09.2016 17:37
Кількість переглядів: 997

24 вересня старинці відзначали День села. Дату святкування обрано не випадково: саме наприкінці вересня 1943 року села Бориспільщини, у тому числі й Старе, було визволено від нацистських окупантів. Хоча офіційною датою утворення вважається той же 1943-ий, існують й інші відомості. Так, за даними вільної Інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», Старе засноване набагато раніше – далекого 1455 року. Тоді воно називалося «городище Старе». Тобто цьогоріч йому виповнився 561 рік.

До свого Дня народження Старе підготувалося, як годиться. Як і до будь-якого свята, підготовка почалася заздалегідь. Сільські зупинки стоять, мов лялечки. Місцева художниця Ірина Солодка (дівоче прізвище Голіяд) разом зі своєю надійною і талановитою помічницею – рідною сестрою Олександрою, сотворили справжнісінькі картини. А на них — козаки, дівчата, коні, вози, криниці, у снопах пшениця… Дороги теж набули іншого вигляду і тепер не соромно й самим по них проїхатися, і гостей  запросити. Капітально відремонтували дитсадок «Ялинка», дообладнали школу, оновлюється сільський будинок культури, та й про дільничну лікарню не забули. Тож усі об’єкти соціальної сфери, дороги і благоустрій – це перше, за що взявся новообраний сільський голова Валерій Макаренко. І можливо, ще не все так гладко, але вирує життя у цьому красивому і древньому селі. До підготовки долучилися усі дієві і небайдужі люди: директор «Старинської птахофабрики», депутат райради Олександр Зубчук, місцеві підприємці та фермери, серед яких Олексій Проноза, Сергій Скряга, ТОВ «Агро-Регіон», сільські депутати. З такою командою працюється на одному подиху. А ще, коли бачиш в очах односельців гордість і вдячність за долю своєї маленької батьківщини – це найвища оцінка, найвища людська нагорода.

Серед гостей, запрошених, господарів свята багато знайомих облич. Привітати старинців приїхали сусіди – голови територіальних громад: Олександр Іщенко із Сошникова, Оксана Коваленко з Мирного, Іван Овсієнко з Рогозова.

Урочиста частина свята розпочалася в обідню пору, а ще зранку на стадіоні відбувався районний футбольний турнір серед ветеранів. Тож спортсмени з Гори, Старого, Борисполя і Мирного мали змогу першими, по-спортивному, привітати старинську землю.

Дійство проходило в центрі Старого. Ціла мережа сільських магазинів перетворилася на суцільний рушник – продавчині у вишитих сорочках, як завше, привітно зустрічали своїх відвідувачів. А надворі розгорнувся справжній ярмарок. Чого там тільки не було для заспокоєння душі! Хтось мав змогу дещо прикупити, а хтось отримував задоволення від побаченого – погомонів, підхвалив… На те він і ярмарок! На нього зійшлися-з’їхалися подивувати своїм талантом не лише місцеві майстри, учні школи, а й умільці з Борисполя, Пролісок, навколишніх сіл. Вироби з дерева, картини, посуд, музичні інструменти – і це ще не всі барви, не все розмаїття того ярмарку.

Потурбувався сільський голова, аби не лише душа була ситою. Для старинців і гостей свята працювала військова польова кухня. Усіх бажаючих  пригощали смачним кулешем і кашею, що готувалися прямо на вогні, а це робило страви ще смачнішими. Про дозвілля дітей на святі теж подбали. Аніматори з «Країни мрій» розважали малечу конкурсами та іграми.

Першим із вітальним словом до односельців звернувся Старівський сільський голова Валерій Макаренко:

«Ми маємо пишатися, що у нашому селі народжуються та живуть справжні працьовиті, талановиті й щирі люди, які не бояться землі й праці. Ми – одна велика родина, а тому маємо допомагати один одному і працювати на благо нашого села. Зі свого боку, хочу запевнити, що сільська влада робитиме все, щоб життя у Старому було ще комфортнішим і якіснішим».

Привітати старинців зі святом завітали й представники районної влади. Зокрема, депутат райради, директор Старинської школи Сергій Кравченко передав найщиріші вітання від голови Бориспільської РДА Дмитра Вороніна та голови Бориспільської районної ради Владислава Байчаса. «День села – це чудова нагода місцевим жителям вкотре зустрітися, поспілкуватися, поділитися враженнями і планами на майбутнє», – наголосив С. Кравченко. За його словами, Старівська сільська рада не має таких надходжень до бюджету, як сільради, розташовані ближче до Києва. Але, тим не менш, Валерій Макаренко (до речі, наймолодший сільський голова на Бориспільщині) докладає максимум зусиль, аби знаходити можливості для співпраці з районною владою і  розвивати село. Цього дня Грамоти і Подяки від райдержадміністрації, районної ради, сільради отримали найактивніші старинці, які своєю самовідданою працею допомагають розвиватися не лише Старому, а й усьому району. Так, відзнаки та грошові премії отримали представники соціальної, культурної, освітньої та інших сфер.

Святковий презент чекав і на найменших жителів села: за сприяння сільського голови ТОВ «Агро-регіон» подарував сільському дитсадку «Ялинка» плазмовий телевізор.

Не оминули увагою й тих, хто боронить цілісність і незалежність нашої держави. Учасників антитерористичної операції, а їх у Старому 24, нагородили грошовими преміями та Подяками за мужність і відданість Україні.

Кращих спортсменів Старого привітав начальник районного відділу молоді і спорту Володимир Дмитренко й вручив грамоти за спортивні досягнення старинців.

Як наголосив Валерій Макаренко, до свята готувалися активно. Організаторам варто віддати належне: святкування пройшло на рівні. Розпочалася концертна програма з патріотичної нотки: народний ансамбль пісні «Барви України», яким керує подружжя заслужених працівників культури України Жанна та Юрій Бурчаки, виконав Гімн нашої держави. Вони ж підготували цілу пісенну програму, передавши естафету місцевим аматорським колективам і виконавцям.

Гучними оплесками зустрічали старинці своїх місцевих артистів, яких представляла ведуча свята завідуюча сільським будинком культури Надія Журибіда, – Жанну Юрченко, Віру Григорець, Людмилу Фокіну, Олександра Курилка, Тетяну Бабін, Олену Хобту, Валентину Розум, Лілію Тітову, Марію Лазарець. Полонили серця своїх шанувальників ВІА «Джерело», жіночий ансамбль «Осіннє золото», струнний квартет «Камертон». Розділила свято разом зі старинцями і в. о. начальника районного відділу культури Катерина Паламарчук, відзначивши кращих носіїв культури на селі.

Далеко не кожен український селянин може похвалитися сусідством із народними артистами. Старинцям у цьому плані пощастило: в їхньому селі таких аж троє! Знамениті сусіди, незважаючи на щільний робочий графік, знайшли час, аби привітати своїх односельців зі святом. Тож актори театру і кіно народні артисти Наталія Сумська й Анатолій Хостікоєв та їх товариш народний артист України Богдан Бенюк стали головною «родзинкою» свята, виконавши кілька вітальних пісень. Окрім цього, Н. Сумська і Б. Бенюк показали комічну сценку про Карася й Одарку з відомої опери «Запорожець за Дунаєм», змусивши присутніх «хапатися за животи» від сміху.

Б. Бенюк, хоч і не уродженець Старого, але родом із села. Тому не гребує називати старинців своїми «односельцями» та запевняє, що у селах живуть виключно розумні й мудрі люди. А ще розповів, що, будучи у Старому кілька разів, встиг полюбити його. Та все ж найкрасивішим називає своє рідне село, додаючи, що для кожного українця його мала батьківщина – найкраща.

…Минав особливий день у житті старинців, який, без сумніву, залишив найкращі спогади. Надихнув односельців на добрі діла, ще більше зріднив, згуртував. Попереду ще багато роботи, але з таким завзятим сільським головою на старинців чекають світлі перспективи. І це красиве село з його найбільшим багатством – людьми, обов’язково зазвучить  по-новому.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано