A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Чи вирішить проблему «світла» передавання підстанцій Київобленерго?

Дата: 26.02.2020 13:57
Кількість переглядів: 734

Останнім часом жителів Бориспільщини непокоїть одна і та ж сама  проблема – люди скаржаться на відключення енергопостачання, здебільшого без попередження. Чимала кількість скарг надходить від горян, гнідинців, процівців та жителів Борисполя. Навіть у новорічну ніч частина бориспільців і горян залишилися без світла. Звісно, були незадоволення, і крайньою, як завжди, вважали владу. Аби розібратися у причинах і вирішити проблему, голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас ініціював нараду з керівниками Обленерго, сільськими головами та за участі керівництва міста. У кабінеті голови районної ради обговорювали нагальні питання заступник голови районної ради Іван Недогибченко, перший заступник Бориспільського міського голови Микола Корнійчук,  в. о. начальника управління Держенергонагляду в Київській області Олександр Бабенко, керівник технічного департаменту «Київобленерго» Олег Калюш, начальник Бориспільського РП ПАТ «Київобленерго»Юрій Бриж,  Гнідинський сільський голова Олександр Лазаренко, Гірський сільський голова Роман Дмитрів, районний депутат Володимир Хворостянко. Пізніше до них приєднався народний депутат України Сергій Бунін.

«Скільки безгосподарських мереж, як у Бориспільському районі, немає у жодному районі Київщини»

Олег Калюш наголосив, що про проблеми електропостачання  в Бориспільському районі знають. У районі працює шість бригад Бориспільського РП ПАТ «Київобленерго», є й черговий персонал та мобільна вахтова бригада, яка працює за змінним графіком. Усі проживають на території району. Минулого тижня на Бориспільщині працювала бригада з Білоцерківського району, оскільки через погодні умови обсяг робіт був досить великий. Тож кадрові питання, можна сказати, вирішені, технікою і транспортом районний підрозділ забезпечений.

«Наприкінці року ми проаналізували відключення, які були, і з’ясували: у районі втричі більше мереж, ніж є на обліку. Люди роками приєднувалися до електромереж, а чітко прописаних правил не було. У районі маємо 558 трансформаторних  підстанцій, які знаходяться у нас на балансі, і які ми обслуговуємо, та майже 1,5 тис. підстанцій, на які не маємо ніякого впливу, тому працюємо над тим, аби їх передали нам на баланс. Приміром, у Горі із 69  підстанцій лише  22 – Київобленерго. Стільки безгосподарських мереж, як у Бориспільському районі, немає у жодному районі Київщини», – аргументував свій виступ О. Калюш.

Електрогосподарство садових товариств

Проблему електропостачання в садових товариствах озвучив Олександр Лазаренко. На території Гнідинської сільської ради їх найбільше.

Олександр Бабенко поінформував, що в садових товариствах баланс між транформаторним лічильником, який стоїть на підстанції, і сумою всіх споживачів від’ємний. Тому в садових товариствах і тариф відповідний.

«Енергопостальчик  вимагає замінити усі лічильники у споживачів, і навести лад в обліку, тоді він  візьме їх підстанції на баланс. Але, як свідчить практика, здебільшого голова садового товариства не зацікавлений у цьому. Хоча є й добросовісні споживачі, але їх небагато», – наголосив О. Бабенко.

Реклоузер блокуватиме порушення прямо з «диспетчерської»

Цифрові технології дають змогу оперативніше виявляти та ліквідовувати аварії. У 2019 році вже відцифрували мережу в п’яти найбільших районах області. Серед них і Бориспільський. Карти електромереж у районі стали доступні онлайн. Це спрощує процес приєднання до електромереж і робить відносини клієнта та енергокомпанії прозорішими і конструктивнішими. Це дасть змогу споживачу самостійно розрахувати вартість приєднання, а потенційному інвестору оцінити інвестиційну привабливість об'єкта.

Цього року в області планується встановити 38 реклоузерів, високовольтних апаратів, завдяки яким працівники можуть швидко знайти пошкоджену ділянку. Реклоузер можна використовувати як головний вимикач на розподільчих мережах і пунктах. Також з його допомогою є змога підключення інших споживачів. Ще він може діагностувати помилки: швидко знаходить джерело пошкодження і блокує подальші порушення прямо з «диспетчерської».

Коли підстанції – комунальне майно

Керівники Бориспільщищини звернулися до народного депутата Сергія Буніна з проханням детально вивчити питання підстанцій, що перебувають в комунальній власності. Такі є і в районі, і в місті. За законом на баланс приватної структури не можна передати комунальне майно, лише у господарське відання, проте Обленерго на це не йде.

Алла БОГУШ, «ТС»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано