A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

За досвідом. ЯК У ПРОЦЕВІ ДИВУВАЛИ ПИРЯТИНЦІВ

Дата: 24.10.2019 13:34
Кількість переглядів: 888

Пирятинський район межує з Черкаською, Київською та Чернігівською областями. Днями делегація сільських голів Пирятинського району відвідала сусідню область, зокрема Бориспільщину. Мета візиту – вивчення досвіду роботи місцевого самоврядування. Делегацію очолювали голова Пирятинської районної ради Сергій Пазюк та його заступник Олексій Гусак. Зустрічали колег голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас, його радник Ольга Малишевська та Процівський сільський голова Любов Чешко. Гості побували в селі Проців, обговорили важливі питання соціально-економічного розвитку територій, а також процес децентралізації. Звісно, нам було що показати, чим похвалитися і навіть вразити гостей.

На Пирятинщині проживає майже вдвічі менше населення, ніж у нас. Адміністративний поділ – Пирятинська об’єднана громада, куди ввійшли місто Пирятин та 9 сіл району, а також 13 сільських рад. Важливі питання життєдіяльності району вирішують, як і у нас, 34 депутати. Чи не єдина галузь народного господарства Пирятинського краю, економічний розвиток та основа благополуччя – це сільське господарство.

У Процеві й люди, й повітря, й краєвиди особливі. А головне – очолює громаду Любов Чешко, людина на своєму місці, тож не соромно і самим сюди приїхати в будь-який час, і гостям завжди є що показати, чим похвалитися.

Аби подивитися, як живе село, розташоване не так уже й близько до Києва, гості їхали з цікавістю. І очікування не були марними. Це ми вже звикли до того, що маємо село європейського зразка, що керує ним майже чотири десятки років енергійна, амбітна, досвідчена жінка Любов Чешко. Це в неї незліченна кількість держаних та церковних нагород. Навіть сама заплутується, коли починає їх перелічувати.  Вона й господиня, й волонтерка. Вся освітня, культурна, медична, спортивна галузь у селі під її пильним оком. Тут проживає разом із дачниками близько 2800 населення.

Гості відвідали початкову школу, якій понад сотня років, де навчається 86 діток (усього в селі дітей майже 300). Здобувати далі знання вони їдуть до Ревного, Гори або ж столиці. Та все ж не полишає мрія, що зовсім скоро на цьому місці виросте школа майбутнього для процівських дітей.

Відвідали й спортивний клуб, музичну школу, сільський клуб, дитячий садок. Про дитячий садок, гадаю, ще довго розказуватимуть пирятинці. Такого рівня дитячий навчальний заклад – знахідка і для нашого району. Працювати і виховуватись тут – одне задоволення. Заклад розрахований на 60 дітей, але їх тут уже близько 80-ти. Заїхали й до заміського клубу «Конюшня Бутенка». А про благоустрій у селі й говорити поготів! Об’їхали всі сільські вулиці й кутки. Здавалося, осінь, але кожна клумба, мов лялечка. Ніде ні смітинки, ні якогось недоліку. Кожна клумба декорована, і за все це відповідає депутат на окрузі, а вони в Люби Іванівни, немов усі дизайнери: малюють, декорують. Мальовничі панно, інсталяції – все зі смаком і до ладу. Про зупинки та сільський парк – теж окрема розмова. Він уже нагадує частину дендрологічного парку «Софіївка», і сюди у вихідні з’їжджаються охочі відпочити та помилуватися процівськими красотами…

Насамкінець учасники делегації подякували за чудовий прийом, гостинність та приємно проведений час зі сподіванням на майбутню співпрацю й налагодження дружніх відносин між громадами. Владислав Байчас підкреслив, що не має нічого більш кориснішого та ціннішого, ніж особисто обмінятися власним досвідом роботи в місцевому самоврядуванні.

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування