A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ДЕНЬ СЕЛА У СОШНИКОВІ: СВЯТО, НА ЯКЕ ТАК ДОВГО ЧЕКАЛИ

Дата: 18.10.2018 13:25
Кількість переглядів: 3067

Минула субота для сошниківців уже увійшла в історію. Вперше за кілька десятків років відзначали вони День села. З самісінького ранку центральна площа перетворилася на велику господу. Люди сходилися, з’їжджалися, аби достойно представити прадавні сільські кутки. Солонці, Хутір, Підгайці, Центр – вивіски на святкових наметах, де метушаться  сошниківські господині. Це вони пригощатимуть смакотою гостей та односельців. Чого тільки не наготували до свята  – ковбаси і кров’янки, млинці й вареники, смачний коровай, м’ясо, птиця, пригощань вистачило б на цілий місяць! У графинах – медовуха, у глечиках  – узвар, і чаєм запаслися. Намети вбрані у вишиті рушники, картини, вироби з дерева… Якої тільки дивини не побачиш! У розпалі продаж лотерейних квитків. Згодом кожний, хто гратиме в лотерею, отримає свій приз – бо лотерея безпрограшна. Комусь дістанеться здоба, а комусь і мішок цукру, як знахідка. Монтують фотозони. До речі, дизайн розробляли самі сошниківці під керівництвом талановитого місцевого педагога Лілії Безверхої. На перший погляд здалося, що ці шедеври від знаменитого дизайнера.

Для дітлашні теж свої забавлянки – батут, аніматори, атракціони. І звісно ж, головний атрибут Дня народження – іменний торт. У казанах вариться юшка, а в повітрі пахне святом. Навіть сцену, як для справжніх артистів, замовили. Хоча й відомих тут буде чимало. Такого Сошників справді ще не бачив!

Першим сошниківців вітав  естрадний оркестр управління забезпечення Державної Служби з Надзвичайних Ситуацій  України (начальник музичного центру майор цивільного захисту Руслан Симоненко, диригент Валерій Іванцов). Талановиті музиканти завдали святу урочистості й значимості. Люди аплодують стоячи, підспівують, а хто й пританцьовує, бо артисти теж це роблять з легкістю, незважаючи, що в руках у кожного музичний інструмент. Ось воно, свято – на яке так довго чекали!

З прохальної молитви розпочав своє вітання настоятель місцевої УПЦ Архистратига Михаїла отець Олег, а ще побажав усім присутнім «Многії літа».

На іменини Сошникова зійшлися та з’їхалися шановані гості, аби разом порадіти успіхам: радник голови Бориспільської районної ради Ольга Малишевська, депутат районної ради Іван Криворот, директор ТОВ «Агрофірма Сошників-плюс»Михайло Кукуріка, уродженець Сошникова, який багато років представляв виконавчу владу району на посаді заступника голови райдержадміністрації Михайло Тригуб.

Своє село, рідну громаду здоровив Сошниківський сільський голова Олександр Іщенко, передавши вітання і від народного депутата України Сергія Міщенка. Він подякував кожному небайдужому односельцю за працю, за любов до своєї землі, за бажання зробити Сошників ще кращим. Олександр Миколайович  вручив подяки та цінні подарунки людям, які не звикли до слави, але їх щоденна праця – то джерело людської мудрості й самовідданості. На листонош, невтомних працівників, які і в дощ, і в спеку несуть у сошниківські домівки новини, газети, листи, пенсії чекав справжній сюрприз: три нові велосипеди, транспорт, без якого в роботі ніяк не обійтися.

Відзначили й односельців, які найкраще доглядають свої подвір’я. Сільський голова О. Іщенко та секретар сільської ради Катерина Тригуб вручили таблички «Двір зразкового утримання» та подарунки хазяйновитим сошниківцям. Очільник села подякував усім фермерам, підприємцям, небайдужим односельцям, які переймаються долею Сошникова, допомагають селу розвиватися: генеральному директору групи компаній «Полетехніка»Олександру Містюку, депутату райради Івану Кривороту, директору ПП «Спрінт К»Юрію Олійнику,  директору СТОВ «Старинська птахофабрика»Сергію Міщенку, керівництву компанії «Агро-Регіон Україна», фермеру Юрію Романовичу, місцевим підприємцям Олексію Пронозі та Володимиру Бугаю, директору ДП «Ржищівський військовий лісгосп» Борису Даниленку, депутатському корпусу та працівникам сільської ради, директору Сошниківської ЗОШ Миколі Пилипчуку та педагогічному колективу, Михайлу Тригубу.

Від імені голови РДА Олександра Туренка та голови районної ради Владислава Байчаса вітали та вручали нагороди О. Малишевська та І. Криворот. Нагрудного знаку «За заслуги перед громадою Бориспільщини» удостоєні Іван Макаренко та Петро Удовенко, Почесними грамотами нагороджено Катерину Олишевець та Юрія Олійника, районними Подяками відзначено Марію Фоміну та Петра Олишевця. «Сошниківська земля має гордитися талантами, які майстерно  прославляють її в пісні, слові, живописі – народною художницею  Лізою Мироновою, поетесами Ніною Ігнатенко та Марією Фоміною», – наголосила О. Малишевська.

Щемливим було вітання від М. Тригуба. Сошниківська земля зростила справжнього  талановитого земляка. Він прочитав авторську поезію про рідне село, подарував подарунки для Сошниківського храму та передав власні кошти на реставрацію й облагородження вже майже історичної кринички. Отака вона, любов, до рідної землі.

Село святкувало День народження напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва та Дня захисника України. Тож добрим словом згадали  й відзначили сошниківських синів, мужніх захисників, які боронили і боронять нашу державу: Олександра Костюренка, Миколу Бойка, Павла Євтодія, Валентина Прензелевича.

Яскрава концертна програма додала святу торжества. Зі сцени сошниківців вітали лауреати міжнародних та всеукраїнських музичних конкурсів Тетяна та Олександр Лузани, народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Оберіг» (художній керівник Олена Сухорукова), самодіяльний хор «Джерела» будинку культури с. Головурів (художній керівник Іван Ігнатенко) та місцеві артисти. Поздоровлення були і від столичних гостей: Михайла Горяйнова, Павла Палійчука, фіналіста 6 сезону «Голосу країни», музичного проекту «Е.К.А». До слова, подружжя Лузанів приїхало до Сошникова всім сімейством – мама, тато, два соколики-синочки і донька, щоправда, ще в колисці. Усі вони співали для сошниківців. Та ще й як талановито! Такий родинний музичний подарунок був надто зворушливим. І гордість брала за нашу українську пісню, за українську родину…

Люд підтягувався, і вже коли на площі вирувало вогняне шоу, зібралися у повному складі. Усі, від малого до старого, милувалися яскравими спецефектами, тематичною постановкою і святковим феєрверком на честь іменинників.

Село закутав вечірній осінній туман, а люди не розходилися по домівках. Це свято згуртувало їх, запалило в душах вогник надії, що таке свято вперше, але не востаннє. Вони вірять у те, що наступного року знову зберуться разом і знову привітають свою маленьку батьківщину з Днем народження.

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення



Коментарі:

Вітер гліб
2021-10-13 17:31:10

Еххх пам'ятаю той час. А зараз карантини хороше було свято

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано