A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«ДУША БЛАЖЕННО ЗАВМИРАЄ. ТИХІШЕ, ЛЮДИ, ХОР СПІВАЄ…»

Дата: 30.10.2017 13:07
Кількість переглядів: 692

Ці слова, промовлені ведучою фестивалю, виявилися магічними. Вони ніби заворожили, заговорили велику залу Одеського театру духової музики на сприйняття чогось незвичайного, особливого. Так розпочався XXIII Міжнародний фестиваль-конкурс хорового мистецтва, що відбувся 21-22 жовтня в м. Одеса.

 

На запрошення Оргкомітету фестивалю учасником конкурсу був і наш районний аматорський народний хоровий колектив «Ансамбль пісні «Барви України», що став Лауреатом ІІ премії цього конкурсу. Голова жюрі Леся Дичко, народна артистка України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, кавалер багатьох орденів, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, секретар Національної спілки композиторів, композитор – така талановита і заслужена людина – високо оцінила спів «Барвів України», талант і майстерність керівників ансамблю заслужених працівників культури України Жанни та Юрія Бурчаків.

Професійно підібрані ними на конкурс пісні, зокрема, «Боже всесильний», «Журавка», «Висока верба», «Сік землі», «Ой у полі калина», яскраво вирізнялися складністю на фоні співаних іншими хорами творів, потребували неабиякої майстерності від хористів і солістів – Богдана Кошеля, Катерини Жабурівської та юної Марії Пружинської, учениці Щасливської дитячої музичної школи. Пісня «Сік землі», виконана хором і солістами Марією Пружинською і Жанною Бурчак, схвилювала та якнайповніше розкрила духовний світ нашого народу, одвічну любов до землі, до батьківського порогу, його нездоланність.

Всі представлені твори – мелодійні, глибокі та емоційні, зі складними голосовими партіями, виспівані душею, не залишили байдужими жодної людини і сколихнули велику слухацьку залу бурхливими оваціями. Це відзначило й журі. І хоч І премію присудили хоровому колективу «Світанок» м. Мелітополь, усі з розумінням поставилися до цього. Бо хор той – студентський, Мелітопольського вищого училища культури. Як то кажуть, профі.

«Барви України» вкотре гідно представили Бориспільщину на Міжнародному фестивалі. Однак усі добре знають, що потрапити художнім колективам на якісь мистецькі заходи не так уже й просто, та ще й за межі області. Запрошення отримали, а де взяти кошти? До того ж немалі. Якось так у нашому районі склалося, що культурі доводилось розраховувати тільки на спонсорську допомогу. Ніколи на неї не вистачало бюджетних коштів. Що поробиш, коли в державі діє політика залишкового принципу. Саме туди й потрапляє культура. За 35 років моєї роботи в органах виконавчої влади і місцевого самоврядування не пам’ятаю, щоб бодай хоч один раз з бюджету району виділялися кошти народним хоровим колективам для їх участі у мистецьких заходах.

Цього ж разу в районній культурі відбувся справжній прорив, за який «Барви України» завдячують голові Бориспільської районної державної адміністрації Олександру Туренку та його заступнику Сергію Білецькому. Вперше в новітній історії району керівництво з розумінням поставилося до проблем культури, не розказуючи про відсутність можливостей, як їх попередники.

Слід наголосити, що працівники культури Бориспільщини покладають великі надії і на Програму розвитку культури району на 2017-2019 роки, представлену РДА і затверджену сесією райради. Вона відкриває нові шляхи розвитку талантів і збереження культурної спадщини району.

Дуже влучні слова на відкритті фестивалю сказала голова журі Леся Дичко: «На жаль, на сьогодні залишається високим тільки мистецтво і, зокрема, хорове, чого не можна сказати ні про політику, ні про економіку нашої держави». І, дякувати Богу, що є такі люди, які розуміють це, вбачають у культурі джерело нашого з вами буття. І знову, на жаль, їх небагато, але вони є. Це спонсори, які витрачають свої кошти на те, щоб оте джерело життя не втратило своїх ключів, чистої води.

Не один рік в районі матеріально підтримує культуру голова районної ради Владислав Байчас. Цього разу він оплатив фестивальний внесок. Слова вдячності маємо сказати й постійним спонсорам, шанувальникам ансамблю «Барви України» депутатам Київської обласної ради від «Опозиційного блоку» Валерію Ксьонзенку та Юрію Чередніченку. Протягом багатьох років своїми успіхами хоровий колектив завдячує саме їм, адже ці люди допомогли «Барвам України» реалізуватися, стати відомими як на теренах України, так і за її межами.

В організації цього мистецького заходу також допомагав районний відділ культури в особі його начальника Нелі Кияшко.

Так, спільними зусиллями керівників райдержадміністрації, райради, спонсорів «Барви України» зазвучали на повний голос на «Південній Пальмірі» і вкотре заявили: «Бориспільщина має таланти!»

Ольга Малишевська


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано