A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Асоціація обласних рад обговорила ризики для місцевих бюджетів на 2017 рік

Дата: 30.11.2016 13:05
Кількість переглядів: 531

Голова Київської обласної ради Ганна Старикова та голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Ольга Бабій взяли участь у засіданні круглого столу «Формування місцевих бюджетів в умовах децентралізації». Спільно із головами обласних рад інших регіонів України та організаторами заходу – Українською асоціацією обласних та районних рад – були обговорені проблемні питання, які можуть очікувати місцеві бюджети наступного року. Ключовими питаннями, в яких вбачають загрози представники місцевих громад - передача на фінансування місцевим громадам комунальних видатків по освіті та медицині.

 

 

 

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко запевнив, що Мініфін передбачив додаткову дотацію на підтримку та вирівнювання місцевих бюджетів, які матимуть проблеми від прийняття таких видатків делегованих повноважень. Сума дотації – 14 мільярдів гривень. Ці кошти виділятимуться місцевим бюджетам, які будуть неспроможні профінансувати заклади освіти та медицини в частині їх утримання.

Статистика Київської обласної ради доводить, що майже вісім бюджетів з міст та районів Київської області мають загрозу в частині нефінансування закладів цих галузей.

Голова обласної ради звернула увагу на те, що цього року область зіштовхнулась із проблемою фінансування профтехосвіти. Для врегулювання ситуації, обласна рада виділила кошти та профінансувала ці заклади. Але варто нагадати, що деякі міста області є дотаційними. Тож важко уявити, як вони будуть утримувати медичні й освітні заклади самостійно. Бо ж навіть великі міста Київщини, для фінансування зазначених установ, вимушені будуть використовувати бюджети розвитку.

«Місцеві бюджети з наступного року матимуть дуже багато ризиків. Зокрема, у 2017 році вартість енергоносіїв для закладів освіти автоматично перекладається на місцеві бюджети. Для великих міст, таких, як Біла Церква – це понад 100 мільйонів додаткових видатків. Окрім того, прибирається норма, коли місцеві органи виконавчої влади могли спрямовувати залишки освітньої або медичної субвенції на капітальні видатки», - наголосила Ганна Старикова.

Голова постійної комісії облради з питань бюджету та фінансів зауважила, що сьогодні в державі до кінця не відбулася реформа по розподілу фінансування первинної та вторинної ланок медицини.

«Відповідно до реформи, яка проводилася раніше, фінансування медичних закладів первинної ланки – це місцеві амбулаторії – мало відбуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів. Фінансування видатків, пов’язаних з утриманням вторинної ланки медицини – лікарні, стаціонари тощо – за рахунок коштів обласного бюджету. У даному випадку можна говорити про те, що розподіл фінансування не відбувся, лікарні залишилися в комунальній власності, й все фінансування падає тягарем на місцеві бюджети», - пояснила Ольга Бабій.

Також в процесі круглого столу обговорювалися питання щодо передачі більш широких повноважень місцевим бюджетам в частині оперативного реагування на збільшення доходів або загрози по зменшенню видаткової частини. Представники Київської обласної ради висловили думку, що законодавча нормативна база відстає і потребує змін у відповідності до реалій часу.

Асоціація районних та обласних рад України сформує всі обговорені питання в результаті сьогоднішнього засідання круглого столу та відправить ці пропозиції до розгляду в комітет Верховної ради з питань бюджету та фінансів.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано