A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ЧОМУ ЗРОСЛА ЦІНА НА ГАЗ ТА З ЧОГО ВОНА СКЛАДАЄТЬСЯ?

Дата: 10.06.2017 12:52
Кількість переглядів: 887

Прес-служба ТОВ «Київоблгаз Збут» роз’яснює. Подорожчання вартості природного газу до 6,96 грн за куб. мЗ (на 8 коп.) було вимушеним, оскільки значно зросли витрати постачальника на обслуговування споживачів – друк та доставку квитанцій, операційні витрати, податки, підвищення мінімальної зарплати тощо. Загалом за свої послуги ТОВ «Київоблгаз Збут» отримує близько 12 коп. з кубометра.

 

На сьогодні загальна вартість кубометра природного газу (6,95790 грн) включає в себе кілька складових – вартості самого газу як товару 4,942 грн (отримує «Укргазвидобування» та НАК «Нафтогаз України»), торгова націнка постачальника – 2,5% – 0,12355 грн.(в Київській області ТОВ «Київоблгаз Збут»), тарифу за розподіл та транспортування – 0,73270 грн та податки до держбюджету 1,15965 грн.

«З 2015 року, коли на ТОВ «Київоблгаз Збут» покладено спеціальні обов’язки щодо постачання газу споживачам, вартість постачання була незмінною і становила близько 5 коп. за кубометр, чого критично не вистачало на забезпечення якісного та повноцінного обслуговування споживачів, – пояснює директор ТОВ «Київоблгаз Збут» Денис Смоляков. – Тому сьогоднішнє підвищення вартості постачання до 12 коп. за кубометр є вимушеним і пов’язане, в першу чергу, зі збільшенням витрат на обслуговування споживачів та підвищенням мінімальної зарплати. Однак і це підвищення торгової націнки постачальника не покриває всіх його витрат, про що свідчить відсутність на ринку альтернативних постачальників, які б бажали обслуговувати побутових споживачів».

Основну частину коштів, сплачених споживачами за газ, отримує НАК «Нафтогаз України», при цьому компанія-монополіст не займається обслуговуванням споживачів та не має відповідних витрат. Тоді як постачальники зі спеціальними обов’язками, отримуючи з кубометра газу лише 2,5% (12 коп.), маючи в штаті всього 140 осіб, обслуговують понад 830 тисяч побутових споживачів, забезпечують цілодобові консультації, інноваційні сервіси, друк та доставку квитанцій, роботу Контакт-центру та Центрів обслуговування клієнтів тощо. У зв’язку з постійним збільшенням кількості споживачів та запровадженням нових сервісів витрати постачальника ТОВ «Київоблгаз Збут» динамічно зростають.

На фінансовий та операційний стан підприємства негативно впливають також величезні борги населення за газ, на сьогодні вони становлять понад 1,5 млрд грн. В укладених договорах з НАК «Нафтогаз України» термін ненарахування штрафних санкцій становить 25 днів, а потім здійснюється нарахування штрафних санкцій Товариству у розмірі подвійної облікової ставки НБУ (28% річних).

Недоотримання коштів може призвести до збоїв у роботі постачальника, неповноцінної роботи Контакт-центру та сервісів для споживачів, затримки оплати праці, невчасної сплати податків і та ін.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано