A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Анна Ільчишина: «Лікар має бути в кожному селі»

Дата: 13.06.2019 12:48
Кількість переглядів: 2233

Успішна, професійна, людяна і просто красива жінка… Лікар за покликанням душі й серця. Започаткував професійну династію її батько  Михайло Юхимович Муха. А свідомо підійшла до вибору професії лікаря лише одна з чотирьох його дітей. Каже, що в родині професійне свято почали відзначати десь з 1964 року, тоді ще, правда, Анни Михайлівни на світі не було. А от тато на той час працював лікарем у Вишгородському районі, пізніше родина переїхала до Воронькова . Із 1976 року по 2011-ий Михайло Юхимович рятував життя вороньківцям та й не тільки… 

Анна Ільчишина людина не нова в районі. Три скликання поспіль обиралася депутатом Бориспільської районної ради, майже 12 років очолювала Вороньківську дільничну лікарню. Днями, 6 червня, на сесії районної ради Анну Михайлівну було призначено директором Комунального некомерційного підприємства «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Віднині п’ять днів на тиждень вона в райцентрі. По суботах та вечорами  працює у Вороньківській дільничній лікарні, адже з нею уклали декларації близько 2000 мешканців Воронькова та навколишніх сіл. Кругом треба встигнути. Бо ж вчасна допомога лікаря – це врятоване життя.  

Анно Михайлівно, жителям району цікава позиція нового керівника. У Вас попередньо був час, щоб ознайомитися зі станом справ первинної ланки медицини Бориспільщини. Ви вже побачили, що у нас є доброго, а що, можливо, не дуже. На основі цього, напевно, маєте плани, напрацювання, бажання щось змінити. Поділіться ними.

– У структурі районного Центру знаходиться 18 медамбулаторій та 17 ФАПів. Не всі вони працюють у рівних умовах: в одних краща матеріально-технічна база, інші менш забезпечені. Є медбулаторії, які не мають лікаря на постійній основі, він приїздить в село двічі на тиждень. А  є такі, в яких працює по 2-3 лікарі. Звідси й  надання медичних послуг населенню. Основне завдання первинної ланки – залучення лікарів загальної практики і сімейної медицини для роботи в сільській місцевості.  Принцип реформи первинної ланки – гроші  «ходять» за пацієнтом.  Є лікар – є пацієнт, є кошти на утримання медзакладу. Мешканці села повинні отримувати таку ж кваліфіковану медичну допомогу, як і містяни.

Чи оснащений Центр ПМСД необхідним медичним обладнанням?

– Для тих функцій, що прописані в державних гарантіях, а саме – для виконання завдань, поставлених перед первинною медичною ланкою, Центр, можна сказати, оснащений на належному рівні. Необхідні обстеження  робляться  згідно програми державних гарантій: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз крові на холестерин, швидкі тести на гепатити, ВІЧ, тропоніни та електрокардіограму, визначаємо рівень цукру в крові. Для цього маємо достойне медобладнання. Більш розширений аналіз крові, біохімію робимо на аналізаторах, що знаходяться в районній лікарні та в лабораторії с. Воронькові. Існує відповідний графік, за яким інші медамбулаторії доставляють кров централізовано на аналіз і отримують результати.

Районна влада, як ніколи, потурбувалася про рівень охорони здоров’я у нашому районі. З районного бюджету виділялися значні кошти, аби поліпшити систему охорони здоров’я. Минулоріч придбано аж 14 медичних інформаційних систем, виділено кошти на встановлення ще 11 лікарських медичних систем та 6, які встановлять в реєстратурі, де є амбулаторії групової практики. На минулій районній сесії затвердили програму розвитку районного Центру в розрізі невідкладної допомоги. Тож уже було виділено кошти на закупівлю пального, запчастин до автомобілів, медпрепаратів.

Медичне обладнання, комп’ютерна техніка, транспорт – усе це, звичайно, важливо, але, мабуть, все-таки найважливіше для роботи Центру – забезпечення медичним персоналом?

– Середнім і молодшим медичним персоналом Центр забезпечений, а от лікарів поки що, як я уже говорила, не вистачає. Наразі у нас працює 28 лікарів, 9 з яких  пенсійного віку. Двічі на тиждень лікар приїздить до медамбулаторії в Глибоке та Мирне. У решти сіл хоча б один лікар є. Насправді, для якісних послуг потрібно, щоб було два-три лікарі на село. У серпні до нас на роботу мають прийти три інтерни, тож, сподіваємося, ситуація виправиться.

Ваше ставлення до медичної реформи?

– Медична реформа, врешті-решт, мала відбутися. І те, що робиться в цьому напрямі, правильно. Зрозуміло, нове, як правило, лякає і не завжди викликає позитивну реакцію, але… Звичайно, є помилки, бо хто не робить, той не помиляється. Але залишатись на місці було просто неможливо. Запроваджувати медичну реформу почали вже давно. Ще у 2006 році ми всі перекваліфікувалися на сімейних лікарів, і це були перші кроки в напрямку реформи. А те, що з’явилася Національна служба з охорони здоров’я й закріпили фінансові гарантії меддопомоги на законодавчому рівні, ? це, звісно, дало значний поштовх. А роботу над помилками ніхто не відміняв, будемо працювати.

Чи всі жителі району підписали декларації із сімейними лікарями?

– Населення району – близько 53 тис. осіб. Наразі підписало декларації 45901. Це приблизно 83% населення району. В деяких селах із цим впоралися на 90 відсотків, в інших не має і 50-ти. Статистика проста – де є лікарі, там декларації підписані.

Кінцевий термін підписання декларацій не визначено. Але спеціалісти вузького профілю, які належать до вторинної ланки медицини, прийматимуть лише за направленням сімейного лікаря. Усі обласні медзаклади – лише за направленням. Пройти додаткове обстеження, здати аналізи без направлення буде неможливо. Поки що це можна робити на паперових носіях, однак не за горами той час, коли все працюватиме через електронну базу даних, і тоді винятків із правил не буде. Вже до кінця року запровадять електронний лікарняний і електронне направлення. Тобто без заповнення декларацій ніяк або послуги платні.

Якщо когось не задовольняє його сімейний (дільничний) лікар, чи можна його змінити? Як перейти на обслуговування до іншого лікаря?

– Процедура досить проста. Для цього лише потрібно підійти до іншого лікаря з особистими документами і перереєструватися.

Ваше бачення первинної ланки медицини в районі?

– Хочеться бачити наші медамбулаторії сучасними, затишними, комфортними. Аби люди туди зверталися не лише за медичною допомогою, а й порадитися, отримати консультацію, з профілактичними цілями. Щоб не шикувалися черги під кабінетами і наші пацієнти були задоволені медичними послугами.

А своїм колегам в переддень професійного свята хочу побажати достатку, здоров’я, терпіння і мирного неба. Побажання банальні, але такі необхідні. Зі святом усіх!

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано