A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Ламали списи довкола статуту ЦРЛ, та й знову відправили на доопрацювання

Дата: 29.11.2016 11:35
Кількість переглядів: 639

У четвер, 24 листопада, восьма сесія районної ради продовжила свою роботу. У роботі другого пленарного засідання взяло участь 29 депутатів із 34-ох. До активного обговорення питань порядку денного долучилися заступник голови райради Іван Недогибченко, голова РДА Дмитро Воронін та його заступники, заступник міського голови Людмила Ковальова, сільські голови.



 

Владислав Байчас: «Людям байдуже, хто є співзасновником, хто фінансує лікарню, аби були результат і умови»

Перерву в кілька тижнів у роботі сесії було оголошено, аби детальніше вивчити питання стосовно затвердження Статутів закладів охорони здоров’я Бориспільського району. З представників району і міста створено профільну групу, яку очолив заступник голови РДА Роман Шуменко.

Більше двох місяців тому Бориспільська РДА розробила статут Бориспільської ЦРЛ і подала його на розгляд районної ради. У місцевої влади та депутатів міської ради виникло до нього чимало запитань. Мовляв, міська рада є співвласником ЦРЛ, але в цій частині розроблення статуту відбувалася без їх погодження. Тому зібрали спільну нараду і створили робочу групу, яка і мала з’ясувати всі непорозуміння. Питання ж затвердження Статуту винесуть ще раз на розгляд сесії райради.

Відбулося три засідання робочої групи. З’ясовано, лікарня працює за Статутом 2006 року, де чітко прописано, що м. Бориспіль ніяким чином не є ні засновником, ні співвласником Бориспільської ЦРЛ. Робоча група прийняла рішення: привести Статут ЦРЛ 2006 року відповідно до норм чинного законодавства. Внесли деякі уточнення і документ знову подали на розгляд районної ради. Члени групи – представники міста не підписали протокол, аргументуючи це деякими зауваженнями.

Людмила Ковальова, член робочої групи, констатувала факти:

— Ми не знайшли компромісу у вирішенні нашого спільного питання. Вважаю, робоча група не відпрацювала той варіант, який задовольнив би обидві сторони. Ми пропонували, аби ЦРЛ була заснована на власності громад сіл району та міста. Цей важливий нюанс не взято до уваги, тому й протокол нами не підписано. Логічно, щоб затвердження Статуту, призначення головного лікаря відбувалося за погодження районної та міської рад, й, відповідно, укладався контракт. Ці моменти не було враховано.

Ми передаємо районному бюджету субвенцію на фінансування ЦРЛ. Місто побудувало за власний кошт патологоанатомічне відділення, співфінансує будівництво поліклінічного відділення, у нашій власності стоматполіклініка, яка є складовою ЦРЛ. Тож і міська влада, і міський депутатський корпус вважають, Бориспіль має бути  співзасновником ЦРЛ. Ми підпишемо протокол, коли буде враховано вищезазначені пропозиції.

Голова районної ради Владислав Байчас аргументував: районна рада не бачила пропозицій, їх  озвучили лише на сесії. Були запитання в головуючого і щодо патологоанатомічного відділення, яке не передано на баланс ЦРЛ, а є власністю міста. «Районна рада готова до співпраці. Адже якщо в ЦРЛ вкладатимуться спільні кошти і міста, і району, від цього виграють усі, а найперше — наші громади. Нашим людям байдуже, хто є співзасновником, хто фінансує лікарню, аби були результат і умови».

За словами головного лікаря Олександра Щура цьогоріч район виділив понад 10 млн грн на фінансування ЦРЛ,  в той час як місто кілька років вкладало кошти у свою власність – патологоанатомічний корпус.

Роман Шуменко наголосив на юридичній стороні питання. У рішенні суду від 2012 року сказано, що дві ради не можуть бути співзасновниками одного закладу. Начальник управління юридично-кадрового забезпечення   міськради зауважив, що минуло кілька років з того моменту, коли суд виносив таке рішення і з того часу багато чого змінилося у законодавчій базі. У 2014 році прийнято Закон України «Про співробітництво територіальних громад», де чітко вказано всі механізми для створення спільних підприємств.

Іван Недогибченко закликав до порозуміння:

— Під час засідання «круглого столу» з ініціативи міських депутатів, останні звинуватили депутатів райради і районну раду в однобокому підході до вирішення цього питання. Мовляв, без відома міської ради намагаємося змінити статут Бориспільської ЦРЛ. Як виявилося, дійсно, місто юридично не є засновником ЦРЛ, але по факту – лікарня обслуговує як мешканців району, так і Борисполя. Перерву в роботі сесії зробила, аби прийти до якогось консенсусу. Не можна, аби дві громади — міська і районна — ворогували між собою в питанні, хто більше впливає на процес, що відбувається в ЦРЛ. Вважаю, поки не дійдемо консенсусу в цих питаннях – стоятимемо на місці. Ми не повинні вийти з цієї зали ворогами, порозуміння – лише на користь наших земляків.

Вирішили: Статут доопрацювати і прийняти на найближчій сесії.

Дмитро Воронін подякував керівництву району за мудре рішення: «Юристи попрацюють і ще до сесії повідомлять про результат. Маємо зробити Статут таким, щоб лікарня могла нормально фінансуватися, а лікар – спокійно працювати».



 

Додаткові кошти на розвиток району

На сесії доповнили «Програму соціально-економічного розвитку Бориспільського району на 2016 рік» в частині будівництва, капітального ремонту об’єктів соціальної сфери, відповідно внесли зміни до бюджету.

Начальник управління економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Наталія Паніна озвучила доповнення: до кінця року мають виконати поточний ремонт коридорів між спортзалом та їдальнею Ревнівської школи; виготовити  проектно-кошторисну документації на добудову п’яти класів Процівської ЗОШ I ступеня; відремонтувати допоміжні приміщення їдальні Сеньківської ЗОШ.

І. Недогибченко додав, що на засіданні постійної комісії з питань бюджету та фінансів та президії взяли до уваги прохання Головурівської сільської ради щодо виділення 300 тис. грн на громадсько-розважальний  комплекс, що будується в Кийлові.

Голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Вадим Марисенко зауважив, що об’єкт враховано у програмі, вже виділялася певна сума на його побудову, але якщо будівля стоятиме без вікон і дверей, то старання марні. Депутати підтримали питання доповнення до Програми соціально-економічного розвитку Бориспільського району на 2016 рік. За це проголосували окремим рішенням, оскільки воно не погоджено на засіданні колегії РДА. Утрималися лише представники ВО «Свобода», мотивуючи тим, що питання має вивчатися заздалегідь. Решта рішень «свободівці» теж проігнорували. Що це: позиція партії чи піар? Адже безперервна критика не допоможе вирішити нагальних проблем життєдіяльності району.



 

Щасливе й Проліски розширюються

Голова постійної комісії з питань земельних відносин, комунальної власності, будівництва та архітектури Антон Мотрич озвучив питання про затвердження проекту встановлення меж сіл Щасливе та Проліски. Ініціатором виступила Щасливська сільська рада. Тож площа Щасливого збільшиться на 472 га, Пролісок – на 92 га.



 

«Благоустрій» з новим керівником

Ще 2009 року було створено КП  Бориспільської районної ради «Благоустрій», яке пізніше призупинило роботу. На сесії затвердили нову редакції Статуту та призначили нового керівника. Ним став Андрій Величенко.



 

Дитсадок у Гнідині відновить роботу

Перелік питань, що виносилися на розгляд другого пленарного засідання, доповнило звернення Гнідинської сільської ради та мешканців села щодо відновлення навчально-виховного процесу у ДНЗ «Веселка». Нагадаємо, цей процес рішенням районної ради призупинений 21 липня 2016 року у зв’язку з добудовою двох груп.  Депутати підтримали рішення, доручивши районному відділу освіти провести необхідні процедури обстеження території щодо створення безпечних умов виховання дітей.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення






 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано