A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

МИСТЕЦТВО РОЗПОВІДАТИ ІСТОРІЮ ЦИФРАМИ

Дата: 01.12.2017 11:26
Кількість переглядів: 795

Для працівниць управління статистики у Бориспільському районі 5 грудня особлива дата — їх професійне свято. Адже п’ятнадцятий рік поспіль, починаючи з 2002-го, згідно з указом президента, ми вітаємо тих, хто збирає та обробляє інформацію щодо економічних, соціальних, демографічних, екологічних явищ і процесів – працівників статистики.

Погодьтесь, для більшості з нас статистика не зовсім зрозуміла наука. Що то таке та навіщо потрібно збирати таку купу цифрової інформації? Однак завдяки статистиці можна дізнатися багато цікавого та корисного. Вона може відповісти на багато важливих питань. Статистика має дані щодо виробництва та споживання, реалізації та цін на всі види товарів та послуг, а також про витрати та прибутки, державну підтримку та розвиток основних товаровиробників і багато іншої статистичної інформації.

Адже саме статисти збирають, опрацьовують, аналізують, поширюють, зберігають, захищають та використовують дані щодо масових економічних, соціальних, демографічних, екологічних явищ і процесів, які відбуваються в Україні та її регіонах.

Статистика повинна знати про все

Начальник управління Тетяна Бутенко розповіла, що в управлінні працює десять спеціалістів, які виконують значний обсяг роботи, що потребує відповідної кваліфікації та досвіду. А ще це купа інформації, інструкцій, які потрібно знати. Збирають дані промисловості, сільського господарства, будівництва, транспорту тощо. Зокрема, працівники управління здійснюють моніторинг споживчих цін на промислові та продовольчі товари. Зібрана інформація передається в Головне управління статистики Київської області для подальшого опрацювання та обрахування, зокрема, індексу інфляції.

Заступник начальника управління – начальник відділу статистики виробництва Варвара Портечко додає: статистика повинна знати про все — обраховують середній показник, збирають статистичні дані, починаючи від політичних партій та громадських організацій до кількості використаних підприємством паливно-мастильних матеріалів, або кількості метрів житла, введеного в експлуатацію на кожного бориспільця. Якщо взяти сільське господарство – враховують і кількість засіяних площ, і скільки та яких культур вирощується, і скільки вноситься добрив та яку техніку використовують і це все ділиться на кількість населення, що проживає у районі. Управління допомагає місцевому керівництву та урядові бачити стан справ у цілому, наприклад, наскільки забезпечене населення України різними товарами. Також досліджують оптово-роздрібну торгівлю, товарообіг – скільки та чого продано населенню. І багато іншого.

В управлінні працюють ентузіасти своєї справи, люди, які люблять статистику, – спеціалісти широкого профілю. Оскільки необхідно знати не тільки свою роботу, а й інші галузі – ту ж саму хімію, коли необхідно вносити дані про викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Працюючи багато років в управлінні, Т. Бутенко пам’ятає та з повагою називає прізвища тих, хто все своє життя віддав цій професії: «Користуючись нагодою, хочу привітати зі святом нинішніх працівників нашого невеликого колективу та ветеранів статистики – колишніх керівників, начальників відділів та працівників управління: Любов Клювак, Антоніну Кушніренко, Ніну Рогожину, Любов Корчан, Софію Білоконь, Валентину Литвиненко та інших, які багато років віддали статистиці. Вони знають що це за робота, як її нелегко виконувати. Бажаю всім міцного здоров’я, точних розрахунків і професійного визнання, добра і злагоди у житті.».

Цікаві цифри:

Населення міста Борисполя на 1 жовтня 2017 року становило 61085 осіб, у районі – 52040. Приріст населення, на жаль, відбувається за рахунок міграції, оскільки людей помирає більше, ніж народжується. Зокрема, за січень-вересень цього року в місті народилось 515 немовлят, померло 589 осіб, у районі – 355 народилось, 725 померло. Така ж тенденція по всій Київській області. Тож статистика невтішна.

Середня заробітна плата у Борисполі за третій квартал 2017 року становить 10990 грн.

Підготувала Надія КРИВОЛЬЧЕНКО


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано