A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

У СТАРОМУ ВІДКРИЛИ МОНУМЕНТ МАТЕРІ

Дата: 03.10.2017 11:25
Кількість переглядів: 898

Тепер у Старого є своя візитівка. Тай не лише в цього мальовничого й древнього села, а й усієї Бориспільщини. Зустрічає і проводжає корінних і приїжджих -  Мати. Монумент Матері відкрили 30 вересня за участі поважних осіб. Такого рівня гостей Старе ще не бачило! Символічно, в жіноче свято Віри, Надії, Любові і матері їх Софії , в День народження Старого ми стали свідками історичної події. На початку села, на перехресті доріг було відкрито перший в Україні монумент Матері. Ініціаторами проекту стали громадські організації «ПАТРІОТ» та «Союз експертів по боротьбі з корупцією», ідея яких була підтримана та схвалена державними структурами. 

Образ монументу вибраний неспроста. Він скопійований з мешканки Старого, нині вже померлої, Бойко Єфросинії Сидорівни, яка проживала по вулиці Партизанській і  тут, на перехресті, чекала своїх дітей з далеких доріг. Будучи інвалідом, пережила війну, холод, голод і розруху, як і більшість українських жінок. Це вона самотужки збудувала першу хату на хуторі Гора, працювала на «Старинському цукровому заводі».

…Свічка палкого материнського серця повсякчас освітлює нашу життєву дорогу, то ж нехай і наша вдячність матерям ніколи не буде запізною.

Біля місця події зібралася старинська громада на чолі з сільським головою Валерієм Макаренком. Завітали до древнього села гості, які доклали максимум зусиль, аби відкриття монументу відбулося: Дмитро Зеленецький, голова патронатної служби Міністра культури України; В’ячеслав Шамрай, проректор університету Шевченка; Андрій Хома, заступник голови громадської організації «Патріот»; Марина Тарасова, представник департаменту стратегій Мінагрополітики; Богдан Казачеко, скульптор монументу; Сергій Ніжинський, автор ідеї проекту. На захід прибули почесні гості: Сергій Білецький, заступник голови Бориспільської РДА; Сергій  Кравченко, депутат Бориспільської районної ради, директор Старинської школи.  Освячення монументу провів  настоятель УПЦ Київського Патріархату,  Благочинний Бориспільського та Баришівського району, митрофорний протоієрей  отець   Ігор.

 Дмитро Зеленецький від імені міністра культури України вручив Подяки носіям культури на селі: Лідії Білановській, Марії Бугай, Віталію Мартинюку, Юлії Масловській, Надії Журибеді, ансамблю «Осіннє золото», Старівському сільському голові Валерію Макаренку, скульптору Богдану Казаченку, натхненнику й автору ідеї Сергію Ніжинському.

Шанували-жінку матір в піснях і поезіях місцеві аматори, діти – майбутнє Старого.



 

Далі усіх запросили вас на День народження Старого, яке святкували разом на сільській центральній площі.

Алла БОГУШ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано