A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

На черговій двадцятій сесії районної ради

Дата: 15.05.2018 11:11
Кількість переглядів: 983

10 травня відбулася двадцята чергова сесія районної ради. Для участі у прийнятті важливих рішень життєдіяльності району зареєструвався 31 депутат, активно долучилися до роботи пленарного засідання голова районної ради Владислав Байчас, його заступник Іван Недогибченко, голова РДА Олександр Туренко, перший заступник голови РДА Руслан Садовський, заступник Сергій Білецький, керівники управлінь та відділів РДА, підприємств, установ та організацій району, сільські голови.

Куди спрямують районні кошти?

Програму соціально-економічного та культурного розвитку району доповнили в частині будівництва, капітального ремонту об’єктів соціальної сфери та відповідно внесли зміни до бюджету. Начальник управління економічного розвитку РДА Наталія Паніна поінформувала, що районні кошти спрямують на капітальний ремонт інклюзивно-ресурсного центру в с. Проліски; капітальний ремонт пологового відділення Бориспільського ЦРЛ; перший етап реконструкції приміщень Вороньківської дільничної лікарні під діагностичний центр з амбулаторією загальної практики сімейної медицини для проживання медперсоналу; будівництво волоконно-оптичної мережі для передавання даних організацій доступу до мережі Інтернет на території населених пунктів; капітальний ремонт адмінбудівлі Бориспільської районної ради.

За перший квартал поточного року перевиконання районного бюджету становить 32,4 млн грн. Тож вільний на сьогодні ресурс спрямують до розподілу. На 1 травня, відповідно до висновків фінансового управління РДА, перевиконання становило 49,2млн грн.

«Окрім власного ресурсу, який йде на уточнення, отримали субвенцію з обласного бюджету – 1 млн 642 тис. грн – для реалізації проекту «Нова сучасна українська школа». Майже десять сільських рад подали рішення стосовно субвенцій, а це близько 4 млн грн для установ, які здійснюють діяльність на території сільських рад», — наголосила начальник управління фінансів РДА Тамара Матяш.

Кошти пільговикам не відшкодовуватимуть

Відповідно до розробленого урядом нового механізму перевезення пасажирів, управління соціального захисту населення провело відповідні підрахунки. Враховуючи середню вартість проїзду по району (взято за минулий рік) – 13 грн 20 коп. та кількість пільговиків, які мають їздити безкоштовно, а це понад 5 тис. 300 осіб, сума витрат на 9 місяців становить майже 21 млн грн. Норму — не менше 30 поїздок на місяць — мають відшкодовувати. Район цього не робитиме, оскільки, за словами С. Білецького: «Це є тягарем для місцевих бюджетів – обласних, районних, сільських. Враховуючи, що визначення маршрутів це здебільшого повноваження області, то виключно вони і повинні проводили такі відшкодування».

О. Туренко пояснив, що у Верховній Раді розглядають зміни до Закону України про перевезення пасажирів, де пропишуть нову процедуру визначення маршрутів: «Згідно з цією процедурою маршрути визначають два населені пункти, які підписують угоду і відкривають маршрут. Якщо буде розроблено наші внутрішні районні маршрути, тоді район і компенсуватиме проїзд пільговикам. Наразі область провела тендер, визначила паспорти маршрутів і всі вони здійснюються з міста обласного підпорядкування — Борисполя. Більше того, якщо пільговик їде з Борисполя в столицю, то він пересікає межу ще й Київської області. Ми не забираємо у людей пільгу, ми хочемо змусити обласне керівництво вжити тих заходів, які вони змушені виконувати. Державні маршрути має відшкодувати держава, обласні – область, районні, коли вони будуть, — район».

Тож рішення прийнято, далі Бориспільська РДА відпрацьовувати це питання з обласним керівництвом.

Зміни до «Турботи»

За інформацією С. Білецького, наразі є судові рішення — ухвали господарського та апеляційного судів — про відшкодування пільг на телекомунікаційні послуги«Укртелекому», від яких відмовилася держава, починаючи з 2016-го, а район взяв ці пільги на себе і дотував. Сума становить 147 тис. грн.

Зачекати зі створенням освітніх округів

Депутати не підтримали питання про створення освітніх округів та визначення опорних і базових шкіл. У районі серед закладів загальної середньої освіти вже функціонує два освітні округи – У Воронькові та Щасливому. У проекті рішення прописали шість таких освітніх округів. С. Білецький переконував, що утворення таких центрів необхідне, аби поставити відповідне завдання перед МОН і розраховувати на субвенції, обіцяні державою. Проте депутати і сільські голови з осторогою поставилися до цього питання і вирішили поки що тримати дистанцію з цим експериментом, мовляв, поживемо – побачимо, що буде з освітньою реформою. Олександр Зубчук, депутат райради, аргументував, що створення освітніх округів – питання часу і чи буде це краще для кожної сільської школи, адже, як не крути, перевага надаватиметься опорному закладу.

Затвердили, змінили, не ухвалили…

Районні обранці затвердили проект землеустрою щодо встановлення меж Воронькова загальною площею 1504,000 га. На разі територію збільшено на 362 га за рахунок земель приватної, комунальної та державної власності.

У районі при КП «Зубр» створено орган приватизації житлового фону. Аби внести зміни до порядку приватизації квартир (кімнат у гуртожитку), змінили певні пункти положення про орган приватизації житлового фонду, який перебуває у комунальній власності територіальних громад сіл Бориспільського району.

Депутат від ВО «Свобода»Віталій Гордієнко запропонував районним обранцям звернутися до ВРУ щодо ухвалення Антиолігархічного пакету докорінних перетворень, який ініціює ВО «Свобода». Депутати рішення не ухвалили.

Змінити керівника Держгеокадастру на професійного

Депутати одноголосно підтримали звернення до вищестоящих органів щодо незадовільної діяльності керівника та реєстраторів управління Держгеокадастру в Бориспільському районі.

«Проблема досить серйозна, оскільки є багато нарікань на роботу управління. В області пообіцяли, що питання проконтролюють і вивчать.. Але це нас не зупинить і ми наполягатимемо замінити керівника на професійного», — аргументував В. Байчас.

Різне…

У різному розглянули питання управління комунальними підприємствами: «Благоустрій», «Бориспільрайпроект» та «Бориспільська районна аптека».

Також внесли зміни до районної цільової програми з розробки містобудівної документації. Р. Садовський підкреслив, що зміни поділяють на два пункти : вишукування та розробка містобудівної документації. Фінансування стосується двох проектів: розвитку аеропорту та залізниці.

На сесії Київоблради Бориспільський район проігнорували

Нещодавно відбулася сесія Київської обласної ради, на якій на Бориспільський район не виділено коштів на ті об’єкти, які конче необхідно добудувати. Постійна комісія з питань соціально-економічного та культурного розвитку разом з новообраним депутатом Київської обласної ради Олександром Мефодієм, мешканцем Любарець, підготує звернення, аби висловити своє обурення щодо ігнорування позиції по Бориспільському району.

«Ні!» об’єднанню територіальних громад. Поки що

У черговий раз обговорили питання добровільного об’єднання територіальних громад. Думки з цього приводу висловили керівництво РДА,  сільські голови, районні депутати.

І. Недогибченко нагадав, що відповідно до перспективного плану об’єднання територіальних громад, який у 2015 році схвалено КОДА та обласною радою і направлено до Кабміну, спочатку в районі було окреслено чотири громади, потім їх кількість зменшилася до трьох, причому три сільські ради були у стадії невизначеності. Щодо окреслених громад, то вони дуже різні за своєю фінансовою спроможністю і людськими ресурсами. «Самі бачите, як у державі формуються ці громади: є карлики, а є монстри, єдиного підходу немає. У Прибалтиці «гралися» в об’єднання добровільних громад 10 років, а тоді центральний орган влади прийняв рішення про примусове об’єднання. Ми маємо бути готові до можливого у 2020-му примусового об’єднання», — наголосив І. Недогибченко.

95 років існував район. Аби й надалі він був на карті, можливо, потрібно було б створи єдину бориспільську громаду в адміністративних межах Бориспільського району – це позиція РДА.

У сільських голів своя позиція.

Дударківський голова Микола Гуральник: «На сільських сесіях були прийняті рішення, що всі сільські ради проти об’єднання. Перспективний план має бути анульований, а питання довивчене».

 

Старівський сільський голова Валерій Макаренко: «Для чого вишукувати якісь нові пояснення, якщо кожна сільська рада прийняла рішення про недоцільність об’єднання територіальних громад? Кожна наша громада самодостатня і поки що ми не бачимо іншого кращого функціонування».

Гнідинський сільський голова, голова Асоціації сільських голів району Олександр Лазаренко: «Давайте висловимо свою позицію. Усі сільські громади вирішили, що категорично проти такого об’єднання. Статистика свідчить, що 75% бюджету об’єднаної громади йде на утримання апарату самої громади. Покажіть мені хоч одну самодостатню об’єднану громаду, тоді й говоритимемо про це. А зараз наше категоричне – ні». Депутати підтримали це рішення.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано