A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

МОЗ ПОВІДОМЛЯЄ, ЯК ОТРИМАТИ СИРОВАТКУ ДЛЯ НЕГАЙНОГО ЛІКУВАННЯ БОТУЛІЗМУ

Дата: 03.07.2018 11:07
Кількість переглядів: 467

27 червня 2018 року зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм, тепер у Херсонській області. 30 червня пацієнту було введено протиботулінічну сироватку, надану ДП “Укрвакцина МОЗ України”, стан пацієнта наразі стабільний. На спеціалізованому складі в Києві наявний запас сироваток проти ботулізму канадського виробництва, оперативно переданий в якості гуманітарної допомоги Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).

Міністерство охорони здоров’я України інформує керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння:

– отримати протиботулінічну сироватку можна зі спеціалізованого складу ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Введення протиботулінічної сироватки передбачено при встановленні імовірного або підтвердженого діагнозу ботулізм. Така сироватка блокує дію токсину, що потрапив до організму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години). Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП “Укрвакцина МОЗ України” (повна інструкція розіслана в обласні департаменти охорони здоров’я).

– обов’язково повідомити територіальні органи Держпродспоживслужби та поінформувати органи місцевого самоврядування про виявлення випадку захворювання на ботулізм та необхідність запобігти виникненню нових випадків захворювання. Місця торгівлі, громадського харчування чи виробництва харчових продуктів, де могла бути придбана чи вироблена їжа, що спричинила ботулізм, мають бути перевірені. Органи місцевого самоврядування мають вжити належних заходів щодо встановленого джерела отруєння у відповідності з вимогами чинного законодавства.

Міністерство охорони здоров’я України бере під контроль кожен факт порушення цієї інструкції.

Станом на 1 липня 2018 року, антитоксин (сироватки проти ботулізму) наявний на спеціалізованому складі ДП “Укрвакцина МОЗ України”. Це високоякісні ліки канадського виробництва, закуплені Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) та передані Україні в якості гуманітарної допомоги. Цього року Міністерство охорони здоров’я України вперше включило антитоксини проти ботулізму до переліку ліків, що закуповуються державою, та проведе централізовану закупівлю через міжнародні організації.

Міністерство охорони здоров’я України звертає увагу всіх громадян, що ботулізм – це  тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно не відомо! До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.

В Україні спостерігається сезонне підвищення захворюваності на ботулізм – з початку 2018 року зареєстровано 46 випадків ботулізму, 53 потерпілих, 4 з них померли.

Інформація Урядового порталу


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано