A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Із сесії Бориспільської районної ради РИНОК ЗЕМЛІ – ПИТАННЯ ДИСКУСІЙНЕ, ПРОБЛЕМНЕ, БОЛЮЧЕ: ДЕПУТАТИ ВИРІШИЛИ НЕ ПОСПІШАТИ

Дата: 31.10.2019 10:49
Кількість переглядів: 1566

29 жовтня відбулося чергове засідання тридцять третьої сесії Бориспільської районної ради. Рішення приймали 24 районні депутати із 34-ох обраних. У роботі сесії взяли участь голова районної ради Владислав Байчас, його заступник Іван Недогибченко, в. о. голови Бориспільської РДА Руслан Садовський, його заступник Сергій Білецький, керівники установ, підприємств та організацій району, сільські голови.

Ринок землі: варто чи ні?

На сесійне пленарне засідання завітав депутат Верховної Ради України, керівник Київського обласного осередку ВО «Батьківщина» Костянтин Бондарєв, саме він і озвучив перше питання порядку денного про розгляд звернення депутатів районної ради до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Народний депутат висловив позицію фракції та  наголосив, що 73 відсотки українських земель –  сільськогосподарського призначення. Тільки-но знімуть мораторій, як першими покупцями стануть іноземці, адже в українському бізнесі обігових грошей немає та й кредити – справа не надійна. Тому потрібно прийняти закони, які б захистили інтереси українського виробника, забезпечили його обіговими коштами на конкурентних умовах з іноземцями, зробили б усе для розвитку переробного виробництва, а лише потім відкривати ринок землі.

«Ми кажемо про те, що мораторій треба продовжити на рік. За цей час через референдум приймемо рішення про ринок землі, забезпечимо прозорість прийняття тих законів, які пропонуються владою і потім перейдемо до ринку землі», – констатував К. Бондарєв.

У районних депутатів думки з приводу ринку землі різні.

Депутат Віталій Гордієнко наголосив, що сьогодні маємо не допустити розпродаж землі сільгосппризначення та втрати основних активів українських громадян. Позиція фракції ВО «Свобода» – підтримати це звернення.

Голова Асоціації сільських голів району Олександр Лазаренко: «Питання продовження мораторію складне. Аби отримати на нього відповідь, я запитав у своєї матері, яка 42 роки пропрацювала в радгоспі на рядовій посаді і має пай. Вона сказала, що це її законне право розпоряджатися цією землею, зараз у неї цього права немає. Питання не може звучати однозначно: ви за продаж землі чи ні? Я, приміром, за продаж землі, але цивілізований. Людина має право розпоряджатися своєю землею, а вже обов’язок держави створити такі умови, щоб Україна не залишилася без землі. А хіба нині земля не продається? За договором, будь ласка. Коли є покупець – завжди знайдеться механізм продажу землі».

Депутат Вадим Марисенко запевнив, що будь-яке питання можна «заговорити», й не лише референдумом. Та існує лише одна важлива річ, яка дасть не менш важливе рішення для нашої країни. Аби середній бізнес не зник з мапи країни –  одна державна цільова структура мала б дати доступ до грошей з нульовим процентом по кредитах. У більшості цивілізованих держав він є. І тоді не треба проводити ніяких референдумів, і про іноземців, які скуплять землю, мова не йтиме. Кредити під нуль відсотків терміном від 20 по 50 років. Оце і все рішення».

Сергій Кравченко звернувся до нардепа: «Ваша фракції не є провладною, ви не впливаєте повною мірою  на прийняття рішень, тоді як ви зможете за цей рік вирішити питання щодо продовження мораторію?»

У відповідь Костянтин Бондарєв зауважив: «Наша фракція зареєструвала близько десяти законопроєктів щодо вищевказаних питань. Ми чекаємо на їх розгляд цих, адже бачимо підтримку серед територіальних громад, місцевих рад. Впливати ми можемо ось такими зверненнями».

Дискусія була довгою і в кінцевому результаті рішення так і не прийняли.

Об’єднання заради об’єднання неможливе

К. Бондарєв озвучив позицію щодо децентралізації в Україні, так зване добровільне об’єднання територіальних громад. Адже на Київщині зі створених територіальних громад немає жодної спроможної. За його словами, конкретної відповіді від керівників держави не отримано і в якому напрямі з приводу децентралізації рухається держава – незрозуміло: «Жодної ідеї, спрямованої на децентралізацію у вигляді документа, не було презентовано, а поки його немає, то про що можна говорити».

Особисте ставлення нардепа до децентралізації – негативне, адже такі об’єднані територіальні громади в першу чергу мають бути фінансово спроможними, а об’єднання заради об’єднання неможливе.

Владислав Байчас подякував народному депутату за участь у районній сесії й висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Підсумували бюджет за 9 місяців

Начальник управління фінансів Тамара Матяш звітувала про виконання районного бюджету за 9 місяців, перевиконання становить 103 %. Депутати внесли зміни до бюджету, в тому числі прийнявши субвенції сільських рад у розмірі 352,8 тис грн. Кошти будуть направлені на забезпечення бюджетних установ, що функціонують на території сільських рад.

У Глибокому та Сеньківці збільшили межі

Затвердили проєкт землеустрою щодо встановлення меж Глибокого та Сеньківки. Депутат Антон Мотрич поінформував, що межі Глибокого збільшилися на 83 гектари, Сеньківки – на 72 га за рахунок приватних земель під будівництво.

Також…

…депутати не підтримали звернення до президента та Верховної Ради щодо недопущення капітуляції України у російсько-українській війні через підписання так званої формули Штайнмаєра, яке ініціював В. Гордієнко (фракція «Свобода»). Зазначимо, що зміст формули Штайнмаєра полягає у врегулюванні конфлікту на Донбасі через надання тимчасового особливого статусу окремим територіям Донбасу. Після проведення виборів на непідконтрольних наразі Україні територіях, легітимність яких мають підтвердити спостерігачі ОБСЄ, заплановано закріплення постійного особливого статусу цих територій.

Також керівники бюджетних установ доповіли про готовність об’єктів соціально-культурного призначення до роботи в осінньо-зимовий період.

Депутати затвердили умови проведення конкурсу на визначення опорного закладу серед закладів загальної середньої освіти; затвердили список присяжних Бориспільського міськрайонного суду тощо.

Наступне позачергове пленарне засідання планують провести 7 листопада.

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано