A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Гнідинці вшанували пам"ять Юрія Вербицького на його батьківщині

Дата: 06.02.2017 10:19
Кількість переглядів: 694

Минула третя річниця з дня трагічної загибелі Героя України, Героя Небесної Сотні Юрія Тарасовича Вербицького. Жалобні пам’ятні заходи відбувалися і у Гнідині, де загинув Герой, і у рідному Львові, і у місті Заліщики на Тернопільщині, звідки походить родина Вербицьких.
 

 

Невеличка делегація гнідинців у складі авторки цих рядків та одинадцятикласників Гнідинської школи Тараса Тригуби і Олександра Галатенка прибули до Заліщиків, щоб разом вшанувати пам'ять Юрія Вербицького. Тут, у читальному залі Заліщицької бібліотеки відбулася зустріч-діалог «Суверенна Україна: уроки історії і реалії сьогодення». На зібранні були присутні представники влади району і міста, священники різних конфесій, волонтери, учасники АТО, делегація із села Блищанки Заліщицького району, учасники «ланцюга єднання» 1990 року, представники громадського об’єднання «Самооборона Заліщицького району».
Я під час зустрічі познайомила аудиторію із цікавими фактами та історією родини Вербицьких, а Тарас Тригуба розповів присутнім про долю і життєвий шлях Героя України – Юрія Вербицького. Олександр Галатенко працював над тематичною презентацією. До діалогу долучилися і господарі: голова Заліщицької райдержадміністрації Борис Іванович Шипітка, голова районної спілки учасників АТО, братство ОУН-УПА, голова Громадської ради бібліотек району Степан Михайлович Навольський, учасник визвольних змагань ОУН-УПА, голова спілки політичних в’язнів і репресованих Іван Миколайович Кривко, директорка Заліщицької районної бібліотечної системи, господиня і ведуча зустрічі Ольга Йосипівна Тракало, завідувач методичним кабінетом Володимир Володимирович Кулачковський, вчителька-пенсіонерка, дружина письменника Петра Івановича Ковальчука – Ірина Олексіївна Ковальчук, яка подарувала для нашої школи цінні книги.
Завершилась зустріч спільною ходою з покладанням квітів та запаленням жалобних свічок біля Меморіалу Борцям за волю України та Стелли Героям Небесної Сотні.
Другий день експедиції був теж насиченим. Ми відвідали Заліщицьку державну гімназію, де разом із директоркою Олександрою Дмитрівною Войчишин, педагогічним і учнівським колективами відзначали День Злуки, згадували про Юрія Тарасовича Вербицького . А також віддали шану випускнику гімназії, який загинув під час російсько-української війни, Орестові Квачу.
Відбулася зустріч і у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів імені Осипа Маковея, а потім була невеличка екскурсія Заліщиками, організована головним лікарем Заліщицького обласного дитячого комунального санаторію Петром Павловичем Буринюком.
Наша делегація привезла до Заліщиків подяки і вітання від гнідинської громади голові ГО «Самооборона Заліщицького району» Павлові Лисюку, колективу Заліщицької районної бібліотеки та її директорці Ользі Тракало, головному лікарю Заліщицького ОКДС Петрові Буринюку, а також голові Заліщицької РДА Борисові Шипітка.
Борис Іванович радо взяв гнідинський коровай, який спекла Наталія Володимирівна Романюк. А керівник «Просвіти» Бориспільщини Анатолій Антонович Ковальчук передав для просвітян Заліщиків книги.
Дякуємо всім, хто допоміг нам організувати цю поїздку: Олександру Йосиповичу Лазаренку, Гнідинському сільському голові, Олегу Миколайовичу Гаврилюку, Ігореві Вікторовичу Носку – підприємцям, Вячеславу Віталійовичу Яременку, вчителю історії Гнідинської ЗОШ.
Коли ми поверталися додому, то ще в потязі отримали звістку про те, що американська газета «Нова газета» (Нью-Йорк) за сприяння Наукового Товариства імені Тараса Шевченка та його директора адміністрації пана Василя Лопуха, надрукувала статтю про Юрія Тарасовича. Її можна прочитати за посиланням
http://www.novagazeta.info/archives_pdf/2017/NG-408.pdf
http://www.novagazeta.info/


Любов Василівна Прядко,
заступник директора з виховної роботи
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано