A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ БЮЛЕТЕНЬ-2019: ДЕСЯТЬ СТУПЕНІВ ЗАХИСТУ ВІД ПІДРОБКИ

Дата: 27.03.2019 10:17
Кількість переглядів: 430

Починаючи з 8 і до 24 березня Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» працювало сім днів на тиждень у цілодобовому режимі. Згідно з умовами договору, укладеного із Центральною виборчою комісією, тут друкували бюлетені на вибори президента.

Бюлетень, за яким обиратимемо главу країни, досить довгий. Щоб умістити 39 кандидатів, він сягнув аж 80 сантиметрів. Довжина бюлетенів ускладнила процес друкування. Для того, щоб легше було уявити обсяг робіт, фахівці зробили деякі розрахунки і виявили: якщо скласти всі виборчі бюлетені в один ряд, то вийде смуга завдовжки 24 тисячі 354 кілометри.

21 березня під час демонстрації процесу друкування виборчих бюлетенів директор ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» Юрій Оніщенко повідомив, що у зв’язку з безпрецедентним розміром, стандартна упаковка бюлетенів міститиме 500 примірників, а важитиме майже сім кілограмів. Для їх друку використають 434 тонни паперу вітчизняного виробника — Малинської фабрики спеціального паперу.

Цьогорічний виборчий бюлетень має десять ступенів захисту від підробки, кажуть його виробники. На захищеному папері, наприклад, міститиметься однотонний водяний знак «Вибори Президента України 2019 року». Його можна побачити на світлі.

Папір має захисні волокна оранжевого кольору, які світяться жовтим в ультрафіолеті, а також волокна малинового кольору. У дизайні бланка виборчого бюлетеня використано дві захисні антисканерні сітки, виготовлені за допомогою ліній перемінної геометрії. Її елементи використано таким чином, що під час відтворення бюлетенів засобами копіювальної техніки на копії проявлятиметься напис «Увага», розташований по боках у верхній частині бюлетеня. Ще один з елементів захисту — мікротекст «Вибори 2019». А от номер територіального виборчого округу виконують чорною фарбою, яка в ультрафіолетовому випромінюванні набуває зеленого свічення. На контрольному талоні та самому бланку міститимуться також блакитного кольору негативно відтворені цифри «2019», виконані монохромною фарбою, яка за температури 30 градусів зникає, а в ультрафіолетовому світлі світиться червоним кольором. Номер виборчої дільниці виконано високим друком фарбою чорного кольору, яка при ультрафіолетовому світлі набуває зеленого свічення і переходить на зворот бюлетеня червоного кольору. Цього року для виготовлення бюлетенів використовуватимуть спеціальну монохромну фарбу. Більше такої в світі не існує, а компанія-розробник зможе її продавати тільки після того, як вибори завершаться.

Як повідомив заступник глави ЦВК Євген Радченко, на ці вибори замовлено 30 мільйонів 441 тисячу 372 виборчі бюлетені. Вартість договору становить 165 мільйонів 587 тисяч 213 гривень. Але це з урахуванням повторного голосування. Для першого голосування надрукують бланків на 129 мільйонів 687 тисяч 337 гривень.

Вартість одного такого бюлетеня становить 4 гривні 26 копійок.

І вже за декілька днів за допомогою цих «папірців» ми з вами вирішуватимемо долю країни.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування