A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Суха трава і листя. Чому їх не можна спалювати?

Дата: 16.09.2016 10:12
Кількість переглядів: 2140

Восени у нас прийнято спалювати опале листя, навесні — торішню траву. В пік весняного й осіннього палів повітря в містах стає важким і гірким, зростає кількість випадків захворювання дихальних шляхів. Невже так і має бути?

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги.

При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З тліючого без доступу кисню листя виділяється бензопірен, що здатний викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема – з листям, як правило горить безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що сприяють респіраторним захворюванням. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти мікробам. Особливо погано почуваються ті, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, на чий організм вплив диму особливо небезпечний.

Надто шкідливий цей дим для хворих із легеневою патологією, яких у місті Борисполі та Бориспільському районі декілька тисяч

В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи. Тож, спалюючи
листя, восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні. Це також призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть   ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку
рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола,а зола – дуже погане добриво

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння
трав'янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні
частини їх коріння. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання грунту.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, існує загроза степових, лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Якщо спалюється стерня на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

Дим від вогнища в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати в повітрі. В цьому разі погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.


 

Що ж робити з опалим листям?

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.


 

Якщо ви бачите, як несвідомі громадяни палять листя...

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи палаючого степу. Багато хто хотів би, щоб ці порушення припинились, але як досягти цього, не знають.

Починаючи боротьбу із палами у своєму населеному пункті, ви повинні знати, що закон у будь-якому разі на вашій стороні. Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров'ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров'я довкілля, кожен з нас мас законне право боротися із палами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано