A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Знову африканська чума свиней

Дата: 13.06.2017 09:56
Кількість переглядів: 808

Тривалий час мешканка села Лебедин Бориспільського району займалася так званим бізнесом з перепродажі свиней. Скуповувала поросят віком 2-3 місяці на території інших областей та реалізовувала їх в населених пунктах Київщини.

Остання «бізнес – угода» цієї леді відбулася 30 травня цього року, коли вона купила 23 голови поросят в мешканця м. Золотоноша Черкаської області, який також робив свій бізнес на скуповуванні поросят та їх перепродажі. При цьому, вона не зверталася до фахівців державної лікарні ветеринарної медицини, в зоні обслуговування якої находиться м. Золотоноша, для отримання дозволу на переміщення тварин та супровідного ветеринарного документа (ветеринарного свідоцтва форма № 1), який видається на підставі клінічного огляду тварин, що підлягають переміщенню, з врахуванням епізоотичної ситуації щодо інфекційних хвороб тварин на даній території та за наявності ідентифікаційного номера тварини. Зазначені вимоги передбачені частиною 2 статті 32 Закону України «Про ветеринарну медицину».

 

 

 

 

Закуплені поросята були завезені в присадибне господарство мешканки с. Лебедин, в якому вже утримувалася доросла свиня (зі слів власниці). А вже 31.05.2017, під час годування поросят, їх власниця запримітила, що тварини споживали корм не активно, відмічалась спрага. Під вечір цього ж дня у двох тварин спостерігалась хитка хода і синюшність на кінчиках вух.

Про те, бізнес леді не повідомила фахівців державної служби ветеринарної медицини Бориспільского району щодо захворювання свиней в її господарстві, а попри совісті, 03.06.2017 вивезла партію поросят в кількості 10 голів (в яких ще не проявлялися ознаки захворювання) на ринок с. Морозівка Бориспільського району, з метою їх продажі, але в цей день реалізації не було.

На наступний день (04.06.2017 День Святої Трійці) та ж партія поросят була вивезена на ринок в с. Гоголів Броварського району. Двоє поросят в цей день були продані не встановленій особі, а решта (8 голів) повернуті додому.

Зранку 05.06.2017 в господарстві загинули двоє поросят, що захворіли 31.05.2017 та були виявлені ще три хворі тварини з схожими симптомами, які загинули протягом доби 06.06.2017. Трупи загинувших поросят були захороненні власницею за межами населеного пункту в лісосмузі.

В період 07-08.06.2017 загинуло ще п’ять поросят з подібними симптомами захворювання, їх трупи також були захороненні в лісосмузі за селом. В подальшому падіж тварин продовжувався і 09.06.2017 мешканка с. Лебедин, завантажила в причіп свого власного автомобіля чотири трупи загинувши поросят та сім голів ще живих поросят і повезла їх до м. Золотоноша. Про те, попередній власник відмовився визнати претензії, в результаті чого на місце були викликані державні інспектори управління Держпродспоживслужби в Золотоніському районі, фахівці Золотоніської районної державної лікарні ветеринарної медицини та представники поліції.

При огляді ще живих тварин та трупів загиблих поросят фахівці державної ветеринарної медицини запідозрили, що в даному випадку має місце захворювання свиней на африканську чуму. Від трупів загиблих поросят був відібраний патологічний матеріал та направлений для лабораторних досліджень в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ). Живі поросята були вилучені та піддані умертвінню, їх трупи та трупи загиблих поросят знищені шляхом спалювання в спеціально визначеному місці.

Відповідно до звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) від 10.06.2017 № 004319 п. м./17 з патологічного матеріалу від чотирьох трупів загиблих свиней, що належали мешканці села Лебедин виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней, чим підтверджено діагноз на африканську чуму свиней.

Наразі, відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної при Бориспільській райдержадміністрації від 11.06.2017 (протокол № 6) домогосподарство мешканки с. Лебедин визнано, як інфікований об’єкт та встановлено карантин.

В домогосподарстві спеціалістами Бориспільської районної державної лікарні ветеринарної медицини, в приміщенні, де утримувались поросята, демонтовані та спалені дерев’яні конструкції станків, також спалено інвентар та одяг власників, який використовувався при догляді за тваринами, проведено очистку приміщення та його дезінфекція. Трупи захоронених тварин в лісосмузі ексгумовані та спалені. Місце спалювання продезінфіковано хлорним вапном.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за № 432/30300 (далі – Інструкція), рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бориспільській райдержадміністрації територію населеного пункту Лебедин визначено - зоною захисту, а населені пункти та прилеглі до них території Бориспільського району, а саме: с. Кірове, с. Артемівка, с. Мала Стариця, с. Морозівка, с. Власівка, с. Сезенків визначені - зоною нагляду.

Відповідно розділу 3 Інструкції в зоні захисту проводяться наступні заходи:

1. Облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності та попередження власників про заборону продажу, переміщення, вигульного (вільного) утримання та безконтрольного забою свиней.

2. Забій усіх клінічно здорових свиней населення та господарств зони захисту у визначеному ДНПК місці та використання туш після проведення лабораторних досліджень на АЧС від не менше 10 % забитих тварин.

3. Умертвіння та спалення у визначеному ДНПК місці свиней з ознаками захворювання.

4. Заборона:

ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в епізоотичному вогнищі (інфікованому обєкті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;

торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.

Відповідно розділу 4 Інструкції в зоні нагляду проводяться наступні заходи:

1. Збори громадян у населених пунктах із проведенням роз’яснювальної роботи щодо вжиття заходів для профілактики чи у разі підозри виникнення АЧС.

2. Облік всього свинопоголів`я в господарствах усіх форм власності.

3. Знищення бродячих котів і собак гуманними методами, а також проведення дератизації власниками господарств усіх форм власності.

4. Заборона торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів.



Слід відмітити, що необхідність проведення вказаних заходів створює певні проблеми мешканцям населених пунктів (зон захисту та нагляду) та вимагає значних витрат коштів державного та місцевих бюджетів.

І всі ці проблеми виникли з вини тільки однієї людини, яка грубо порушила ветеринарно-санітарні вимоги, які визначені на основі наукових обґрунтувань та з врахуванням досвіду боротьби з інфекційними хворобами, розведенням, утриманням тварин та інше.

Зокрема, бізнес-леді із Лебедина порушила, як було зазначено вище, вимоги ч. 2 ст. 32 Закону України «Про ветеринарну медицину», а також вимоги ст. 35 Закону України «Про ветеринарну медицину», якою передбачено, що тварини, які надходять до стада з інших потужностей (об'єктів) або придбані на внутрішньому ринку, підлягають обов'язковому профілактичному карантину протягом визначеного періоду. Протягом профілактичного карантину тварини утримуються окремо у спеціально відведених ізольованих місцях (карантинних пунктах) під наглядом державного інспектора ветеринарної медицини, уповноваженого або ліцензованого лікаря ветеринарної медицини та підлягають ветеринарно-санітарному обстеженню. Тварини допускаються у стадо тільки після закінчення профілактичного карантину тварин на підставі письмового дозволу державного інспектора ветеринарної медицини. В той же час, мешканкою с. Лебедин карантинування тварин не проводилось, державна служба ветеринарної медицини не була проінформована щодо факту завезення тварин.

Крім того, згідно ч. 3 ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані негайно інформувати державного інспектора ветеринарної медицини, уповноваженого лікаря ветеринарної медицини або посадових осіб державних органів ветеринарної медицини про раптову загибель тварин, підозру на захворювання або виявлення хвороби, що підлягає повідомленню, або поведінку тварин, яка їм невластива. Це також не було зроблено мешканкою с. Лебедин.

Вищезазначені грубі порушення ветеринарно - санітарних правил та вимог призвело до занесення вірусу африканської чуми свиней на територію домашнього господарства мешканки с. Лебедин, а переміщення хворих тварин створило загрозу розповсюдження особливо небезпечного захворювання на інші території. Зазначені дії громадянки містять ознаки злочину, передбачені ст. 251 КК України - порушення ветеринарних правил.

Стосовно даної громадянки управлінням Держпродспоживслужби в Бориспільському районі подана заява до Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області про вчинення кримінального правопорушення.

Шановні громадяни та підприємці! Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області, враховуючи вкрай складну ситуацію щодо африканської чуми свиней в Україні, просить виконувати ветеринарно-санітарні вимоги щодо переміщення свиней та їх утримання !!!

Зокрема:

- закуповувати свиней тільки на завідомо благополучних територіях щодо африканської чуми свиней та інших інфекційних, паразитарних захворювань;

- переміщати свиней тільки ідентифікованих та з дозволу державного лікаря ветеринарної медицини, який повинен провести клінічний огляд тварини (тварин), підтвердити епізоотичне благополуччя території з якої походять тварини та видати відповідний документ (ветеринарну довідку - при переміщенні тварин в межах адміністративного району, або ветеринарне свідоцтво форма № 1 – при переміщенні тварин за межі адміністративного району);

- привізши свиней на місце їх постійного або тимчасового утримання створити умови для їх карантинування (ізольоване утримання від інших тварин, окремий догляд) та повідомити найближчу державну установу ветеринарної медицини;

- у разі виникнення підозри на захворювання тварин негайно повідомляти фахівців державної установи ветеринарної медицини;

- при закупівлі тварин вимагати у реалізаторів наявність ветеринарної довідки, або ветеринарного свідоцтва (форма № 1);

- виконувати інші заходи щодо профілактики африканської чуми свиней.




 

P. S. Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області звертається до громадянина, який придбав двох поросят на ринку в с. Гоголів Броварського району 04.06.2017 (в День Святої Трійці) негайно звернутися до найближчої державної установи ветеринарної медицини та надати можливість фахівцям провести їх клінічний огляд та встановити нагляд. У разі загибелі тварин, також повідомити фахівців державної ветеринарної медицини та надати їм можливість вжити заходів передбачених Інструкцією щодо недопущення розповсюдження інфекції.


 

За матеріалами сайту  http://oblvet.org.ua



 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано