A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«Нова українська школа» у Щасливському НВК: учителі будуть креативити, учні працювати з ноутбуками

Дата: 04.09.2017 09:52
Кількість переглядів: 970

«Нова українська школа» вже в Бориспільському районі. Щасливський НВК потрапив до сотні шкіл, які тестуватимуть експериментальні розробки МОН щодо початкової освіти.

Окрім того, в районі планують поглибити вивчення фізики і математики та приділити більше уваги природничо-математичному напряму. Більше про експерименти, черги у районні ДНЗ та популярність шкіл, що за «15 хвилин їзди від Києва», освітяни Бориспільського району обговорили на великій серпневій педагогічній конференції.



 


 

Тринадцять «новобранців» районної освіти

Освітянська родина району цього року отримала відчутне поповнення – 13 молодих учителів. Серед «новобранців» викладачі англійської, географії, інформатики та ін. «Посвяту» молоді влаштували на серпневій конференції  - щоб познайомитись й одразу ввести в курс справ.

Окрім вітань, молоді спеціалісти почули й настанови від Заслуженого вчителя України, ветерана педагогічної ниви, вчителя української мови та літератури Надії Гриценко, яка відверто сказала, що буде нелегко, але цікаво.

«…найперше, що ви маєте пам’ятати, переступаючи поріг школи, що вчитель це не просто професія – це спосіб життя. Перед вами будуть дві дороги. Ступивши на одну – ви можете жити спокійно, за інструкціями, від дзвінка до дзвінка, тобто бути урокодавцем, а йдучи по іншій – можете творити, діяти, садити свій сад», — сказала Н. Гриценко.

Вона також порадила молоді не нехтувати порадами колег і не боятися труднощів.

Освіта і влада: у бюджетній комісії райради може зявитись освітянин

Тісна співпраця керівників освітніх закладів із сільськими радами – запорука успіху, а також нормального фінансування, вважає заступник голови райради Іван Недогибченко.

Він додав, що районна влада підтримує освітню галузь, виділяючи кошти на ремонт та обладнання.

«І хоч серед районних депутатів освітян не багато, але з цих питань вони займають доволі активну позицію. До слова, нещодавно у когорту райради влився директор Щаливського НВК. Сподіваюсь, що Юрій Юрійович працюватиме у бюджетній комісії, щоб ми успішно вирішували питання освітян», — додав І. Недогибченко.

У свою чергу, заступник голови РДА Сергій Білецький теж запевнив освітян у повній підтримці й додав, що цієї осені їх чекає багато роботи у зв’язку із реформами: «Нам є над чим працювати, але все буде добре і ми матимемо найкращі показники на Київщині».

Учням району закупили комп’ютери і антисколіозні парти

Низька зарплатня і відчутність житла – відвічні проблеми освітньої галузі. Проте вже цієї осені є шанс, що районна рада розгляне і затвердить програму щодо підвищення престижності професії педагога, де пропишуть не лише надбавки до зарплати, а й про підтримка молодих вчителів. На цьому наголосив начальник відділу освіти Бориспільської РДА Микола Каськів. Варто наголосити, що програма чекала свого часу близько року.

Окрім підтримки вчителів, на часі, за словами М. Каськіва, й модернізація та оптимізація навчальних закладів: «По Кийлову  проходить ліквідація юридичної особи  із приєднанням її у подальшому до Вороньківського опорного закладу, який матиме статус НВК. Що ж стосується Щасливського НВК, то до нього приєднується Пролісківське НВО».

А ще в усі школи, підкреслив М. Каськів, було придбано комп’ютери. Також із районного бюджету виділено кошти на антисколіозні парти та підкомп’ютерні столи. Окрім того, у відділі освіти планують закупити мультимедійні дошки і вже подали заявку у систему «Прозорро» на придбання майданчиків для дошкілля.

У садочки в Чубинському, Щасливому, Вишеньках та Сошникові – черги

Не тільки жителі Борисполя і Києва стоять у чергах, аби влаштувати дитину в дитсадок. До них приєднались і мешканці Чубинського, Щасливого, Вишеньок та Сошникова.

Цього року, за словами М. Каськіва, у Гнідинському ДНЗ добудували приміщення, що дало змогу відкрити дві групи. Розроблено подібну документацію щодо Сошникова, Щасливого та Вишеньок, у стані розроблення – у Великій Олександрівці.

Великоолександрівська школа готова отримати статус гімназії

Українській освіті необхідні реактивні двигуни, аби наздогнати європейську, вважає директор Великоолександрівської ЗОШ Ігор Давиденко. Свою школу він модернізує за прикладом Стокгольма, розробив «бізнес-план» розвитку навчального закладу і став одним із частих гостей сільради.

Поза тим освітянин закликає владу розглянути можливість відновлення безкоштовного харчування всіх початківців, а ще вважає, що його школа уже виросла із статусу ЗОШ.

«Ми готові отримати статус на зразок «гімназії», — наголосив І. Давиденко.

Ще одне важливе питання – добудова нового крила школи, адже кількість учнів у Великій Олександрівці невпинно зростає – навчальний заклад «за 15 хвилин їзди від Києва» набирає популярності.

«За чотири роки кількість учнів збільшилася на понад сотню. Цього року у нас навчатиметься 486 школярів. Будівля ЗОШ розрахована на 624 учнів це при умові, що у кожному класі буде до 40 учнів. Обіцянка збудувати нову школу у Чубинському проблему не вирішить. Наша школа діюча, все що нам потрібно – нове крило для початківців. За архітектурною формою приміщення школи нагадує літеру П, а треба всього лиш зробити літеру О, яка стоїть попереду в алфавіті», — додав І. Давиденко.

«Нова українська школа», або освітні експерименти у Щасливому

Креативні учителі, цікаві уроки та авторські програми – це все «нова українська школа». Із «старою» вже давно пора прощатись, адже дітям там не цікаво.

Великий освітній експеримент стартує вже цього року. Учителі та учні зі 100 шкіл країни випробують на собі «нову українську школу». Щасливський НВК теж долучився до експерименту.

За новим освітнім стандартом навчатимуться два перші класи. Для них уже закупили нові меблі та ноутбуки, вчителі пройшли тренінги та готують матеріали для інтегрованого навчання.

«Це дуже велика відповідальність, адже за результатами цього експерименту буде внесено остаточні зміни в державний стандарт початкової освіти. Для освітньої реформи вчителі надважливі, адже від того, як ми змінимо свій світогляд, свій підхід до підготовки уроків – залежить навчання в новій українській школі», – наголосила вчитель початкових класів Щасливського НВК Людмила Карпенко.

В «новій українській школі» діти навчатимуться за інтегрованим курсом «Я досліджую світ».

«Ми маємо 35 тижнів, кожен з яких має свою тему, яка розбивається на 4-5 ключових питань. Нині вже створено матеріали для двох перших тижнів навчання. Є два варіанти. Учителі експериментальних класів можуть використовувати будь-який, поєднувати їх або ж готувати власні. Головне наше завдання – навчити дітей працювати у групі, захищати власну позицію та вирішувати складні проблеми, аргументувати свою думку та критично мислити», — додала Л. Карпенко.

Підвищення зарплати освітянам – незмінний пріоритет

Один із важливих моментів освітньої реформи – підвищення зарплати вчителям. Учитель має бути вмотивованим, а гідна платня – чудовий стимул для особистого і професійного зростання, переконана голова районної організації профспілки працівників освіти Світлана Сьомак.

«Підвищення зарплати освітянам – незмінний пріоритет», — наголошує вона.

Окрім того, жінка закликала не забувати про несправедливість в оплаті праці учителів шкіл, вихователів у ДНЗ та викладачів у будинках дитячої творчості.

«Зарплата працівника дошкільного закладу та викладача гуртка нижча, ніж у вчителя. І соціальні гарантії у них нижчі», — додала С.Сьомак.

Тому освітянська профспілка дуже чекає на прийняття програми підвищення престижу працівників освітніх закладів району і вважає, що це варто було б зробити до Дня вчителя.

«До речі, слушно було б внести до програми і стимулювання тих, хто бере участь в експерименті», — додала С. Сьомак.

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»



 



 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано