A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ФЕРМЕРСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВУ «ЛОТОС-Є» – 15 РОКІВ

Дата: 17.07.2020 09:46
Кількість переглядів: 1781

Липень – по-справжньому спекотний місяць літа, особливо для аграріїв, адже розпочинаються жнива. Недарма ж у народі кажуть: розпочалися жнива — закочуй рукава.

Цього разу дорога «ТС» пролягла до фермерського господарства «Лотос-Є» (с. Лебедин), яке працює вже 15 років, та розпитала у керівника про цьогорічні жнива, прогнозовану урожайність і плани на майбутнє.

Журналістів  зустрічає голова фермерського господарства Віталій Єременко, який разом зі своїм братом Іллею перейняли керівництво сімейною справою від свого батька, відомого у районі та поза його межами аграрія Володимира Ілліча Єременка.

Віталій Володимирович розповідає, що фермерське господарство «Лотос-Є» цього року святкує 15 років свого існування і має чим похвалитися. Нині в обробітку підприємства знаходиться 1500 га землі на території сіл Кучаківської сільської ради, а коли тільки розпочинали – було близько 400 га.

На сьогодні колектив налічує 17 осіб, які працюють на постійній основі, і ще близько п’яти запрошують на виконання сезонних робіт. Механізатори, комбайнери, трактористи, практично всі молоді – 30-35 років. Однак не кожен може прийти сюди працювати, адже В. Єременко має принципову позицію: працюватимуть лише жителі сіл Кучаківської сільради.

«Принципово не беру на роботу немісцевих. Хоча багато просилось не лише з нашого району, а й з інших областей. Вважаю, ми маємо створювати всі умови, щоб місцеві люди могли працювати у себе в селі, отримувати гідну зарплату, а не їхати шукати кращого заробітку до столиці чи за кордон», – вважає керівник.

Надзвичайно важливу роль в успішності фермерського господарства відіграє агроном Валерій Федосенко, який показує непогані результати, постійно освоює новітні технології, тож за період його роботи значно зросла урожайність.

«Ми виводимо хороші сорти, купуємо якісне насіння, постійно навчаємось та йдемо вперед. Не економимо і на засобах захисту рослин від шкідників, аби не гинули бджоли та не завдати шкоди навколишньому середовищу», – наголошує В. Єременко.

Цього року погода внесла свої корективи

Загалом фермерське господарство щороку засіває свої землі ріпаком, соєю, кукурудзою, пшеницею. А цього року вперше посіяли соняшник.

Щодо врожайності, то В. Єременко зазначає, що погода внесла свої корективи: через недостатню вологу загинуло близько 200 гектарів озимого ріпаку і близько 50 гектарів озимого ячменю. Тож аграрії понесли значні витрати, аби пересіяти. Є побоювання і щодо інших зернових культур, зокрема пшениці.

«Цього року посіяли 300 гектарів пшениці, очікували кращий врожай, але, знову ж таки, погода внесла свої корективи, тому прогнозуємо близько 4 тонни зерна з 1 га (минулого року було близько 5-5,5 тонн з 1 га). Вона ніби і стоїть гарна на полях, але немає хорошої маси. Щодо урожайності сої та кукурудзи поки рано робити будь-які прогнози, адже зараз усе залежатиме від погоди. Цього року вперше посіяли близько 150 га соняшнику», – розповідає В. Єременко та зізнається, що є велика мрія придбати власну сушарку для зерна, що значно полегшить роботу господарства.

На сьогодні «Лотос-Є» має достатню кількість техніки для оброблення земель: комбайни, трактори. А місяць тому автопарк фермерського господарства поповнився новітнім самохідним оприскувачем.

Підтримка соціальної сфери – в пріоритеті

Родину Єременко знають не лише як місцевих підприємців, а й активних меценатів та благодійників. Як розповідає голова фермерського господарства, у пріоритеті – підтримка соціальної сфери. Відтак уже впродовж багатьох років фінансово допомагають місцевій школі, дитячим садкам (у селах Кучаків та Лебедин). Не залишаються осторонь і проблем місцевого комунального підприємства: допомагають не лише фінансово для усунення неполадок, а й надають свою техніку. Щороку підприємство виділяє кошти на ремонт доріг у Лебедині. Зокрема, минулого року було виділено 160 тисяч гривень на асфальтування дороги у селі.

«Це суто наше бажання, адже, окрім цього, завжди вчасно платимо немалі податки. Але допомагати треба, бо ми теж тут живемо, тут наші земляки. Звертаються до нас люди і з особистими питанням: комусь потрібні кошти на лікування, комусь – відремонтувати дах тощоо. Намагаємось допомогти всім, якщо маємо таку можливість», – зауважив Віталій Володимирович.

А ще «Лотос-Є» вже впродовж багатьох років підтримує народний хор села Лебедин та виділяє кошти на придбання костюмів, поїздки на різноманітні конкурси і фестивалі. До слова, заснував цей хор дідусь Віталія Володимировича – Ілля Наумович Єременко.

Фермерство потребує державної підтримки

«Чи тяжка справа фермерства в Україні? Дуже тяжка. Вкладаються великі гроші, а погода часом нещадно вносить свої корективи – і маємо великі втрати. А приходить осінь, то треба віддавати кредити та продавати зерно, щоб заплатити зарплати, закупити пальне для техніки», – розповідає В. Єременко.

Керівник вважає, що сьогодні фермери потребують відповідної програми підтримки на рівні держави. Зокрема, це стосується питання доступних кредитів, які б дали змогу через декілька років віддати їх і водночас не переплачувати космічні суми.

Віта ПРАВДЕНКО, Тетяна ДРОК, «ТС»

IMG_5150+++


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано