A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«ІВАНКІВ» ЖНИВУЄ: ХЛІБОРОБИ ОЧІКУЮТЬ ЗІБРАТИ ДОСТОЙНИЙ УРОЖАЙ

Дата: 29.07.2020 08:14
Кількість переглядів: 764

Урожайні сорти пшениці, найкраща техніка для обробітку землі та ефективні добрива – ось складові успіху, які дають сьогодні «Агрофірмі «Іванків» говорити про амбітні очікування від урожаю-2020.

«Що посієш – те й пожнеш, тому ми сіємо тільки найкраще зерно, а землю дбайливо обробляємо за допомогою найновіших методів», – розповідає заступник директора аграрного підприємства Володимир Науменко.

Основний напрям роботи агрофірми – рослинництво. На чотирьох тисячах гектарів вирощують пшеницю, ріпак, соняшник, сою та кукурудзу. Збіжжя продають зернотрейдерам та аграрному гіганту «Нібулон».

Очолює підприємство Максим Мазурко. Керівник молодий, амбітний, який слідкує за тим, аби «Агрофірма «Іванків» ішла в ногу з часом, наголошує Володимир Іванович.

Ще одна складова успіху – надійний, відповідальний, професійний колектив.

«Механізатори у нас такі, як треба. То раніше на комбайн ішли працювати «трієчники», а з новою технікою, де всюди комп’ютери, не все так просто – потрібні знання. Але у нас працівники старанні і результат говорить сам за себе – навіть з ґрунтів не найвищої якості збираємо добрі врожаї», – хвалиться заступник директора.

Більше про нові технології, секрети та очікування Володимир Науменко розповів в інтерв’ю «ТС».

– Володимире Івановичу, по скільки центнерів озимої пшениці збираєте з гектара?

– У межах 40-50. Робимо все, аби збільшити результат: закуповуємо нову якісну техніку, маємо хороших спеціалістів, використовуємо найкращі сорти. Оскільки основний напрям нашого підприємства – рослинництво, то зазвичай щороку вирощуємо такі культури, як пшеницю, ріпак, соняшник, сою та кукурудзу. Але минулорічні погодні умови не дали нам змоги посіяти ріпак, то обійшлися без нього. Успішно провели посівну кампанію, вже більше тижня, як розпочали збирання озимої і плануємо за десять днів закінчити перші жнива та зібрати достойний врожай.

– Скільки цього року посіяли пшениці?

– Десь близько 500 гектарів, а загалом обробляємо близько чотирьох тисяч гектарів полів.

– Які нові технології використовуєте?

– Сьогодні використовуємо зерно австрійської селекції, два сорти – «Мулан» і «Акратос», вони високоурожайні і добре адаптуються до наших умов.

Намагаємося купувати і найкраще добриво. Цього року це було фінське мінеральне добриво «Yara», безпечне для рослини та навколишнього середовища. Є й дешеві китайські аналоги, але від них сама шкода.

Щодо техніки, то надаємо перевагу передовій іноземній високопродуктивній, що якісно виконує всі роботи, зокрема німецької фірми «HORSCH».

– А українські сорти сієте?

– Ні, у нас немає українських сортів. Я не заперечую, що українські селекціонери виводять багато хороших сортів-гібридів, та вони більш адаптовані, але менш продуктивні, а зараз бізнес орієнтується насамперед на продуктивності. Будуть гарні вітчизняні гібриди – сіятимемо і їх.

– Що із техніки маєте в своєму арсеналі?

– Це три потужні трактори, що виконують всю важку роботу. Землі у нас багато, проте їх потужність дає змогу виконати великий обсяг робіт за відведений час. Ще маємо три потужні комбайни, їх теж достатньо, щоб вчасно і з найменшими втратами зібрати врожай. Тому можемо збирати на 90-100 гектарах у день. Нас рятують старенькі радянські газончики, які теж достойно виконують свою роботу. Також маємо сушарку, що обробляє 200-250 тонн зерна за добу. Сівалки імпортні, високопродуктивні, вони і ґрунт готують, і добрива вносять, і сіють. Із захисту рослин – продуктивні обприскувачі, які обробляють 250-300 гектарів на день.

– Звідки дізнаєтеся про аграрні новинки?

– Кожна компанія, яка пропонує свою продукцію, приїжджає до нас на підприємство: привозять новинки, розповідають. Також організовують дні поля, де можна побачити все наочно, поспілкуватися з іншими сільгоспвиробниками і зробити певні висновки.

– Чи вплинули карантинні обмеження на жнива?

– Ні (посміхається – ред). Весною ми працювали в звичному режимі, можна навіть сказати, спокійніше, ніж зазвичай. Хворих не було, посівну відбули, як-то кажуть, на одному подиху.

– Кому продаєте своє збіжжя?

– В Україні вже налагоджено систему зернотрейдерства, тому працюємо за схемою: вони приїжджають до нас і самі забирають збіжжя. Це зручно і щодо цінової політики – вигідно. Ріпак реалізовували через компанію «Нібулон».

– Ваша думка стосовно ринку землі?

– Ще немає чітко встановлених правил. Люди не поспішають продавати паї, оскільки оренда наразі вигідніша – щорічно маєш прибуток.

– Маєте позитивні очікування від цьогорічного врожаю?

– Цей рік був тяжкий – безсніжна зима, коронавірус. А ще зіткнулися з таким неприємним явищем, як пилова буря. У результаті постраждали два  невеликі поля, довелося пересівати, оскільки втрати були неминучими. Та все ж сподіваємося, що отримаємо високий результат, і перші зібрані гектари підтверджують ці сподівання.

Тоня ТУМАНОВА, Тетяна ЗАЄЦЬ, «ТС»

IMG_5254


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано