A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«Доступні ліки»: у Борисполі та районі від «старту» програми виписано понад 2 тис. рецептів

Дата: 19.05.2017 13:55
Кількість переглядів: 712

Понад півтори сотні найменувань препаратів, кошти на відшкодування та чимало критики – в Україні таки стартувала програма «Доступні ліки». Усе просто: лікарі виписують рецепти – пацієнти отримують безкоштовні або майже безкоштовні ліки, а аптеки – відшкодування за участь у програмі. Проте хворі скаржаться, що не побачили у переліку МОЗ дорогих та ефективних препаратів.Медики ж запевняють, що програма має беззаперечні переваги, в переліку є не тільки українські, а й німецькі та польські препарати. До того ж досвідчений лікар зможе скомпонувати призначення так, аби пацієнт не тільки зекономив, а й отримав ефективне лікування. Однак не виключено, що перелік «Доступних ліків» переглянуть і доповнять новітніми препаратами.Більше про програму «Доступні ліки» та особливості її роботи у Борисполі «ТС» розповів головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Денис Хурса.

 



– Програма «Доступні ліки» надає кожному українцю безкоштовно або з доплатою ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, діабет другого типу. Реєстр лікарських засобів, що беруть участь у програмі, можна знайти на сайті МОЗ України або ж запитати у лікаря. У Бориспільському районі до програми вже залучено 7 аптечних закладів (49 філіалів), що дозволило забезпечити жителів необхідними препаратами.

– Денисе Миколайовичу, що потрібно зробити пацієнту, щоб отримати ліки за вказаною програмою?

– Звернутися до лікаря із своєю амбулаторною картою, пройти необхідні обстеження, якщо вони застарілі, отримати рецепт, звернутись до аптечного закладу.

– Багато хворих скаржаться, що не побачили у цьому переліку ліків, яких очікували, – дороговартісних та ефективних. Чи дійсно у переліку «Доступних ліків» є ефективні препарати, яких потребують хворі?

– У переліку, наданому МОЗ, є препарати, що здатні задовольнити найвибагливішого пацієнта – від найдешевших до найдорожчих. Серед виробників: Україна, Німеччина та ін. Проте є одна проблема – у цьому переліку відсутні комплексні препарати, які уподобали українці – два в одному чи три в одному. Але у цьому випадку можна скомпонувати кілька препаратів. Натомість пацієнти, які раніше купували за власний кошт Клопідогрель, Кардіомагніл та ін., повною мірою оцінили переваги цієї програми. Порівняйте: раніше їм доводилося витрачати для підтримки свого здоров’я близько 700 грн, а нині з доплатами лише 30-40 грн на місяць.

– Скільки було видано у Борисполі та Бориспільському районі рецептів на «Доступні ліки» з початку дії програми?

– З кінця березня у Борисполі та Бориспільському районі було виписано понад 2 тис. рецептів. Цю інформацію взято з реєстрів, які подали аптеки на відшкодування їм коштів.

– Які аптеки долучилися до програми?

– ТОВ «Аптека № 194», КП «Бориспільська центральна аптека № 24», «Велес Фарм», «Іоніс», «Адептмед». Це ті аптеки, що виявили бажання взяти участь. Долучитися можуть усі, ні для кого преференцій немає. Нині працюємо над залученням до програми ще двох аптек. Умови співпраці прості – укладаємо договір і здійснюємо відшкодування за наданими реєстрами ліків, що були видані за рецептами лікарів.

– Які захворювання превалюють у місті та районі: гіпертонічна хвороба, цукровий діабет чи бронхіальна астма?

– Цукровий діабет та гіпертонічна хвороба.

– Чи мають аптеки якісь обмеження на відпускання «Доступних ліків»?

– Помісячної розбивки коштів немає. До кінця року нам виділено 1,428 млн грн.

– Чи вистачить 1,428 млн грн, аби забезпечити потребу жителів міста та району у «Доступних ліках»?

– Вважаю, що так. Проте у Департаменті охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації розглядалося питання про дофінансування, якщо коштів забракне.

– Чи розглядається питання розширення переліку «Доступних ліків»?

– Питання розширення переліку і долучення до нього більш новітніх, комплексних препаратів порушувалося неодноразово на нарадах у департаменті, у МОЗ. Перелік може змінитися, але на сьогодні він є сталим .

Запитували Алла БОГУШ, Тоня ТУМАНОВА, «ТС»
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано