A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Об’єднання мають проходити з врахуванням інтересів громади

Дата: 27.10.2016 09:31
Кількість переглядів: 754


 

Днями у  районі відбулося громадське обговорення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
Зустрічі проходили в Мирному, Воронькові та Борисполі за участі керівника Офісу реформ в Київській області Володимира Удовиченка та його колег, регіональних консультантів. До обговорення долучилися голова районної державної адміністрації Дмитро Воронін, міський голова Анатолій Федорчук, заступник голови районної ради Іван Недогибченко, сільські голови, місцеві депутати, громадські активісти, пересічні громадяни. Темою децентралізації та створення територіальних громад було охоплено близько 400 осіб.


 



Керівники акцентували на принципах добровільності об’єднання територіальних громад та важливості думки представників кожної громади.

«Об’єднання мають проходити з врахуванням інтересів громади, адже це основний принцип територіальної реформи, — зауважив Дмитро Олександрович. — В цьому році ми із сільськими радами та громадою перевиконуємо бюджет на 200%. Гроші залишаються в селах, вони не використовуються. Тобто ми маємо до 100 мільйонів гривень невикористаних коштів. Тому, щоб гроші не знецінилися, при формуванні бюджету-2017 ми маємо направити їх на підвищення соціальних стандартів, наприклад, зарплати вчителям та медикам, будівництво садків, шкіл, лікарень, ремонт доріг. На рівні місцевого самоврядування це буде реальним. А для того, щоб розвивався кожен населений пункт в громаді, потрібна дорожня карта, в якій буде визначено чіткий алгоритм дій. Водночас, щоб не сталося такого, що нас без нас «одружили», (а завтра така ситуація можлива), ми повинні бути готовими до об’єднання».

Володимир Удовиченко наголошував, що реформа поступово відбувається. До кінця року буде створено 350 громад, що становить 15% всієї України. Наприклад, в Івано-Франківській області вже повністю сформовані громади.

«Ми повинні розвиватися, — каже Володимир Петрович. — А реформа спрямована на зміцнення місцевого самоврядування, передачу повноважень та ресурсів на місцевий рівень, можливість самостійно приймати рішення щодо пропорційного розподілу коштів на розвиток інфраструктури та утримання закладів освіти, охорони здоров’я, культури, благоустрій».

За словами Удовиченка, при формуванні територіальної громади центр населеного пункту набуває статусу міста обласного значення, формується виконавчий комітет, всі послуги, враховуючи соціальний захист, пенсійне забезпечення, сплату податків, вирішення земельних питань — можна буде отримати на місцевому рівні, в центрі громади.

На сьогоднішній день в Бориспільському районі були затверджені Постановою Кабінету Міністрів України дві територіальні громади: Вороньківська та Мирненська. До складу першої за результатами обговорень входять Вороньківська, Ревненська, Головурівська, Процівська сільські ради. До складу другої — Мирненська, Старинська, Сошниківська сільські ради та с.Тарасівка Любарецької сільської ради.

Раніше йшлося про створення Пристоличної територіальної громади з центром в с.Щасливе, куди погодилися увійти Великоолександрівська, Гірська та Щасливська сільські ради. Пропонували об’єднатися Вишенківській та Гнідинській сільрадам у складі Пристоличної. План формування Пристоличної територіальної громади було подано на колегію Київської обласної державної адміністрації з подальшим винесенням на розгляд обласної ради. Документи донині перебувають на розгляді. Рішення щодо ухвалення даної громади немає.

В ході зустрічі присутні обговорили формування Бориспільської громади. Позиція міського голови Анатолія Федорчука: місто та район повинні об’єднатися в одну громаду. «8-10 громад на території району — це неправильно. Треба об’єднуватися навколо економічних ринків. Бориспіль та район — у нас спільні цілі, — зазначив Анатолій Соловйович. —Той шлях, що нам пропонує Європа, є хибним! Я не вірю, що ми будемо жити краще. Підтримую об’єднання, але економічне!».

В ході обговорення деякі очільники сільських рад теж висловлювали сумнів в ефективності територіальної реформи та доцільності об’єднання територіальних громад. При цьому аргументували відсутністю чіткого механізму формування територіальної громади. Разом з тим інші сільські голови переконували, що децентралізація — неминучий процес, існує чимало проблем в соціально-економічній сфері і лише розширення повноваження, що дає реформа, сприятиме розвитку. Тож, об’єднуватися треба.

Найбільш активну громадську позицію продемонстрували Великоолександрівський сільський голова Галина Шевченко, Гірський сільський голова Роман Дмитрів, Гнідинський сільський голова Олександр Лазаренко, Мартусівський — Василь Косовець, Щасливський — Микола Шмаюн.

Хоча учасники заходу не прийняли певного конкретного рішення щодо подальшого формування територіальних громад, але основна мета — почути одне одного — була досягнута. Абсолютно всі мали можливість висловити суб’єктивні зауваження та почути конкретні пропозиції щодо реалізації реформи місцевого самоврядування.

Конструктивним було звернення деяких сільських голів до місцевої влади з проханням організувати робочу поїздку до будь-якої територіальної громади, що вже сформована і успішно працює. Практичний досвід «з перших вуст» та «на власні очі», безперечно, допоможе чітко зрозуміти європейську модель адміністративно-територіального устрою, яку повільно, але впевнено вибудовує держава.



 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано