A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

РАЗОМ ВИГАНЯЛИ «ЗЛІ СИЛИ» ЗІ СПІЛЬНОГО ДОМУ

Дата: 08.07.2016 19:53
Кількість переглядів: 692

Залишивши всі домашні клопоти – городи і господарство — старинці зійшлися на майдан біля сільського будинку культури, аби разом відзначити одне з найвеселіших народних  містичних свят Івана Купала. У кожного свій транспорт – автомобілі, вантажівки, мотоцикли, та найпопулярніший – дитячий візочок. Це чи не найбільше прикрашало не лише свято, а й все село. Приємно, що Старе молодіє…  Тож молодь, люди старшого віку, усі, кому небайдужі прадідівські традиції, стали в одне коло, цим ще більше зміцнивши своє коріння.

Ініціатором такого дійства стала Надія Журибіда (на фото в центрі), хранителька культури на селі. Вона є учасницею і самодіяльного ансамблю «Осіннє золото», його солісткою. Жінка залюблена у свою роботу і без жодних перебільшень зізналася у цьому своїм односельцям: «У мене теж і велике господарство, і сапання, і худоба, але щовечора я поспішаю сюди. У нас стільки талановитих людей, хочеться їх підтримати, в чомусь допомогти. І ось сьогодні з допомогою сільського голови Валерія Макаренка ми всі разом зарядимося позитивними емоція, старовинними обрядами зустрінемо свято».

Валерій Миколайович привітав свою громаду зі святом юності й кохання, побажавши кожному залишатися такими ж небайдужими до долі села. На уявній сцені біля дуба і обрядового вогнища самобутні артисти тішили своїм талантом. А їх виявилося ой як багато!

Аби свято відбулося, чимало зусиль доклав Валерій Постоленко, художній керівник будинку культури. Односельці гучними оплесками вітали відроджений вокально-інструментальний ансамбль «Джерело». Колишні юнаки, а тепер уже змужніли сивочолі чоловіки, піснями нагадали старинцям про найпрекраснішу пору – юність.

Навіть Водяний цар і Русалки разом з пожежною місцевою охороною забавляли учасників дійства, обливаючи один одного водою. Розмаїття конкурсів теж додавало святу колориту. А всі нагороди і призи, звісно,  ?  допомога сільської влади.

У ніч з 6 на 7 липня не прийнято спати, тож старинці звечора і до пізньої ночі піснями, танцями, гуляннями виганяли злі сили зі спільного дому. Цікаво, чи припливли дівочі вінки до бажаних берегів і чи знайшов хтось цвіт папороті? Адже хто знайде цю єдину квітку, зможе розуміти мову будь-якого створіння й бачити заховані в землю скарби.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано