A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Реформування сфери охорони здоров’я – на порядку денному обласної ради

Дата: 10.02.2017 21:09
Кількість переглядів: 560

Питання щодо створення госпітальних округів у Київській області було головним під час засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів. До участі в засіданні комісії запросили голів райдержадміністрацій, мерів міст обласного значення, голів центральних районних та міських лікарень, що надають вторинну медичну допомогу в Київській області. Провела засідання голова комісії Наталія Бігарі та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, народний депутат України Ірина Сисоєнко.

 

«Реформування охорони здоров’я є пріоритетним напрямком не тільки на Київщині, а в Україні в цілому. І ми бачимо швидкі темпи Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів України в цьому напрямку. Кожен з нас, лікарів, розуміє, наскільки настав час для змін, бачимо напрямки, які нам потрібно опрацювати. Але якщо реформування медицини покласти виключно на плечі лікарів – це буде лише напівшлях. Якщо не буде чітко визначеного механізму формування госпітальних округів, якщо не буде чіткої відповідальності держави за фінансування цих процесів – ми розуміємо, що нічого не відбудеться», - наголосила голова профільної комісії облради Наталія Бігарі.

На її думку, голови райдержадміністрацій та районних рад, мери міст, мають долучатись до реформування медицини в регіоні: «Ми маємо однією командою розуміти напрямок, в якому рухатиметься медицина в Київській області».

До присутніх звернулась також народний депутат Ірина Сисоєнко, яка зазначила, що у Верховній Раді України, в Міністерстві охорони здоров’я – на всіх рівнях та по всій державі обговорюється нова ініціатива уряду про створення госпітальних округів.

«Завдяки об’єднанню депутатського корпусу Верховної Ради, керівництва департаменту охорони здоров’я Київської області та активної позиції представників постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, нам вдалось не допустити соціального напруження та непорозуміння з приводу утворення госпітальних округів на Київщині», - сказала народна обраниця.

Вона розповіла запрошеним на засідання комісії, що закладено в розуміння створення госпітального округу та на підставі яких нормативно-правових актів це буде відбуватись. Також Ірина Сисоєнко зазначила, що разом з іншими народними депутатами України, вони вимагають від Уряду прийняття додаткових нормативних актів, Постанов, роз’яснень, щоб реформа проходила на зрозумілій та ефективній основі.

Принципи формування, критерії визначення складу й меж, а також Порядок затвердження складу госпітальних округів визначено Постановою Кабінету Міністрів України №932 від 30.11.2016 року «Про затвердження порядку створення Госпітальних округів». Відповідно до постанови, облдержадміністрації мають у місячний термін подати Міністерства охорони здоров’я пропозиції щодо переліку та складу округів.

У межах Київської області передбачається створення чотирьох госпітальних округів, а саме: Бородянського з населенням більше 300 тисяч мешканців, Лівобережного з населенням більше 440 тисяч мешканців, Васильківського з населенням більше 450 тисяч мешканців та Білоцерківського з населенням більше 535 тисяч мешканців. Саме така структура схвалена на організованому та проведеному 20-21 грудня 2016-го року МОЗом засіданні щодо складу, структури та порядку створення госпітальних округів в областях України, та передана до затвердження на Кабінет Міністрів України.

Після детальної презентації, присутні у залі активно долучились до обговорення. Головні лікарі медичних закладів були єдині в тому, що найважливіше зрозуміти, звідки ж буде надходити фінансування закладів охорони здоров’я. Також, на думку представників органів місцевого самоврядування, на впровадження госпітальних округів потрібно дивитися в комплексі: потрібно враховувати час доїзду швидкої до пацієнта, а тут важливу роль грає стан доріг в регіоні; можливість людям добратися до лікарні з найвіддаленішого населеного пункту тощо.

У підсумку засідання постійної комісії, депутати вирішили створити робочу групу з вирішення проблемних питань з реформування охорони здоров’я в Київській області. До складу робочої групи будуть залучені члени постійної комісії Київської обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів, представники департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації та по 2-3 представники від кожного госпітального округу Київської області.

Також, члени комісії рекомендуватимуть департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, в термін до 21.02.2017, надати постійній комісії Київської обласної ради з питань охорони здоров’я кандидатури для включення до складу робочої групи від департаменту.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано