A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Із сесії Бориспільської районної ради Хто перший зсуне з місця лікарняний камінь спотикання, або Й «різне» дуже важливе

Дата: 15.02.2018 19:26
Кількість переглядів: 3094

Вісімнадцята сесія районної ради — перша у 2018 році, зібрала у сесійній залі 26 народних обранців із 34-ох. У роботі сесії взяли участь голова райради Владислав Байчас,  його заступник Іван Недогибченко, голова РДА Олександр Туренко, його перший заступник Руслан Садовський та заступник Сергій Білецький, керівники структурних підрозділів РДА, організацій, установ та підприємств, сільські голови.

На початку озвучили позиції в «різному»: розглянути лист Бориспільської міської ради з приводу ЦРЛ,  звернення Гірської сільської ради щодо добудови школи, заяву від ВО «Батьківщина» тощо.

Напередодні сесії про роботу РДА та виконання Програми соціально-економічного району розвитку за 2017 рік звітував голова райдержадміністрації Олександр Туренко, тому на пленарному засіданні не було потреби підбивати підсумки виконання минулорічної  Програми.

 

Внесли зміни до бюджетів минулого та поточного років

Наприкінці минулого року до РДА надійшли кошти з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій, а саме — для Рогозівської сільської ради. Ці кошти розпорядженням  голови РДА внесено як зміни до розпису районного бюджету і передано до Рогозівської сільської ради. Депутати одноголосно підтвердили факт передавання, внісши зміни до бюджету минулого року.

Начальник управління фінансів Тамара Матяш звітувала про виконання бюджету-2017, підкресливши, що до районного кошика за минулий рік надійшло 675,4 млн грн. Бюджетоутворюючий податок – це податок на доходи фізичних осіб. Протягом року уточнювалися видатки на суму 160 млн грн.

Депутати внесли перші зміни до районного бюджету поточного року. За результатами виконання бюджету за 2017 рік, залишок становить близько 41 млн грн.

Районні обранці доповнили програму розвитку району на 2018 рік: внесено зміни до вже  існуючої проектно-кошторисної документації на будівництво спортивно-ігрових майданчиків у Глибокому й Сеньківці; виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво аналогічних майданчиків у Воронькові, Ревному, Любарцях, Старому, Мирному, Рогозові, Головурові — 612 тис. грн; виготовлення документації на будівництво їдальні та актової зали Глибоцької ЗОШ – 153 тис. грн; вартість реконструкції індивідуальних теплових пунктів об’єктів соціально-культурної сфери становить 2 млн грн; на реконструкцію електрообладнання ЗТП № 550, що знаходиться на території ЦРЛ, спрямовано майже 1,5 млн грн.

 

Перший крок у медичну реформу — КНП

Голова постійної комісії з питань гуманітарної сфери Анна Ільчишина зауважила, що на часі медична реформа: автономізація медзакладів, розширення повноважень керівників тощо. Аби зробити перший крок у реформу на первинній ланці, необхідно реорганізувати шляхом перетворення КМЗБР «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги» у комунальне некомерційне підприємство. НКП – засновник не має права отримувати прибуток, усі кошти спрямовуватимуться виключно на розвиток підприємства, виплату премій чи інших заохочень.

С. Білецький:

— З 1 квітня розпочнемо роботу з укладання договорів на відповідне медичне обслуговування з населенням. Субвенцію держава надаватиме виключно до червня, а з 1 липня до роботи приступить Агенція з охорони здоров’я, і кошти йтимуть звідти напряму. Можливо, в Статуті є деякі неточності, його обов’язково доопрацюємо з відповідними техніко-юридичними правками, але рішення має бути прийняте.

 

Керівників комунальних закладів призначатимуть депутати

Затверджено Положення про порядок проведення конкурсу та призначення керівників, які підпорядковані управлінню гуманітарного розвитку РДА. Цей порядок стосується всіх закладів та установ, власником яких є районна рада. Його основна мета — керівники комунальних закладів, відповідно до чинного законодавства, призначаються виключно у сесійній залі депутатами райради, а вже потім орган управління формально укладає контракт. Це стосується не лише закладів, які підпорядковуються управлінню гуманітарного розвитку, а й інших сфер району.

 

На профілактику правопорушень — 500 тисяч гривень

Серед низки інших затверджено Програму забезпечення профілактики правопорушень та публічної безпеки на території району у 2018 році. На її реалізацію заплановано 500 тис. грн. Голова постійної комісії з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією Віктор Сайко запропонував у другому півріччі розглянути стан виконання Програми для можливого її дофінансування.

— На що піде півмільйона гривень? — поцікавився Гнідинський сільський голова Олександр Лазаренко.

О. Туренко відповів, що на придбання двох автомобілів для патрулювання на Бориспільщині, й повідомив: за останні чотири місяці район піднявся з 17-ої на 3 сходинку з розкриття злочинів. Єдине невідомо, коли ці кошти буде використано, адже вони «курсуватимуть» спочатку до обласного Департаменту, і там визначатимуть, що необхідно придбати для нашого структурного підрозділу поліції.

У свою чергу, до райради звернувся керівник поліції допомогти вирішити транспортну проблему. Враховуючи, що свого часу для « Бориспільського первинного медико-санітарного центру» було придбано 11 автомобілів «Сенс», 10 з них поїхало до населених пунктів, а один залишився в резерві, його й передали в оренду структурному підрозділу поліції для оперативного реагування на заяви та повідомлення громадян щодо забезпечення правопорядку на території району.

 

Погоджено посаду заступника головлікаря з медчастини

Народні обранці одностайно погодили на посаду заступника головного лікаря з медичної частини Бориспільської ЦРЛ Юрія Пасенченка.

В. Байчас зауважив, що тепер рівень нашої лікарні стане вищим ще на одну сходинку.

 

«Благоустрій» відповідатиме за дорожні роботи

Збільшено статутний капітал КП «Благоустрій» на 12 млн грн. Кошти в основному підуть на закупівлю техніки, що стане власністю територіальних громад. Тепер і дорожні роботи в районі виконуватиме ця установа, тож буде з кого спитати за якість та вартість зробленого.

 

Поповнено статутний фонд «Бориспільської районної аптеки»

Депутати поповнили статутний фонд новоствореного КП  «Бориспільська районна аптека». Коли підприємство створювалось, його основний капітал становив 10 тис. грн, нині на першочергові витрати, необхідні для відкриття аптечних пунктів у кожному сільському  медзакладі, потрібно 300 тис. грн.

 

Наріжний камінь — Статут ЦРЛ

До райради надійшов лист від міського голови Анатолія Федорчука щодо включення до Статуту Бориспільської ЦРЛ як співзасновника Бориспільської міської ради.

За словами І. Недогибченка, з цього приводу була не одна зустріч керівництва району й міста та гостра дискусія на сесії міської ради:

— Безперечно, стан ЦРЛ поліпшується за рахунок коштів районного бюджету. Минулоріч район спрямував близько 40 млн грн на охорону здоров’я (ремонтні роботи, придбання ліків і медобладнання). Цьогоріч планується виділити не менше коштів з районного бюджету, хоча міський бюджет значно багатший, ніж районний. Чимала сума міських грошенят лежить на депозиті, але міська влада не працює над тим, аби щось поліпшилося в ЦРЛ. Левова частка міського і районного бюджету – ПДФО. Багато жителів району, в тому числі депутатів, працюють у місті, а проживають у селі. Їхні податки зараховуються до міського бюджету. Але що з міського бюджету зроблено для жителя села? Нічого. Кожен селянин має право вимагати, щоб все ж таки у ЦРЛ вкладали кошти як місто, так і район. На останній спільній зустрічі з представниками міської влади до згоди так і не дійшли. ЦРЛ – це той об’єкт, до якого причетний кожен, і не можна миритися із ситуацією, що склалася. Особливо в терапевтичному відділенні. Коли в 2017 році ми планували, куди спрямувати залишки – на ремонт терапії чи розпочати будівництво нового корпусу ЦРЛ, на проект якого пішло майже 1,5 млн грн, то керівництво міста й району потиснули руку на тому місці, де мають звести новий корпус ЦРЛ. Колишній голова райдержадміністрації зробив усе, аби центральний корпус будувала не лікарня , а Управління капітального будівництва КОДА. Була підписана тристороння угода, проведено в області тендер, але віз і нині там.

О. Туренко:

— Я не поділяю людей на містян і селян. Якщо це на благо ЦРЛ і наших мешканців, то я радий цьому поклику зі сторони міста. Давайте зробимо крок назустріч, і тоді дійсно зрозуміємо, чи це співфінансування, чи якийсь «фейк». Давайте призначимо незалежну експертизу вартості ЦРЛ. Бо якщо входить співзасновник, він має увійти з рівною долею коштів. Визначимо комерційну вартість будівель, обладнання і запропонуємо місту на умовах 50 на 50 увійти дольовою участю в управління ЦРЛ.

В. Байчас:

— Минулого року майже 40 млн, цьогоріч планується ще більше коштів спрямувати на ЦРЛ. Місто ж минулого року виділило 190 тис. грн бюджетних грошей. Наша пропозиція місту була такою – побудуйте новий корпус і з ним увійдіть у співзасновники. Ми запропонували їм рівноправні умови.

Олександр Щур, головний лікар ЦРЛ:

— Хочу подякувати районній владі, депутатському корпусу за підтримку і розуміння. Окрім 40 млн грн, ще близько 12 млн було виділено на ремонти, обладнання, заробітну плату та дотації на комунальні послуги. Якщо брати разом минулорічну допомогу і ті кошти, що плануються спрямувати цьогоріч, то це  близько 100 млн грн. Нехай місто підтягнеться і знайде такі ж самі кошти для ЦРЛ, тоді й про співзасновників не буде питань. За таких умов влада просто буде приречена домовляться.

Ярослав Годунок, секретар міської ради:

— Лікарню ніхто не збирається ділити на місто і район, але існує ряд непорозумінь і недовіри. Ми готові гарантувати, що ті кошти, які нам сплатить за викуп земельної ділянки «Рошен», ми вкладемо в будівництво нового лікувального корпусу. Але хочемо гарантій.

 Депутати вирішили звернутися до міського голови та депутатів міської ради щодо питання про внесення змін до Статуту Бориспільської ЦРЛ і наголосити, що включення Бориспільської міської ради до складу співвласників, співзасновників і, відповідно, коригування Статуту, може розглядатися лише на паритетних умовах. А також виступити з пропозицією щодо створення спільної робочої групи, до якої увійдуть представники міста і району, для узгодження питань, що перешкоджають спільним намірам обох сторін.

Алла Богуш,

директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування