A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ФОТОДОКУМЕНТАЛЬНА ОНЛАЙН-ВИСТАВКА ДО 100-РІЧЧЯ АКТУ ЗЛУКИ: «УКРАЇНСЬКА СОБОРНІСТЬ: ВИТОКИ»

Дата: 21.01.2019 17:06
Кількість переглядів: 418

Цьогоріч народ України відзначає 100-річчя видатної історичної події – проголошення об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. Урочисте проголошення Акту Злуки між УНР і ЗУНР в єдину соборну державу відбулося 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві. Та ідея об’єднання західної та східної України в одну соборну державу мала глибоке коріння, поставши із зміцненням національного самоусвідомлення українців, де б вони не проживали.

 

Державний архів Київської області запрошує до перегляду фотодокументальної он-лайн виставки, яка проливає світло на процеси і події, що передували проголошенню Акту Злуки.

Серед цікавих оригінальних документів, презентованих архівом – листи священика Володимира Величковського, батька блаженного Василя Всеволода Величковського, одного з майбутніх провідників підпільної Української Греко-Католицької Церкви, а також «галицького українця» Олександра Пеленського, офіцера з Липецьку Тамбовської губернії, австрійського офіцера-бранця Юліана Чайківського. Усі вони боролися за спільне життя Галичини «вкупі» з Україною, за «цілий, з’єдинений неділимий український народ від Сяну аж по Кубань, самостійно управляючий собою», про «прилучення української Галичини і прочих українських земель… до України».

http://dako.gov.ua/українська-соборність-витоки


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано