A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ВСЯ ПРАВДА ПРО СЛУЖБУ ЗА КОНТРАКТОМ

Дата: 01.12.2021 11:31
Кількість переглядів: 365

Не секрет, що до 2014 року Збройні сили України активно втрачали боєздатність. Кількість військ та техніки зменшувалась, полігони закривалися, молодь намагалась «відкосити» від строкової служби, а контрактами з ЗСУ цікавилися одиниці. На сьогодні ситуація кардинально змінилася. Аби знайти відповіді на низку запитань, зокрема й щодо контрактної служби, звернулися до Бориспільського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат – авт.). Наша співрозмовниця – старший лейтенант Юлія Ковтун, начальник відділення рекрутингу і комплектування Бориспільського РТЦК та СП. Вона служить з 2017 року. Пів року перебувала в зоні Операцій об’єднаних сил на другій лінії. Наразі проходить службу в рідному військкоматі, де свого часу працювала психологом.

– Юліє, які на сьогодні можна підписати контракти і що цими контрактами передбачено?

– Є два види контракту. Перший, коли людина збирається служити в Збройних силах України. Другий – служба в резерві, так званій територіальній обороні. У першому випадку людина підписує контракт, і це є своєрідним працевлаштуванням; у другому –  живе звичним життям, лише час від часу виїжджає на навчальні збори.

– Спробуймо змоделювати процес підписання контракту, щоб краще зрозуміти його особливості.

– Отже, ви приходите до нас. Ми спілкуємося, визначаємо, де б ви хотіли проходити службу, і направляємо у відповідну військову частину. Це може бути, наприклад, неподалік від місця проживання. Якщо людина хоче заробити грошей, тоді розглядаємо варіант служби в бойовій частині. Зараз це можливо в будь-якій частині по всій Україні.

– Я підпишу контракт, але маю знати, що ним передбачено.

– Відповідно до контракту людина отримує щомісячне грошове забезпечення. Так, солдат у Збройних силах отримуватиме щомісячно 10200 грн (чистими на руки – прим. авт.). Якщо це Сили спеціальних операцій, десантно-штурмові війська чи Військово-морські сили, то мінімальна заробітна плата стартує від 11-12 тис. грн. Для прикладу, в десантно-штурмових військах отримують надбавку за кількістю стрибків, а також за кожен стрибок окремо. На розмір заробітної плати впливає і вислуга.

Для сержантів та прапорщиків місячна заробітна плата становить 11-12 тис. грн. Для офіцерів, наприклад, командир взводу (перша офіцерська посада) – від 15000 гривень. Чим вища посада, тим більша зарплата.

Контрактом також передбачено майнове забезпечення. Тобто, військовослужбовця повністю одягають, взувають. Купувати самому нічого не потрібно.

Передбачено й медичне забезпечення. Військовослужбовці мають право безкоштовно обслуговуватися в військових шпиталях та неприватних медичних закладах. Учасники бойових дій обслуговуються в усіх медичних закладах безкоштовно. Окрім того, кожного року військовослужбовців оглядають лікарі.

Є санаторії, де можна підлікуватися та відпочити. Перебування там теж безкоштовне. Можна поїхати разом із родиною, але за них доведеться заплатити.

Щодо відпустки, якщо ви підписали контракт і не маєте вислуги, надається 30 діб, незалежно, солдат ти, сержант, прапорщик чи офіцер. Їх можна використати протягом року. Додатково дається дві доби на дорогу. Також матимете відпустки по 10 діб при народженні дитини, при одруженні тощо. Є можливість узяти 10 діб за сімейними обставинами. Якщо маєте вислугу, тривалість відпустки більша.

Якщо у вас контракт, маєте право безкоштовно навчатися у вищих військових навчальних закладах.

У контракті також міститься пункт, відповідно до якого вас можуть направити в зону Операцій об’єднаних сил (ООС). Підписавши контракт, ви даєте на це згоду. Звісно, є виключення: якщо у вас троє і більше дітей; якщо чоловік чи дружина інвалід і потребує постійного догляду; за станом здоров’я тощо.

– У зоні ООС грошове забезпечення набагато більше?

– Кожен військовослужбовець, відповідно до посади, отримує свій оклад. Якщо це перша лінія бойового зіткнення, доплата становить 17500 гривень. Нещодавно ввели доплату за так зване стримування збройної агресії. Військові між собою кажуть «за тишу». Це від 5 до 18 тисяч гривень, залежно від посади. Тепер порахуємо. Солдат отримує 10200, плюс доплата 17500, плюс «за тишу» 5000. Разом виходить майже 33 тис. грн у місяць. Це для першої лінії зіткнення. Щодо другої та третьої, доплата становить 6500 грн, а також «за тишу» – 5-18 тис.

– Чи можна підписати контракт без звільнення з роботи?

– Так. Це передбачено законодавством. За вами зберігається робоче місце, і підприємство щомісячно виплачує вам середньомісячну заробітну плату, допоки діє особливий період. В Україні особливий період діє з 2014 року й до сьогодні. Жодного випадку звільнення чи невиплати за час своєї роботи не пам?ятаю, підприємства на це не йдуть, бо розуміють, що суд першої інстанції буде на стороні працівника.

Слід зауважити, якщо людина вперше підписує контракт, вона отримає одноразову грошову виплату. Для рядового складу – 18000 грн, сержанти і старшинський склад – 20400 грн, офіцери – майже 23 тис. грн.

Перший контракт солдати і сержанти підписують на три роки, офіцери ? на п?ять років. Якщо це учасник бойових дій чи військовослужбовець, який звільнився з 2014 року і до сьогодні, за бажанням він має право підписати контракт від пів року до 10 років.

– Чи може військовослужбовець зараз отримати житло від держави?

– Кожен має право стати на квартирну чергу при своїй військовій частині, якщо не має особистого житла. Навіть можна зареєструвати всю свою сім’ю. У випадку якщо родина збільшиться, наприклад, народяться діти, тоді військовослужбовець має право на розширення житлової площі.

Є приклади, коли військовослужбовці винаймають житло. В такому разі можна подати пакет документів на компенсацію. Ця компенсація фіксована, наприклад, по Борисполю становить 1600 грн. Сума компенсації збільшується залежно від кількості членів сім?ї.

– Ми всі розуміємо, що в армії може статися будь-що, особливо, коли ти близько до лінії зіткнення. Що в такому разі передбачено контрактом?

– Якщо контрактник отримав інвалідність ІІІ групи, пов’язану із захистом Батьківщини в зоні ООС, сума одноразової виплати становить близько 500 тис. грн; ІІ група – близько 700 тис. грн; І група – майже 900 тис. грн. При виконанні службових обов’язків у місці постійної дислокації за ІІІ групу виплата становить 300 тис., ІІ – 500 тис., першу – 700 тис. грн.

У разі якщо, не дай Боже, військовослужбовець загинув, захищаючи Батьківщину, родина отримає 1,5 млн грн (ця сума ділиться на всіх членів родини: дружину, дітей, батьків). Звісно, кожен має право відмовитися від своєї частки на користь іншого. Якщо є діти до 18 років, їм призначають пенсію у зв’язку із втратою годувальника, також вони можуть отримати в службі соціального захисту посвідчення дитини загиблого ветерана війни. Окрім того, діти матимуть право на безкоштовне навчання. Вони вступають до вищих навчальних закладів позачергово, так само в садочки та школи.

Якщо людина пішла з життя при виконанні службових обов’язків, компенсація становить 1 млн грн, залежно від того, з чим це пов’язано. Сума теж ділиться між рідними. Діти мають право на соціальний захист у зв’язку з утратою годувальника.

Звичайно, по кожній травмі чи загибелі проводиться ретельне розслідування. Якщо з’ясується, що інвалідність чи смерть настала внаслідок порушення елементарних правил безпеки чи з інших причин, не пов’язаних зі службовими обов’язками, про жодні компенсації не може бути й мови.

– Якщо людина має середньо-технічну освіта або навіть повну вищу, вона може одразу стати сержантом чи офіцером?

– Вища освіта без військової кафедри не дає права бути офіцером. Так само і з сержантами. Необхідно закінчити відповідні курси. До слова, таке практикують у військових частинах, направляючи на сержантські чи офіцерські курси.

– А тепер розкажіть про контракт у резерві. Які тут особливості?

– Підписавши контракт у резерві, людина живе своїм звичним життям. При цьому грошове забезпечення контрактом не передбачено. Фактично, контракт починає діяти у разі оголошення військового стану. Особи, які підписали цей контракт, залучатимуться до охорони важливих об’єктів по Бориспільському району і, відповідно, отримуватимуть грошове забезпечення на рівні військовослужбовців.

Контрактникам видають одяг, взуття, і форма залишається в них після зборів.

Також контрактом передбачено, що резервісти мають проходити навчання. Їх проводять кілька разів на рік. Наприклад, останні збори проходили наприкінці вересня цього року і тривали десять днів. Всі ці збори та виїзди оплачує Міністерство оборони України й компенсує підприємствам заробітну плату, яку вони повністю мають виплатити відсутнім працівникам. Є стрілецькі дні.

Коли людина призивається на збори, вона вважається військовослужбовцем. Тому у разі отримання травм, інвалідності чи загибелі виплати будуть такі ж самі, як і  військовослужбовцям.

Якщо людина підписала контракт резервіста, а потім вирішила піти за контрактом у ЗСУ — немає проблем. Перший контракт анулюється і підписується інший. Якщо брати навпаки, то підписати контракт резервіста можна буде лише по закінченні контракту зі Збройними силами.

Наприкінці розмови Юлія Ковтун зауважила, що намагається підібрати кожному таку посаду, яка б йому підходила найбільше: «Я завжди розповідаю правду: про всі нюанси, плюси та мінуси. Ставлю себе на місце кожного. А вони вже приймають рішення».

«ТС»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано