A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА (AMBROSIA ARTEMISIІFOLIA L.) НЕБЕЗПЕЧНИЙ ДЛЯ ЛЮДИНИ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БУР’ЯН

Дата: 28.07.2021 10:48
Кількість переглядів: 586

Г.У. Держпродспоживслужби у Київській області, Управлінняя Фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiіfolia L.) – небезпечний, адвентивний бур’ян з родини Айстрових, внесений до переліку карантинних бур'янів, обмежено поширених в Україні  завдає значної шкоди не лише навколишньому середовищу, але й здоров’ю людини.

Батьківщиною амброзіїї полинолистої є Північна Америка. На територію Європи вона була завезена в 1873. В Україні вперше виявлена у 1914 році. Після 50-х років ХХ ст. бур’ян почав активно «крокувати» у північному і західному напрямках України. Нині A. artemisiіfolia поширена в більшості областей України.

Амброзія полинолиста – це однорічний бур’ян заввишки 20 - 250 см, з міцною стрижневою кореневою системою, яка здатна проникнути в ґрунт до 4 метрів. Стебло у рослини прямостояче, розгалужене. Листки розсічені, довжиною 4-15 см, черешкові; верхні почергові, майже сидячі – перисто-розсічнені; нижні супротивні – двічіперисто-розсічені. Верхня сторона листкової пластини темно-зелена, нижня сіро-зелена, опушена.Амброзія полинолиста – переважно вітрозапильна рослина, кожна жіноча квітка формує один плід.

Плід – сім’янка, яка разом з чорнуватою або коричневою оболонкою формує несправжній плід з коротким конусовидним виростом на верхівці та 5-7 шиповидними виростами

Насіння амброзії полинолистої достигає в серпні - листопаді, осипаючись засмічує ґрунт: на окремих ділянках чисельність насінин може досягати 200 млн. шт. на 1 га. Характерно, що схожість має не тільки дозріле насіння, але, також насіння, у стадії воскової та молочної стиглості.  В південних зонах початок цвітіння припадає на середину липня, північніше цей термін зміщується на початок, або середину серпня.

Амброзія полинолиста, розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, спричиняє пригніченню культурних рослин. Найчастіше потерпають від неї ярі зернові й просапні культури (ячмінь, пшениця, кукурудза, буряк, овочеві, баштанні  культури  тощо). Погіршує якісні показники зерна. Призводить до різкого зниження кормових якостей сіна. Зерно озимої пшениці, вирощене на забур’яненому амброзією полі, втрачає вміст білка на 0,5%, а скловидність — на 1%. Спричиняє виснаження та зневоднення ґрунту адже утворення однієї тонни сухої речовини амброзія полинолиста споживає 15,5 кг азоту і 1,5 кг фосфору, а також використовує близько 950 т води. На луках та пасовищах бур’ян витісняє злаково-бобові трави, а наявність у її зеленій масі до 0,15% гіркої ефірної олії робить рослини амброзії токсичними, що призводить до масових отруєнь тварин. Знижує якість молока - воно набуває неприємного присмаку та запаху.

 12.08.204.jpgA. artemisiіfolia належить до небезпечних рослин-алергенів її пилок спричинює масові алергічні захворювання, так звану «осінню пропасницю» - поліноз, що проявляється у формі риніту, кон’юнктивіту, мігрені, кропивниці, бронхоспазму, бронхіальної астми, гострого бронхіту. У хворого набрякають слизові оболонки верхні дихальних шляхів і очей, болить голова, посилюється виділення мокроти, настає задишка, сльозотеча, погіршується зір, підвищується температура, виникає слабкість, а то й втрачається працездатність.

 

Фітосанітарні заходи:

Для попередження завезення амброзії полинолистої проводиться ретельне інспектування об’єктів регулювання (транспортних засобів, вантажів, матеріалів). Забороняється ввозити на територію України насіння сільськогосподарських культур, яке засмічене насінням бур’яну. У разі виявлення A. artemisiifolia вантаж підлягає поверненню або очищенню.

 

Для своєчасного виявлення вогнищ бур’яну проводяться обстеження земельних угідь:

 

узбіч та схилів основних автомобільних і залізничних магістралей, територій станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція;

пунктів ввезення, приймання, зберігання та використання засміченого матеріалу, а також прилеглих до них територій (в радіусі 3 км);

сільськогосподарських угідь.

Основним заходом боротьби є агротехнічний метод: правильне чергування культур у сівозміні, обробка ґрунту, догляд за посівами, спрямований на зниження запасів насіння бур’яну в ґрунті й запобігання повторного засмічення як ґрунту, так і врожаю сільськогосподарських культур. На землях дуже засмічених амброзією, кращим заходом по очищенню ґрунту від запасів насіння є використання чистого пару, де, за правильного обробітку, засміченість бур’яном знижується на 70-80 %.

 

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати не менше 3-4 разів за літо. На значних площах слід застосовувати гербіциди. Хімічний метод боротьби з амброзією є найбільш дієвим. Асортимент гербіцидів, що усувають даний карантинний вид, є досить широким. Вибір препарату здійснюють у залежності від культури та фази її розвитку.

 

Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої, як для сільського господарства, так для здоров'я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано