A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ЧИТАВ ПОЕЗІЮ ШЕВЧЕНКА. НАЙКРАЩЕ

Дата: 01.06.2018 15:49
Кількість переглядів: 544

З березня по травень проходили шевченківські конкурси різного масштабу і величини, не забарився й підсумок – ІІІ заключний етап Міжнародного проекту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи».  У 2018 році на конкурс було  подано 415 заявок. Автором-засновником проекту є народна артистка України, громадський діяч, голова оргкомітету Міжнародного проекту-конкурсу Галина Яблонська. Організатор – міжнародна ліга «Матері і сестри – молоді України» за сприяння Національного університету імені Тараса Шевченка, Національного музею Тараса Шевченка, Національної ради жінок України, товариства «Знання» України.

Учасником і переможцем всіх етапів – районного, обласного і навіть міжнародного –  у номінації «Читана та співана поезія Тараса Шевченка: Наживо» став житель Старого Віталій Мартинюк. Чоловік, залюблений у слово і пісню, адже вагому частину свого життя є учасником ансамблю «Барви України», завідувач сільським клубом у с. Васильки, депутат Старівської сільської ради, зумів достойно представити Бориспільський район на міжнародному рівні.

Два дні змагалися конкурсанти, а журі визначало переможців у столиці – 22 травня в стінах  Інституту філології Національного університету ім. Тараса Шевченка, а наступного – у Мистецькому салоні головного корпусу цього ж університету. З-поміж поважних членів журі варто назвати народних артистів України Галину Яблонську, Анатолія Пономаренка, Олеся Харченка. Третього дня переможці поїхали на Тарасову гору до Канева. Там читали і співали Шевченка досхочу, а повернувшись до Києва, знову занурилися в творче середовище – відвідали Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

«Наголошу, що наш Шевченко сприймається нашою, чистою українською мовою. Декламування його іноземцями це вже щось інше. Вірменці, австралійці, литовці, поляки, греки читали Шевченка по-своєму. Чого гріха таїти, Шевченко наш і він творець української літературної мови», – ділиться враженнями В. Мартинюк.

На розсуд журі наш переможець представив три твори: «Ой чого ти почорніло», «Не так тії вороги» та «У тієї Катерини». Журналіст попросила Віталія Івановича наблизити нас хоч трохи до атмосфери масштабного проекту і прочитати шевченкові вірші. Повірте, це було на рівні.

«Наступного разу я вже продумав свій виступ. Можу не лише читати, а й заспівати Шевченка. Навіть уявляю собі картину, як це буде. Одне слово, доживемо – побачимо. Але це стимул для інших висот, які, впевнений, прославлятимуть мою рідну землю», – поділився планами переможець.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано