A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

То хто ж будує школу в Горі?

Дата: 07.05.2020 15:45
Кількість переглядів: 2377

До питання будівництва школи в Горі поверталися чи не щороку, починаючи ще з 2007-го. І це проблема, яка дійсно боліла і районній владі, і тим, хто проживає в пристоличному селі. Бо ж Гора – єдиний населений пункт у районі, який стрімко розвивається, але має школу, збудовану в 60-х роках за проєктом типової восьмирічної ( на 8 класів). Такий навчальний заклад давно не задовольняє горян в освітніх послугах. Тому багато  школярів змушені їздити за знаннями до навколишніх сіл, Борисполя і навіть столиці.

 

У 2016 році сільська влада вирішила добудувати старе приміщення школи. Вже, навіть, й проєкт виготовили.  Це б, звісно, не вирішило проблему. І якби не позиція району – побудувати нову школу, то хто знає як би розвивалися події далі?

Усі сільські голови, районні депутати з розумінням поставилися до того, що в Горі потрібна нова школа. Хоча кожний сільський голова знайшов би чимало фінансових дірок, які в треба було полатати у своїх громадах. Але без жодних дискусій прийняли мудре рішення - пішли на зустріч. Не дивлячись на те, що Гірський сільський бюджет досить таки потужний, кошти в районі знайшли, адже справа дійсно невідкладна і важлива. 

 

Районна рада на чолі з головою В. Байчасом зробили все для того, аби у горян все ж таки  будувалася нова школа. На це пішло багато часу, сил і нервів.  У 2019 році Управління капітального будівництва  Бориспільської районної державної адміністрації виготовило проєкт на будівництво нової школи в Горі та провело тендер на проведення будівельних робіт. Згідно з проєктом,  школа будується на території існуючого освітнього закладу. Нова школа зможе прийняти 600 учнів (24 класи). Загальна площа забудови становить 13 тис. 867 м кв. Попередня вартість будівельних робіт 167 млн грн, терміни їх виконання — до кінця 2021 року. Будівельні роботи виконує надійний забудовник  – ПрАТ БКБМ (голова правління Ігор Шалімов). Саме це підприємство було  визначене переможцем відкритих торгів. Тож будує, контролює, веде перемовини із забудовником, встановлює йому терміни будівництва, лише районна влада.

 

Наразі виділено на паритетних умовах по 30 мільйонів гривень з районного та сільського бюджету. Ні одної копійки коштів не надійшло ні з обласного, ні з державного бюджетів. Питання з господарської площини перейшло в політичну, адже і Голова Верховної Ради, і голова обласної державної адміністрації,  і народні депутати, які проживають в Горі,  піаряться на цьому, відвідуючи об’єкт, але фінансової допомоги поки що від них так і  не дочекалися. Хоча  районна рада неодноразово зверталася  у вищі інстанції, аби допомогли в будівництві. Можливо, вони планують зробити це в наступному році? Але наразі віз і нині там. Отож на 2020 рік закладено 60 мільйонів гривень на будівництво школи і, за словами замовника, їх вистачить. Чому каламутять воду сільські активісти,  вишукуючи додаткові кошти? Склалося враження, що це головні герої, що лише вони будують школу, що нікому це так не болить, як їм. Але ж, шановні, каламутити і робити справу -  це дві різні речі.

З ПрАТ «БКБМ»  підписана офіційна угода. За два етапи мають побудувати нову школу. У цьому році зроблять всі зовнішні роботи приміщення і на це забудовнику потрібно  60 мільйонів гривень. І не треба створювати лабіринти на прямих дорогах, а потім шукати з них вихід. На завершення бюджетного року відбувається обнулення рахунків  і пропозиції на наступний рік переголосуються депутатами. Тому виділення наразі додаткових коштів і не освоєння їх – просто нелогічно. Наступного року приступлять до другого етапу будівництва – внутрішні роботи, закупівля обладнання. Все йде за планом.

В останню неділю жовтня цього року відбудуться місцеві вибори. Є багато бажаючих піаритися на будівництві школи в Горі.  Дехто спить і бачить себе головою Гірської ОТГ. Тому що він «збудував» школу. Тому нагадуємо, школу в селі Гора будує Бориспільська районна громада.

Алла БОГУШ

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано