A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

У кожній ляльці дух Василя Швеця

Дата: 05.07.2018 15:19
Кількість переглядів: 660

В іванківському клубі рукоділля «Оксамитівка» презентували колекцію оксамитовитових ляльок майстрині Світлани Гасіч. Колекцію  «Вічне: час і вишивка» присвятили 95-річчю утворення Бориспільського району. Кожна лялька має оксамитову корсетку і кожна з них неповторна. На вбранні  – вишивка зразків Михайла Покиданця, заслуженого майстра народної творчості України, з Чернівців.

Іванківці не перестають дивувати шедевральними арт-проектами. Це вже другий витвір мистецтва. Перший  презентували рівно рік тому на День села – вінок єдності. Цього року на день народження малої батьківщини ще одне диво з див – оксамитова композиція ляльок-мотанок. Не за горами мисткині представлять  третій оберіг села – великий рушник. Над проектами працює єдина талановита команда: майстриня декоративного мистецтва Світлана Гасіч, художній керівник будинку культури с. Іванків Світлана Гаряча та директор культурного закладу на селі Анатолій Урда. Натхненником і втілювачем мрій у реальність є сільський голова Анатолій Тур. Це ті, хто в головних ролях. Насправді, за всіма проектами стоїть ще багато творчих іванківців, членів клубу рукоділля «Оксамитівка» – тих, кому не байдужа історія і подальша доля рідного села.

Розділити таїнство завітали сучасні творці історії Іванкова – письменники, художники, вишивальниці та гості – представники районного відділу культури на чолі з Людмилою Мартинюк, член Національної спілки письменників України, краєзнавець Володимир Литвин, директор районного краєзнавчого музею Петро Зінченко,.

З грудня шилися ляльки. Потім майже місяць їх одягали. У кожної своє вбрання, українське. Наповнення кожної ляльки – оксамитові трави, які так любив талановитий уродженець Іванкова поет Василь Швець. І це не просто красиві ляльки, виставлені в ряд, вони стали головним елементом годинника. Довго гадали, як зробити це не лише красиво, а й креативно, зі змістом. Виникла ідея створити годинник, адже ляльок було рівно дванадцять. Годинник справжній і показує справжній час. На циферблаті  карта Бориспільського району. Іванківці стверджують, що в планах створити переносний годинник, який міг би подорожувати не лише Україною, і про величний ювілей нашого району могли дізнатися в усьому світі.

Ляльки ще не зовсім готові. Розквітнуть вони в повній красі 6 липня, коли іванківці святкуватимуть День села. Дванадцять берегинь одягнуться ще  в намиста, різні прикраси, кожна з них матиме назву, а ще візьме до рук по торбинці з пахощами трав землі іванківської.

«Ну, попробуй щось краще вигадать, щоб і внуки могли пам’ятати. Оксамите мій, оксамите мій, – срібна ворса холодної м’яти», – писав В. Швець. Здавалося, у кожній ляльці його дух і велич нашої землі, яку так шанують в Іванкові.

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано