A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Ранком аналізи – ввечері результати… на e-mail: у Воронькові відкрили сучасну лабораторію

Дата: 11.04.2018 14:22
Кількість переглядів: 960

Надточне обладнання, нові меблі та повний холодильник реактивів – у Воронькові відкрили сучасну лабораторію, де обслуговуватимуть села району – від Сошникова до Вишеньок. Поки всі дослідження безкоштовні, та згодом планують ввести плату для тих, хто хоче зробити аналіз без направлення лікаря. На повну потужність лабораторія запрацює з 16 квітня.

«Ми, звісно ж, уже робили аналізи, але поки що в тестовому режимі», ? розповіла головний лікар Вороньківської дільничної лікарні Анна Ільчишина.

Тепер про кров можна дізнатися все, або майже все

Завдяки сучасному обладнанню про кров тепер можна дізнатися все: хочете розгорнутий аналіз, а хочете – біохімію. Також у Воронькові будуть доступні аналізи на згортання крові, цукор та базові дослідження. Результати можна отримати на бланку, або ж на електронну скриньку.

Офіційно лабораторію відкривали 10 квітня. «Червону стрічку» перерізали голова Бориспільської РДА Олександр Туренко та голова районної ради Владислав Байчас. На відкритті також побували перший заступник голови райдержадміністрації Руслан Садовський, заступник голови РДА Сергій Білецький, заступник голови районної ради Іван Недогибченко, Вороньківський сільський голова Ніна Яструб, головний лікар Бориспільської ЦРЛ Олександр Щур та ін.

«Плануємо в кожній амбулаторії зробити пункти забору крові. Якщо є потреба та направлення лікаря, аналізи пройшов у себе вдома, здав кров, отримав на електронну скриньку результати. А якщо встигнемо встановити інформаційну медичну програму, то автоматично кожна фізична особа завантажуватиме собі інформацію», ? підкреслив О. Туренко.

Возитиме аналізи до Воронькова автомобіль Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Що ж стосується садових товариств, їх мешканці так само зможуть обслуговуватися в лабораторії. Щоправда, для цього потрібно буде підписати угоду з лікарями первинної ланки.

«Первинна ланка медицини переживає потужну реформу. Люди з садових товариств, які проживають в районі, але не зареєстровані, все одно укладатимуть договори з лікарями місцевої первинної ланки. Немає різниці, якщо людина зареєстрована десь на Виноградарі, а перебуває у Вишеньках, укладатиме договір у Вишеньках, щоб не їздити на Виноградар. І якщо угоду укладена і лікар дав направлення на аналізи, людина отримує безкоштовно послуги», ? наголосив О. Туренко.

Одну лабораторію відкрили, інша – на черзі

За словами головного лікаря Бориспільської ЦРЛ Олександра Щура, на облаштування сучасної лабораторії у Воронькові витратили близько 7 млн грн, при цьому лише на обладнання – 1,5 млн грн.

«Лабораторію забору крові оснащено якнайкраще: аналізатор гематологічний YUMIIZEN H 500 CT у комплекті з реактивами, аналізатор біохімічний автоматичний Pentra C 400 також у комплекті з реактивами, мікроскопи бінокулярні PINK MC 50, стерилізатор повітряний ГП-80, центрифуга лабораторна ОПН-3.01 «ДАСТАН», спеціалізовані медичний інвентар, меблі тощо», ? пояснив О. Щур.

Днями аналогічну, але потужнішу лабораторію відкриють у Борисполі на базі ЦРЛ, вона обслуговуватиме північну частину району та міських жителів. Головний лікар також уточнив, що фінансування надходить саме з районного бюджету.

У Воронькові за рік-півтора може з’явитись клініко-діагностичний центр

Відкриття лабораторії у Воронькові – лише перший крок, запевняють представники районної влади. За рік-півтора у селі планують побудувати клініко-діагностичний центр.

«Невдовзі завершимо проект сучасного клініко-діагностичного центру тут, на території цієї лікарні, візуалізація вже є, — поділився планами О. Туренко. – Маємо намір представити цей проект на найближчій Раді регіонального розвитку і, гадаю, його підтримають. Зберемо податки, побудуємо і покажемо перший в країні сучасний клініко-діагностичний центр на території Вороньківської лікарні. Вартість центру дуже дорога, тому звернулися до Кабміну, щоб отримати допомогу. Упевнений, до кінця лютого наступного року введемо в експлуатацію».

У Воронькові таким новинам тішаться. Сільський голова Ніна Яструб вважає, що «це великі можливості для наших мешканців. Дякуємо, що обрали саме Вороньків».

Тоня ТУМАНОВА, «ТС»,


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано