A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Карантин та його ігнорування. Що про це говорять медики?

Дата: 30.07.2020 14:02
Кількість переглядів: 585

Ми всі втомились від карантину, тому дехто навіть забув про масковий режим, а більшість планує літню відпустку.

Бориспільські медики нагадують, що карантинні обмеження продовжують діяти на території усієї країни, а важливість дотримання рекомендацій МОЗ необхідна для профілактики поширення коронавірусної інфекції.

Поради на кожен день під час дії карантину від директора КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Олександра Щура.

– Олександре Павловичу, чи маєте прогнози щодо кількості бориспільців, які можливо перехворіють коронавірусом?

– Медичні експерти стверджують, що 80% українців точно перехворіють COVID-19. На сьогодні ситуація із захворюваністю по країні виглядає так, що у більшості людей організм здатен розпізнавати вірус і виробляти до нього антитіла. Гадаю, бориспільці не є виключенням і маю надію, що переважно ми хворітимемо у легкій або середній формах тяжкості без потреби госпіталізації. Для Бориспільщини ситуація із захворюваністю може ускладнюватись через велику кількість тих, хто працює у багатомільйонному Києві. Тож не варто забувати про найбільш вразливі групи ризику — це літні люди та громадяни зі слабким імунітетом.

– Ми не хворіємо масово, тож паніка вже у минулому. Більшість громадян забуває про масковий режим та про дотримання дистанції. Що з цього приводу можете сказати людям?

– Результатом не масової кількості інфікованих є вчасно введений карантин. Проте нехтування його правилами може призвести до протилежних наслідків.

Було б ідеально, аби зараз усі магазини працювали виключно через віконця. На жаль, цього в нас немає, тож у такі місця обов’язково треба заходити у масці. Не завадять і одноразові рукавички та окуляри, навіть сонцезахисні. Звісно, це не дасть 100% захищеності, але суттєво зменшить концентрацію вірусу. Тож в організм його потрапить значно менша кількість, а отже, і шкода від інфекції буде набагато меншою.

Важливо не забувати і про дотримання дистанції. Тут діє принцип тієї ж концентрації вірусу: більша дистанція — менша кількість вірусу і менш небезпечні для організму наслідки від нього.

Говорити про паніку в минулому не варто, адже із настанням осені, у зв’язку зі зменшенням кількості сонячних днів, а отже, й ультрафіолету, який частково вбиває вірус, можемо очікувати на другу хвилю пандемії.

– «Добре. Усі у масці, тож я не одягну». Таке твердження має місце?

– Маска не лише оберігає вас від вірусу COVID-19, а й захищає обличчя від додаткового дотику руками, а отже, й від різноманітних мікробів. Я вважаю, що у наш час треба викорінити звичку торкатися свого обличчя, а завдяки носінню маски ми маємо шанс цьому навчитись. Якщо немає аптечної – шийте самі. Можна із будь-якої тканини, марлі чи звичайних бинтів. Головне, щоб «дихала». Просто складіть у чотири шари тканину і покладіть між ними вату. Щоправда, таку маску потрібно щодня прати та прасувати під дією високих температур.

– Особи зі слабким імунітетом мають більші шанси заразитись коронавірусом. А що із курцями?

– Карантин – слушна нагода відмовитися і від шкідливих звичок, в тому числі й від куріння. Вірусні пневмонії зі смертельними ускладненнями часто трапляються у курців. Навіть якщо ви куритимете айкос — ваша імунна система буде слабшою, хоча вони і менш шкідливі для навколишніх, але суттєво послаблюють імунітет тих, хто їх курить. Імунна система пасивних курців також ослаблена.

– Чи небезпечним є спілкування з тими, хто повернувся із-за кордону?

– Самоізоляція – ефективний цивілізований метод карантину. На жаль, в Україні примусово ніхто нікого не відправляє на двотижневу обсервацію, тому така відповідальність цілковито лягла на наші плечі. Сьогодні ситуація із захворюваністю надто складна, тож люди мають самі розуміти потребу самоізоляції. Якщо після повернення із-за кордону громадяни свідомо відмовляються від обсервації, то ми маємо увімкнути власну свідомість, обмеживши подібні спілкування мінімум на два тижні.

– Що порадите тим, хто наважився на відпустку на морі?

– На сьогодні не існує доказів, що коронавірус може поширюватись у воді: чи то басейн, чи море. Тут небезпека ховається у надто людних місцях відпочинку біля басейнів чи на пляжах. Навіть на море не треба їхати, подивіться, що відбувається біля бориспільських озер! Люди зовсім плюють на вимоги збереження дистанції, діти разом граються іграшками…

Обов’язково треба дотримуватися дистанції у два, а то і три метри. Намагатись уникати контакту із речами загального користування, наприклад, шезлонгами. Мити часто руки та використовувати антисептики. В жодному разі не відвідувати пляжі із симптомами ГРВІ.

Дотримуватись етикету чхання чи кашляння. Відпочиваючи з дитиною, користуватися лише власними іграшками.

Свіже повітря та сонце завжди позитивно діяли і на дорослих, і на дітей. Звісно, без зловживання, бо це також може послабити імунітет.

– Як переконати людей дотримуватися карантинних правил?

– Переконати неможливо, хіба що примусовими методами. Кожен має усвідомлювати, що сьогодні наше здоров’я лише в наших руках. Ми маємо взяти на себе відповідальність, ставши відповідальними перед суспільством, у якому живемо. Уникнути масштабів пандемії можна лише дотримуючись усіх вимог МОЗу. Варто пам’яти: від того, як ми засвоїмо урок сьогодні, залежатиме наше завтра.

Зображення може містити: 1 особа, сидить

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано