A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

На сесій райради: про перспективи і досягнення, реорганізацію, звільнення та дороги

Дата: 26.02.2019 13:51
Кількість переглядів: 653

21 лютого відбулася 28 сесія районної ради VII скликання, перша цього року. 27 районних обранців взяли участь у прийняті важливих рішень, що стосувалися життєдіяльності району. Активно долучились до обговорення питань порядку денного голова районної ради Владислав Байчас, його заступник Іван Недогибченко, голова РДА Олександр Туренко, його перший заступник Руслан Садовський, заступник Сергій Білецький, сільські голови, керівники підприємств, установ та організацій району.

На початку засідання військовий комісар Бориспільського об'єднаного  міського військового комісаріату Роман Горбач нагородив наших земляків, воїнів-захисників медалями та Почесними грамотами. Керівники району В. Байчас та О. Туренко подякували хлопцям за службу і сумлінне виконання священного обов’язку – захищати рідну землю.

Звіт: досягнення і перспективи району

Перед розглядом питань порядку денного очільник райдержадміністрації Олександр Туренко звітував про виконання економічних показників та основні досягнення району у 2018 році в галузях освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту, житлово-комунального господарства.

Голова районної державної адміністрації Олександр ТУРЕНКО:

Про наповнення бюджету

– Основним пріоритетом вбачаю наповнення районного бюджету. За перший бюджетний рік в районі зареєстровано близько 20 нових підприємств, і найголовніше – ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» за місцем знаходження.

У рамках децентралізації всі населені пункти переведено на програмний цільовий метод фінансування, що дає змогу вже сьогодні отримувати трансферти з бюджетів іншого рівня. Додатково в бюджет отримано 124 млн грн.

Про будівництво шкіл в Процеві та Горі

Починати, як-то кажуть, треба з дна – а це освітлення та каналізація. Наразі при критичній потребі 200 МегаВат (МВт) є всього 186. Тому проект з вилучення лісового фонду (Щасливська сільська рада) семи гектарів дасть змогу побудувати трансформаторну підстанція з двома трансформаторами по 200 МВт. Цього вистачить району на найближчі 15 років за будь-яких темпів розвитку.

Кабмін дав гарантії щодо фінансування 300 млн грн на добудову очисних споруд біля аеропорту «Бориспіль». Якщо область допоможе в розмірі 50 млн грн, то знайдемо в себе ще половину цієї суми, і цих коштів вистачить, аби розпочати будівництво першої черги. Коли все запрацює, то першими об’єктами стануть школи в Процеві та Горі. Найближчим часом  відновить свою роботу дитсадок в Петропавлівському та розпочнеться будівництво ДНЗ у Вишеньках та Сошникові.

Про нові медабулаторії

У нас відкрито дві медамбулаторії забору крові. Протягом минулого року мешканці району та міста мали змогу безкоштовно здавати аналізи. Запрацював фізіотерапевтичний кабінет з сучасним новим обладнання. На базі Старинської дільничної лікарні найближчим часом буде відкрито реабілітаційний центр, де підтримуватимуть здоров’я «атовці».

Цьогоріч плануємо відкрити вісім медамбулаторій, зокрема в Рогозові, Великій Олександрівці, Ревному. Пропонується дуже цікавий проект: на першому поверсі – медамбулаторії, на другому – п’ять квартир для лікарів та вчителів.

Про дороги та опалення

Дороги мають будуватися за окремими видатками, які йдуть з акцизного податку. В області не втомлююсь нагадувати, аби в район передали на баланс дороги з бюджетом утримання. Є ще одна проблема – паспорти доріг, адже це є підставою для фінансування їх ремонту.

Є декілька варіантів вирішення питання з опаленням. Один із них – укладення нової угоди. Оскільки наразі найдешевше малі котельні, які працюють на альтернативних видах опалення, перевести на газ. Що стосується великих котелень, то потрібно або змінювати постачальника тепла, або ж знаходити спільну мову з теперішніми, оскільки вони не виконують своїх зобов’язань.

 

 

Заслухавши звіт, депутати підсумували виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 2018 рік та внесли доповнення до Програми розвитку на 2019-ий в частині будівництва, капітального ремонту об’єктів соціальної сфери.

Тож цього року капітально відремонтують об’єкт за адресою: м. Бориспіль, вул. Гоголя, 2, де знаходиться центр первинної медико-санітарної допомоги. Пізніше депутати проголосували за передачу будівлі з балансу КМЗБРР «Бориспільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» на баланс Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування.

Зведений бюджет перетнув кордон в 1 млрд грн

Начальник фінансового управління Бориспільської РДА Тамара Матяш поінформувала про виконання районного бюджету за минулий рік. Минулорічний бюджет виконано на 104,7%, незважаючи на щомісячне його уточнення на сесіях районної ради.

Депутати затвердили звіт доходів і видатків в розмірі 907 млн грн. Це цифри виключно районного бюджету, зведений бюджет перетнув позначку в 1 млрд  грн. і становить 1 млрд 100 тис. грн. Видатки становлять 885 млн грн до розподілу, кошти, що переносяться на поточний рік – близько 69 млн грн разом зі спеціальним фондом.

Депутати дали згоду на прийняття з бюджету Борисполя видатків 2019 року у вигляді медичної субвенції з державного бюджету для надання необхідної медичної допомоги жителям міста Борисполя комунальним некомерційним підприємством «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування».

Передали місту проект і земельні ділянки під будівництво нового корпусу

Районні обранці спільним рішенням передали проект «Будівництво лікувального корпусу Центральної районної лікарні» в Борисполі по вул. Котляревського, 1, з комунальної власності територіальних громад сіл району в комунальну власність територіальної громади міста Борисполя. Також надали дозвіл  на передачу земельних ділянок загальною площею до 9 соток, які знаходилися в постійному користуванні Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування,  Бориспільській міській раді, знову ж таки на будівництво нового лікувального корпусу. Наразі у міста вже є всі можливості, аби  розпочати фінансування цього будівництва.

Зросла ціна на послуги

Затверджено вартість однієї нормо-години на робочий час та послуги, які виконує КП «Бюро технічної інвентаризації». Раніше ця сума становила 106 грн за одну нормо-годину, наразі вартість зросла і, починаючи з 1 березня цього року, становитиме 158,34 грн.

Реорганізували шляхом приєднання та внесли зміни…

Два існуючі районні заклади культури реорганізували шляхом приєднання, а саме – Бориспільський районний організаційно-методичний центр народної творчості приєднали до Бориспільського районного будинку культури.

Внесли зміни до програми сприяння діяльності Бориспільського управління Державної казначейської служби в казначейському обслуговуванні бюджетів та установ району на 2017-2019 роки.

«Минулого року ми підтримали казначейську службу, надавши їй відповідний трансферт – субвенцію. Після відповідного освоєння у казначействі залишилося майже 93 тис. грн невикористаних коштів. Тому і звернулися з відповідним проханням – дозволити спрямувати невикористані кошти для реалізації видатків споживання», – пояснив С. Білецький.

Заяву розглянули і звільнили з посади

Депутати розглянули заяву директора Бориспільського центру первинної медико-санітарної допомоги щодо його звільнення. Дениса Хурсу звільнять з посади за угодою сторін з 5 березня 2019 року.

Ситуація з дорогами критична

На засіданні внесено уточнення до розпису районного бюджету на 2019 рік.

Дударківський сільський голова Микола Гуральник порушив питання ремонту державних доріг місцевого користування. Мовляв, до районного бюджету внесли зміни на вирішення надважливих питань, а на ремонт доріг коштів не заклали: «Хоча б по 1,5 млн грн треба виділити з бюджету на ремонт доріг. Ситуація з дорогами критична».

На що керівники району вкотре дали аргументовані пояснення. При цьому О. Туренко наголосив, що укладення спільної угоди на ремонт доріг відбувається з ініціативи області: «Якщо область ініціює співфінансування, то лише тоді можемо виділити кошти з районного бюджету. На кожній нараді в області порушую питання про передачу доріг. В області налічується 25 районів, загальна їх протяжність – 1700 км, з них 300 км у нашому районі. Тільки-но буде підписано угоду, можемо виступити замовниками. Але поки що питання з невідомих причин не зрушується з місця».

В. Байчас підсумував: «Таких доріг у районі 9, якщо виділити на них з районного бюджету по 1,5 млн грн, то гроші використати не зможемо. Такий закон. Справа не в тому, що не хочемо виділяти кошти на ремонт доріг, а в тому, що не зможемо їх використати».

Алла БОГУШ,

директор районного радіомовлення

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано