A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

ДО «БОРИСПОЛЯ» З НІМЕЧЧИНИ ПРИБУЛА ГРАМОТА ПЕТРА І

Дата: 16.04.2019 13:26
Кількість переглядів: 399

З Німеччини у Міжнародний аеропорт «Бориспіль» доставили унікальну культурну цінність – грамоту Петра І. Визначний історичний документ в аеропорту зустрів міністр культури Євген Нищук.

«Артефакт, датований 1708 роком, було втрачено в часи Другої світової війни, а з кінця 50-их він знаходився у бібліотеці Інституту східно-європейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену (Федеральна земля Баден-Вюртемберг).

Це справді надзвичайно цікавий рукописний пергамент розміром 80 на 58 см у срібно-позолоченій оправі. По поверненні документ доправили у Національний заповідник «Софія Київська», де дуже скоро ми представимо Грамоту до огляду», – написав міністр на своїй сторінці у Facebook.

Він додав, що передача Україні цього унікального документа стала результатом роботи Міжурядової комісії з питань повернення переміщених культурних цінностей під час Другої світової війни, де головували перший заступник міністра культури Світлана Фоменко та посол з особливих доручень МЗС ФРН доктор Міхаель Янсен.

«Дякую науковцям, які віднайшли і дослідили цю культурну цінність, і всім колегам, які долучились як до повернення, так і перевезення цього артефакту», – написав Нищук і додав, що, за свідченнями істориків, цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополя.

Додамо, наразі документ передано на тимчасове зберігання у фонди Національного заповідника «Софія Київська».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано