A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Бориспільщині - 95. Валерій МАКАРЕНКО: «Взаємоповага, уміння працювати в команді – з цього починається лад в селі й колективі»

Дата: 13.04.2018 13:07
Кількість переглядів: 4728

Ми в Старому. На землі, де закопана пуповина тих, хто з гордістю називає себе старинцем.  Хоча з часом і приїжджих тут оселилося чималенько. Тож старинська родина  примножується. Село народило і манить людей неабиякої величини. Звідси родом український поет, прозаїк Іван Чумак. Тут окрилюють душі зіркове подружжя Хостікоєв та Сумська, українська співачка, телеведуча Ольга Полякова. На території знаходиться Міжнародний навчальний центр Національної гвардії України. Тому частими гостями у Старому бувають перші особи держави, звісно, і президент.  Та найголовніше багатство села — без перебільшення, люди. Ті, хто творить історію своєї маленької батьківщини, вболіває за її долю та  майбутнє.

Нещодавно усією громадою, за участі поважних гостей  відкривали перший в Україні Монумент Матері. І цього ранку він зустрічає нас  на перехресті сільських доріг. Ідейним натхненником народження Монументу став Сергій Ніжинський. Образ  був скопійований з його бабусі Єфросинії Бойко.  Такими онуками нехай множиться  і гордиться ця земля. Пам’ять  – ось  що єднає  покоління, живить родинне коріння  і гуртує нас довкола невмирущих цінностей.  І вже від цього старинська земля – священна.

Центральною дорогою – галерея сільських зупинок.  Мов писанки, стоять вони від початку села і аж майже  до межі з Сошниковим.  Місцева художниця Ірина Солодка постаралася:  не зупинки, а картинки. Природа, люди і розквіт весни – все гармонійно вплелося у нашу подорож.

Першу каденцію, а точніше, третій рік господарює у селах Валерій Макаренко (до сільради входить два населені пункти — Старе і Васильки). Наймолодший у районі сільський голова взявся до справ з неабиякою відповідальністю.

Найперше  – це дороги й освітлення

Найперше, за що взявся господарник – це дороги і освітлення. Як результат, у Старому освітлено всі центральні вулиці, а це близько 10 кілометрів. Васильки сьогодні  повістю  з вуличним освітленням. Його увімкнули на п’яти кілометрах доріг. «Дороги – проблема болюча. Та минулого року заасфальтували  дороги на п’яти  вулицях, відсівом та щебенем відсипано майже 80 відсотків. Наразі першочергове завданням – капітальний ремонт висипаних  доріг, та освітити решту вулиць.

Є проблеми з дорогами обласного значення, на які ми не маємо ніякого впливу. Це центральні  дороги Васильки – Старе, Старе – Сошників і дорога, що веде на полігон, тому люди не завжди розуміють, що їх ремонт не в нашій компетенції. Хоча вишукуємо можливість, назустріч йде районне керівництво і по можливості латаємо. Наприклад, дорогу Васильки-Старе, навіть без нагадування,  ремонтує «Старинська птахофабрика». Минулоріч  за сприяння районного керівництва обласними коштами зробили дорогу, що веде до військової частини.

За два роки власними силами поставили шість автобусних зупинок. Тепер в негоду селянам є де сховатися, чекаючи транспорт. Здається – дрібниця, але з цього складається наше життя.  Нажаль, настав такий час, що переважна кількість старинці їде заробити копійку в райцентр чи столиці. Тож очікувати громадський транспорт просто неба – якось не годиться.

Нашій малечі є де побавитися. У нас два дитячі майданчики у Васильках і  чотири у Старому. Вони слугують не лише для розваг, а також допомагають нашій дітлашні розвиватися, вчитися спілкуватися зі своїми однолітками. Розширити  мережу дитячого дозвілля пообіцяв народний депутат Сергій Міщенко. Тож чекаємо ще на одну забаву для дітей».

У цьому році плануємо закінчити встановлення обладнання систем відео спостереження у Старому та Васильках.  Це має покращити криміногенну ситуацію на території сільської ради, сприятиме розкриттю правопорушень «гарячим слідом» та буде стримувати злочинців навіть тоді, коли поліцейського чи дільничного не буде поблизу. 

 

 

 «Взаємоповага, взаємовиручка, уміння працювати в команді  – ось з чого починається лад в селі й колективі»

«Що стосується депутатів нинішньої каденції, то вона скоротилася з 20 до 14 сільських обранців. Сільські депутати – одна команда, яка працює на результат. Жодного разу не виникало непорозумінь. Ми добре знаємо, що за нами наші односельці з їхніми болями і проблемами, тому схибити просто не маємо права. Мало того, що за кожним депутатом закріплено округ, він ще займається конкретним напрямом роботи, покладений на нього виконавчим комітетом. Серед депутатів є підприємці, тож вони допомагають  ще й технікою, бо своєї нажаль бракує. Теж саме можу сказати і про виконавчий комітет, і про працівників сільської ради. Працівники сільської ради працюють як один єдиний механізм. Ми свідомо ввели другу посаду секретаря. Так як на місцеве  самоврядування лягає чимало обов’язків, то частину їх  координує секретар виконавчого комітету  Наталія Дмиренко. Секретар сільської ради Олександр Малежик, окрім основних обов’язків, є куратором з питань благоустрою населених пунктів, розвитку культури та спорту .  Взаємоповага, взаємовиручка, уміння працювати в команді  – ось з чого починається лад у селі й колективі».

Своєчасна допомога захисникам

«36 учасників антитерористичної операції – старинці. Хлопці, які чесно боронили кордони нашої держави. Намагаємося завжди допомогти нашим захисникам.  Всі вони забезпечені земельними ділянками під будівництво. Щоразу, коли наш односелець  направляється в зону АТО, сільська рада надає грошову допомогу в розмірі 3000 грн. Допомагаємо й коштами на лікування, по можливості не відмовляємо у матеріальній допомозі.  Починаючи з 2016 року, безкоштовно забезпечуємо твердим паливом  (дровами) сім’ї учасників АТО, одиноких пристарілих, багатодітні сім’ї. Щорічно до 60 машин дров доставляємо до місця призначення усім соціально-незахищеним верствам населення. У Старому функціонує дитячий будинок сімейного типу Абаєвих, маємо чимало багатодітних сімей, малозахищених всі вони на нашому контролі. До роботи залучаємо благодійні фонди, які допомагають і одягом, і продуктами харчування. Тобто соціальний захист цих категорій населення  у пріоритеті роботи влади».

Межі села істотно розширять

«Цьогорічний бюджет близько 2,4 млн грн.. Це один з найменших сільських бюджетів у районі. З цих коштів на розвиток населеного пункту  — близько 400 тисяч. А це крапля в морі.  Велика підтримка йде від небайдужих фермерів і підприємців. До речі, двоє з них — Олександр Сокол та  Микола Журибіда, в основному, опікуються Васильками. З ними є домовленість, що каплиця у Васильках будуватиметься за їхньої участі.

Нам бракує інвестицій. Причина в тому, що інвестору немає чого запропонувати. Найперше і найголовніше – немає вільної землі. Та ми не сидимо склавши руки. На затвердженні генеральний план села, а далі плануємо розширення меж. Там ми вказали перспективні ділянки, куди може зайти інвестор.

Межі плануємо  розширити вдвічі. Тоді дійте черга і до сільського базару, який кожної середи вирує прямо посеред дороги. А це велика небезпека і для продавців, і для базарувальників. Під нього вже відведена окрема територія в центрі села. Побудуємо павільйони, облаштуємо стоянку, зробимо все у кращому вигляді, як воно має бути.

 У нас повне взаєморозуміння і співпраця з районною владою – головою райради Владиславом Байчасом,  головою РДА Олександром Туренком, усіма структурними підрозділами апарату райдержадміністрації. Завдячуючи їхній підтримці, маємо змогу рухатися вперед та розвивати наше село».

Проблему з водою вирішено

«У селі була критична ситуація з водопостачанням та водовідведенням. Це до недавнього часу, поки нас не почало обслуговувати  ТОВ «Комунальне експлуатаційне господарство». Вистачило року, аби  водовідведення та водопостачання нормалізувалося: зробили капітальний ремонт трьох свердловин,  двох каналізаційних насосних станцій. За підтримки коштів районного бюджету  встановили автоматичне обладнання на всіх об’єктах. На перспективу  — будівництво додаткової водяної  свердловини в Старому».

Співпраця заради розвитку

«Співпраця зі «Старинською птахофабрикою» складалася роками. Хочеться подякувати колишньому директору «Старинської…», депутату райради Олександру Зубчуку, який ніколи не стояв осторонь сільських проблем. І йому треба віддати належне. Керівник змінився, але наші партнерські відносини з новим директором Сергієм Міщенком продовжуються. Минулоріч за фінансової підтримки розчистили два сільські ставки. Щороку за ними ямковий ремонт дороги Старе – Васильки. І про це  навіть не треба нагадувати. Їхня допомога і в освітленні вулиць села Васильки. Продукцію птахофабрики отримують дитсадок, школа, сільська дільнична лікарня.  Без участі «Старинської…» не минає жодне свято –  святкові продуктові набори соціально незахищеним верствам населення доповнюються знову ж таки їхньою продукцією. До таких акцій долучаються і місцеві фермери, підприємці. Не раз в зону АТО від імені всієї громади навідувався сільський депутат Андрій  Чуба. Продукти збирали всім селом, але основна ноша, знову ж таки, була за нашими підприємцями. Велика вдячність підприємцям, які обслуговують  сільські магазини».

З сусідами – по-людськи

«Ми співпрацюємо з сусідніми територіальними  громадами  – Сошниківською, Мирненською, Рогозівською. Як-то кажуть,:з сусідами по-людськи.  Але стосовно об’єднання громад, тут, насамперед, є неврегульованість на законодавчому рівні.  У нас невеликий бюджет, але можемо розвиватися самостійно. Як і кожна громада у нашому районі. Отож вважаю на сьогодні недоцільним об’єднання громад».

Розвивається соціальна сфера – розвивається село

«Мені насправді пощастило, що соціальною сферою  на селі  керують справжні господарі. Без найменшого перебільшення, наш дитячий садок «Ялинка» – один з кращих у районі. Його відвідує не лише старинська малеча, возять сюди і дітлашню з сусіднього Сошникова.  За підтримки районного керівництва,  начальника управління гуманітарного розвитку Миколи  Каськіва , батьків  ми зробили капітальний ремонт ДНЗ. Уявіть собі: три десятки років «Ялинка» була без капітального ремонту! Наразі все замінено і відремонтовано до найменших дрібниць: і приміщення, і територія. Завідувачка закладу Лариса Курилко опікується закладом, аби наше майбутнє виховувалось у комфортних умовах.

Школа – теж зразок. Керує храмом науки  педагог більш ніж з тридцятирічним стажем, депутат кількох скликань районної ради Сергій Кравченко. У школі зроблено капітальний ремонт їдальні,  класів та приміщень. На території школи планується побудувати спортивний майданчик. Тут багато говорити не треба. Поїдемо – й побачите.

У 2017 році, знову ж таки, завдячуючи коштам районного бюджету, дільнична лікарня оновилася. Капітально відремонтовано амбулаторію, цьогоріч плануємо ремонт у стаціонарному відділенні. Звісно, роботи ще вистачає: треба і дах перекрити, і підвальне приміщення потребує ремонту. Будівля стара, але підтримуємо її. Через кілька місяців має з’явитися нове обладнання та  меблі.  Керує лікарнею молодий, амбітний  фахівець Тетяна Шевчук. Наразі стартує медична реформа. Найголовніше – аби від неї не постраждали наші  люди та працівники лікарні. За медичною допомогою сюди їдуть люди і з навколишніх сіл. Все тут, на місці.

Культурі та спорту приділяємо не менше уваги. Завідують культурою на селах  знавці своєї справи – Віталій Мартинюк у Васильках та Надія Журибєда у Старому.  При Старинському будинку культури працюють гуртки для дітей та дорослих. Візитна картка – жіночий ансамбль «Осіннє золото». Нещодавно проходив  районний огляд-конкурс обрядодійств та автентичного співу «Древні витоки нашого народу». У номінації «виконання автентичної пісні» старинці посіли почесне третє місце.

Цього року відновимо дискотеку у Старинському будинку культури, а у Васильках у клубі облаштуємо більярдні та тенісні столи. Потрібно, аби культурні заклади залишалися осередками культури та дозвілля, аби молоді було куди прийти і з користю провести своє дозвілля.

Славиться своїми спортивними перемогами наша футбольна команда «Карань». Тут грають хлопці зі Старого та Сошникова. Є чоловіча волейбольна команда, жіноча – баскетбольна.  Не приховую, що старинці славлять село спортивними досягненнями. Це теж неабиякий внесок у розвиток наших сіл, нашої громади.  Хочемо започаткувати Чемпіонат  Бориспільського району  з футболу серед  дітей із навколишніх сіл. Таке ноу-хау уже сприймають на «ура».

 

Ми ще довго говорили про справи насущні: людей, проблеми з якими звертаються вони до сільського голови. Буває, що людині допоможуть не якісь матеріальні блага, а добре слово. У ньому теж величезна сила. І тут, хочете – вірте, хочете – ні,  до кабінету зазирнула старенька: «Кажуть, тут добрі люди сидять, то можна мені зайти?» Говорила про город, який скоро треба орати, сусідських курей, які безвилазно будуть пастися на знову ж таки  її городі, родичів… Вибалакалася і з полегшенням зітхнула. Скільки людині треба, аби задовольнити душу?

..Надворі правила весна. Сільська площа дихала свіжістю. Найближчим часом і для неї грядуть зміни: хочуть її повністю реконструювати, облагородити, аби вона стала справжньою окрасою. Тут проводити народні гуляння, збиратися на традиційний День села. Адже все це гуртує громаду, бо без традицій нікуди. Громада без традицій — дерево без коріння, людина без душі.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано