A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

НЕВИДИМІ КРИЛА ІГОРЯ ЗЕМЛЯНСЬКИХ

Дата: 22.03.2019 13:04
Кількість переглядів: 489

Відкриття виставки картин художника, дослідника, вченого-орнітолога, музиканта, громадського діяча Ігоря Землянських у Бориспільському державному історичному музеї було незвичним, адже на жодній презентації не бачила стільки дітей. Юних художників привели викладачі ЦТТ «Евріка» і «Студії — «Х» під керівництвом Олени Гур’євої та Ірини Сулейманової. І діти виявилися найбільш вдячними і допитливими відвідувачами, тож Ігор Іванович не встигав відповідати на їхні подеколи зовсім несподівані запитання. Оскільки птахи України – це його любов і справа всього життя, то й відповіді ці були поширеними, наче невеличкі лекції, ілюстровані несподіваними й оригінальними деталями і подробицями.

У дитинстві Ігор захоплювався літаками і навіть мріяв стати льотчиком. Та ці мрії поступилися місцем іншим – вивчати світ птахів. Адже на відміну від сталевих красенів, вони живі, та ще й потребують захисту і допомоги. Він відчував непереборну потребу переносити їхню красу і неповторність на аркуш паперу. Тож ще в юні роки зробив вибір раз і назавжди. А ще казав: «Коли летить орел чи лелека, я їм заздрю, хочеться плакати, що так не можу. Так хочеться подивитися на рідне село, навколишні луки, ліси очима птаха». Та все ж таки в Ігоря, певно, є свої крила, щоправда, невидимі, які Бог дає всім творцям, на яких вони можуть здійнятися над сірою буденністю життя.

Здавалося б, слава художника, вченого, що ще треба? – насолоджуйся і спочивай на лаврах. Та Ігор розповідав: навіть поїхати кудись за межі власного обійстя у Воронькові для нього проблема. Адже на його подвір’ї і вдома живуть різні птахи, яких свого часу він виходив, подарувавши друге життя. До того ж і на картинах дарує крилатим улюбленцям своєрідне друге життя, де ретельно вимальовано кожну пір’їну, кожен відтінок кольорів —і це Ігор-учений. На них відчувається емоційний стан крилатого створіння, динаміка його руху — і це Ігор-художник. От у цьому поєднанні художнього сприйняття дійсності та глибоких знань вченого, певно, запорука успіху картин І. Землянських. До речі, зізнавався після презентації: не так просто було підготувати виставку. Адже картини довелося збирати у друзів і знайомих: завдяки неабиякій популярності вдома вони надовго не затримуються.

Кожна з представлених картин — це справжнє маленьке відкриття світу птаства, яке нас постійно супроводжує навіть у місті (як от наші міські супутники – горобці чи синиці), ми просто розучилися помічати цю красу, а картини Ігоря нагадують нам про це, детально розповідаючи про кожну таку пташку. Є, звісно, на представлених роботах і птахи незвичайні, яких не часто можна побачити, як то вінценосні журавлі, золотомушка жовточуба, очеретянка прудка, синиця вусата, боривітер чи рожевий шпак. Птахи-альбіноси також стали темою однієї з розповідей художника під час спілкування з юними відвідувачами виставки, – вони через відхилення в кольорі стають легкою здобиччю хижаків. І кому  перейматися їхньою долею, як не вченому-орнітологу Ігорю Землянських?

«Червона книга України», «Визначник птахів України», «Наші птахи», численні публікації в періодиці та в Інтернеті… Усе це, звісно, можна передивитися, та все ж таки незамінним враженням стане і зустріч з неповторним мистецтвом цього унікального художника України. До речі, Ігор Землянських проводить майстер-класи. Один із них відбувся 22 березня в музеї напередодні Міжнародного дня птахів, який відзначають 1 квітня. На нього завітали учні 5-В класу ЗОШ № 1. А встигнути роздивитися  справжнє диво художнього мистецтва – птахів Ігоря Землянських, можна у виставковій залі музею протягом усього квітня.

Наталія МОЖАЙКІНА, «ТС»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано