A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«У доброго господаря кожне насіннячко в своїй шкаралупі»

Дата: 26.07.2018 11:39
Кількість переглядів: 2412

Сошників – найвіддаленіше село нашого району. Сівши в Борисполі на маршрут №16 та заплативши за проїзд 30 грн (до речі це проїзд найдорожчий по району), ви зможете опинитись у мальовничому селі з працелюбними людьми. Межі між двома населеними пунктами  - Старим і Сошниковим, як такої, не побачите. Хіба що розділяє ці села дорожній знак. Отож один сусід -  сошниківець, інший – вже старинець. Тобто від села до села – один крок.  Ви ще тільки-но в’їхали, а перед вами розпочинається панорами сільських зупинок. І так від Підгаєць ( назва кутка села) і аж до Солонців. Пейзажі Ірини Солодкої милують око, і ти вже розумієш, як люблять цю землю сошниківці. Не дивлячись на своє розташування, стрімко розвивається і саме село, і його інфраструктура.  У 2010-у сошниківці більшістю голосів обрали головою села Олександра Іщенка, у 2015-у знову дежавю – люди вдруге довірили йому долю села, побачивши, що  в доброго господаря, як-то кажуть,  кожне насіннячко в своїй шкаралупі.

Середа – базарний день для сошниківців. Тож, побазарувавши, односельці зібралися у сільському клубі. Сходку села планували зробити трохи пізніше, але в селян назріла невирішена проблема – розмір орендної плати за паї. Тож вирішили зразу  «двох зайців убити» -  нехай і сільський голова прозвітується перед громадою, і  питання по паях закрити.

 

Бюджет

Сільський бюджет однин із найменших районі і складає близько 3млн грн. Та, завдячуючи цілеспрямованості сільської влади, спостерігається його перевиконання. Так було в минулому році, така ж картина цьогоріч.  Назустріч завжди  йде районне керівництво, то ж вдається вирішувати і більш масштабніші  питання.

Основними платниками податків є підприємства, завдяки яким наповнюється сільський бюджет. Люди забезпечені робочими місцями: Бориспільське районне споживче товариство, Ржищівське мисливське господарство, ТОВ «Агрофірма-Сошників», ПП «Спрінт-К», ТОВ ПК АНТ «Україна», ТОВ «АВК Січ», СТОВ «Старинська птахофабрика», СФГ «Романовича». За минулий рік  такої орендної плати надійшло майже 1 млн грн.

Орендну плату за спеціальне використання лісових ресурсів сплачують  ДП «Ржищівський військовий лісгосп», ДП «Спецсервіс-Буд», ДП «Бориспільський лісгосп».

Благоустрій

На благоустрій села минулого року витратили майже 600 тис грн..  За ці кошти встановили додаткові три зупинки, два дитячі майданчики – один на території дитсадка( за сприяння народного обранця Сергія Міщенка), інший  - в центрі. Більше половини коштів пішло на вуличне освітлення.  В цьому році вже освоїли 280 тис грн. знову ж таки половину коштів направили на енергозбереження, з’явилася бетонна огорожа біля дитсадка й медамбулаторії та ще одна зупинка для громадського транспорту.

Наразі в Сошникові освітлено 23 кілометри вулиць. Аби всі вулиці в селі засвітилися, залишилося якихось 900 метрів. Сільський голова пообіцяв, що вкладеться в місячний термін і увесь Сошників засяє вуличними вогнями. Така робота не з легких і не з дешевих, бо за підрахунками вона мала б вартувати близько 3 млн грн.. Але, завдячуючи власним силам - місцевим електрикам - Анатолію і Олександру Коломійцям та Олегу Мареничу, трактористу Василю Шведу, зекономили майже 1,5 млн грн..

 

Дороги

Дороги – важливий показник роботи влади. Загалом дороги в Сошникові одні з кращих в районі, і в цьому ми переконалися, об’їхавши чи не все село. Звісно, коли більшість доріг тут були ґрунтові, то наразі бачимо, що зроблено масштабну роботу за рахунок  коштів місцевого бюджету, сприяння  народного депутата Сергія Міщенка, питомої ваги інвестицій – видатків районного бюджету. За останні роки було заасфальтовано 5 кілометрів доріг, зроблено щебеневу висипку на шести кілометрах.

Новий дитсадок має бути

Минулого року з районного бюджету було виділено більше півмільйона  гривень  -   розробка проекту на будівництво нового дитсадка на 80 місць з перспективою на 100 дітей. Поки що віз і нині там. Гроші з обласного бюджету не виділяються, а їх обіцяли дати  36 млн грн.

 

Спорт

Сошниківці – відомі спортсмени в районі. Вони є активними учасниками спортивних турнірів, призерами та чемпіонами. Основною  фішкою сошниківців, звісно, є футбол. Дві команди змагаються за спортивні перемоги рідного села: ФК «Сошників» та ФК «Карань» ( Старе-Сошників). Наприкінці навчального року, за сприяння сільської влади та за кошти районного бюджету, а це близько 1 млн 200 тис грн., на території школи відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям. Наразі сучасний  стадіон об’єднав любителів спорту всіх поколінь. Та це ще не всі подарунки для тих, хто веде здоровий спосіб життя. За тиждень-два відкриють нову тренажерну залу. Ще у минулому році зала була майже готова. Найбільш важливу її частину – тренажери, докупили цьогоріч. Там же розмістили тенісний та більярдний столи. І вже ось-ось  сошниківці зможуть проводити своє дозвілля із задоволенням та користю. Досвідчений інструктор Олександр Костюренко, до речі  учасник АТО, допоможе індивідуально підібрати необхідне навантаження.

 

 

Соціальні об’єкти і духовність

У 2012 році, ще тільки-но О. Іщенко переступив 2-річний рубіж головування, у селі капітально відремонтували приміщення сільського клубу.  Яким він був до цього часу навіть важко уявити – будівля була чи не найстаріша і знаходилася у жахливому стані. Відновили все -  від стін до даху. З того моменту пройшло вже шість років, тому вирішили, що цього року  відремонтують фасад клубу.

 

У планах - закінчити ремонт в сільській медичній амбулаторії. Залишилися дріб’язкові завершальні роботи. Щоправда, найближчим часом планують облаштувати ще й санвузол. І тоді  приміщення буде в повному порядку.

Ще один соціальний об’єкт відремонтують капітально. Десятки років відділення поштового зв’язку не ремонтувалося. Уже виділені кошти на заміну вікон та дверей. А потім, зробивши кошторис, приміщення повністю оновлять.

 

У 2014 році в Сошникові постав величний храм. Золотом куполів милує він око і сошниківців, і гостей села. Усією громадою зводили церкву, вишукували кошти і результат не забарився. Церква функціонує вже чотири роки, а огорожі так і не зробили. У минулому році закупили цеглу, аби закінчити кладку стовпчиків для огорожі біля УПЦ КП Архистратига Михаїла на цьому все й затихло. «Звичайно, що між церквою і владою має буть порозуміння і співпраця, а не однобоке вирішення проблем. Розумію, що іншого виходу, ніж те, що влада має добудувати огорожу,  нажаль, немає. У цьому році будемо вишукувати кошти, аби закрити  питання. Як-то кажуть, дім без огорожі – картина без рами», - мовить сільський голова.

Музею бути

У приміщенні старої школи почали облаштування музею історії села та школи. Чималу купу ремонтних робіт зроблено за сприяння сільської влади.  Микола Пилипчук, директор Сошниківської школи, користуючись нагодою, закликав сошниківців до спільної і потрібної справи. Керівник школи подякував сільському голові за співпрацю і розуміння.

 

 

 

Заправка в селі - необхідність

При в’їзді в село зі сторони Мирного зовсім недавно почала функціонувати заправка. Землю площею 4 сотки орендують в ТОВ «Агрофірма-Сошників». Господар заправки хоче отримати у власність цю земельну ділянку, а власники агрофірми відмовляють. Позиція господаря заправки: якщо землю не віддадуть у власність, то й заправки в Сошникові не буде.  У сільського голови на столі лежить заява на виділення землі , а це 10 соток, у власність під заправку- хочуть ще взяти кілька соток навпроти, аби зробити і під’їзд для вантажівок, і  встановити резервуари для пального. На сільській сесії депутати мають прийняти рішення. Громада вирішила, що заправка в селі просто необхідна і треба йти назустріч.

 

 

Болюче…

Ще за радянських часів у центрі села звели стіни « гостинки». Так склалися обставини, що не вдалося тоді ввести в експлуатацію 50 квартирний будинок. І вже більше тридцяти років він стоїть у Сошникові, як головний біль. Кілька років тому сільська рада  уклала договір про добудову зі «Старинською птахофабрикою»  в якому зазначалося, що відремонтувавши будівлю,  10 квартир буде  у розпорядженні сільської влади, а  40 – належатиме птахофабриці. Довго тягли резину проектанти. На птахофабриці змінився керівник. Довелося розірвати попередній договір і залучити нових фахівців. Не так легко було пройти всі відповідні  погодження. Три тижні нові проектанти  заново робити обстеження багатоквартирного будинку. На руках є  висновок, в якому вказується незадовільний стан будівлі. Тож у добудові відмовлено, а черговий договір розірвано. Шукати інших проектантів просто немає сенсу. Відновити будівлю можна, але починаючи з нового фундаменту, нових стін. Аби розібрати й утилізувати небезпечний об’єкт  потрібно півмільйона коштів та де взяти такі гроші? Але ж такий небезпечний об’єкт в селі не має права на існування.

Лісовозам у центрі  села – ні!

По селу встановлять знаки, аби  50-ти тонні вантажівки- лісовози не їздили центром Сошникова  і не розбивали відремонтовані дороги. Ситуацію контролюватиме районний підрозділ поліції. За порушення – штраф.

Орендну плату за паї збільшили

Завдячує сільський голова керівництву  ТОВ «Агрофірма-Сошників» на чолі з Юрієм Олійником  за допомогу, яку вони надають взимку, розчищаючи сільські вулиці від снігових наметів, та й цілий рік  готові підставити плече селу. Лише за останні півроку агрофірма надала благодійної допомоги близько півмільйона гривень. Усі землі сільськогосподарського призначення знаходяться переважно в оренді агрофірми. Цього ж дня пайовики почули відповіді на свої запитання вуст орендарів.

Ті, в свою чергу, запропонували усім пайовикам укласти додаткову угоду на збільшення строку договору на 14 років, відповідно й  підвищення орендної плати, яка становитиме 10 тис грн. на руки, або 2 т зерна, до цього ж вона була майже удвічі меншої. Після довгої дискусії постановили - селяни здаватимуть в оренду землю без додаткових угод, тобто строк дії договору не змінили , а от  орендна плата тепер становитиме чистими 10 тис грн.. Окрім того пайовики продовжують отримувати, як-то кажуть, бонус: муку, цукор та олію.

 

…Ось таке життя-буття сошниківської громади. У щоденних клопотах сільській владі вдається вирішувати чимало проблем, аби односельці відчували турботу. Бо ж кажуть, яка сільрада, така й громада. А  сошниківцям   слід не забувати, що саме від них в повній мірі залежить розвиток громади та їхнє майбутнє.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано