A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Сільський голова Анатолій Тур: «Іванківкомунсервіс» тримає руку на комунальному «пульсі» села»

Дата: 16.03.2018 11:29
Кількість переглядів: 748

Комунальне підприємство «Іванківкомунсервіс» обслуговує приміське село понад десять років. Село Іванків велике і за територією, і за чисельністю. Лише вдумайтеся: чотири тисячі населення, дві тисячі дворів та 50 кілометрів сільських доріг! Роботи – через край, а тим більше тієї, що стосується благоустрою.

Підприємство працює на підставі укладених договорів на вивезення твердих побутових відходів. За символічні кошти, а це 20 грн на місяць, іванківці позбуваються  сміття раз на тиждень. А ще «на плечах» місцевих комунальників — якість водопостачання та водовідведення.

Коли лише підприємство створювалося, воно трималося на благодійних внесках. Далі йшов етап виживання: коштів бракувало, техніка застаріла. А лише за самі платежі від населення йому було б  не вижити. Наразі у зв’язку з децентралізацією сільський бюджет покращився. Тому дотації з бюджету перераховуватимуть на підтримку комунальників. У найближчих перспективах – оновлення техніки, підвищення заробітних плат.  Якщо розібратися, то на таких комунальних підприємствах і тримається комфорт людей, забезпечення життєдіяльності села. Тож аби мати – потрібно вкладати.

Нещодавно підприємство очолив молодий перспективний директор. Роман  Шепель —  учасник АТО. Повернувшись до Іванкова, вирішив спробувати себе в новому амплуа і вивести комунальне підприємство на вищий щабель, аби воно стало перспективним і, звісно, прибутковим. «Майже за весь період своєї діяльності комунальники «ходили» з протягнутою рукою, а хотілося б, аби підприємство вміло заробляти на себе гроші ще й селу допомагати», — наголошує директор. Перше хрещення молодий керівник отримав зі снігопадами, які повернулися на початку березня. Р. Шепель справився  «на відмінно» – село було розчищене і при цьому техніка працювала безперебійно.

А З ЧОГО ВСЕ ПОЧИНАЛОСЯ, РОЗПОВІВ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА АНАТОЛІЙ ТУР

Ще будучи сільським депутатом, Анатолій  Тур поставив собі за мету створити комунальне підприємство, яке б тримало в чистоті село, а ще забезпечувало односельців водою та водовідведенням . У 2006-му  А. Тура обрали сільським головою, з тих пір іванківці довіряють мудрому керівникові долю свого села. А благоустрій – це, як-то кажуть, обличчя населеного пункту.

«На той час усі села району обслуговувало «СПМК-241». Перспективи у підприємства, м’яко кажучи, були невтішними. Тому згадали минуле, жили сьогоденням, а дивилися у  майбутнє: якщо районне підприємство перестане обслуговувати наші села, то, зрозуміло, споживачі залишаться ні з чим.  Тоді в кількох  селах заходилися створювати свої комунальні підприємства. Їх можна було на пальцях перелічити:  у Щасливому, Гнідині та у нас – в Іванкові. Багато хто засуджував наші кроки. Мовляв, відповідальність велика та й утримувати таке господарство – велика розкіш. Але, як кажуть: порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих. Майже рік проходили відповідні процедури : отримали ліцензію на водопостачання, готували установчі документи. Дякувати Богу, в селі є каналізація, поля фільтрації, тому проблеми з водою вирішуватимуться. А в статуті прописали, що комунальне підприємство ще й зобов’язане подворово вивозити сміття. Раніше укладали договір з Баришівським сміттєзвалищем і вивозили сміття до сусіднього району. Наразі машина з твердими побутовими відходами курсує  до Глибоцького сміттєзвалища. Всім відомо, що проблема сміття – це проблема державного рівня. Жодного пристойного сміттєпереробного заводу на території України немає. За кордоном давно на смітті заробляють гроші, а наш віз і нині там. Наразі люди вдячні, що маємо своє комунальне господарство. Вони звикли, що сміття вивозять вчасно, за графіком. Поменшало і стихійних смітників у селі, а це і наша екологія, і наша, якоюсь мірою, порядність. Хотілося б, аби іванківці підтримали нового керівника комунального підприємства не порадами, а конкретними діями. А для цього потрібно зовсім небагато — укласти договір на вивезення сміття і вчасно сплачували за цю послугу», — аргументує сільський голова.

Техніка, хоча й старенька, але виручає: машина-сміттєвоз, трактор, екскаватор та асенізаційна машина. Професіонали своєї справи впевнено тримають руку на пульсі. Бути відповідальним – ось головна їх риса. Для нас – комунальні послуги – звична справа, а от для них – щоденна кропітка робота. Часом невдячна, але така важлива.

Алла БОГУШ, директор районного радіомовлення


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано