A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

Концерт-реквієм «Праведная душе». Капеляни у Чернігові

Дата: 20.11.2018 11:23
Кількість переглядів: 454

Мільйони людських життів забрав голод 1932-1933 років в Україні.  За даними Національного музею "Меморіал жертв Голодомору», пік трагедії припадає на червень 1933 року: щодоби мученицькою смертю помирало 28 тис. осіб, щогодини – 1168 чоловік, щохвилини – 20 людей. Вщановуючи пам’ять  про безневинно закатованих голодом українців, до 85-ї роковини Голодомору,  17 листопада на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся концерт-реквієм «Праведная душе».  У проекті, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, взяли участь: хорова капела ім. Павла Чубинського (диригент – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Радик), камерний оркестр Національної музичної академії України (художній керівник – народний артист України Ігор Андрієвський) та національний академічний духовий оркестр України (диригент – Михайло Мороз). 


- Цю сумну сторінку історії  неможливо забути. Її треба пам’ятати і  робити все, аби зі страшних уроків українці зробили для себе належні висновки..., – звертаючись до чернігівського глядача, наголосив заслужений діяч мистецтв України, диригент хорової капели ім. Павла Чубинсько  Дмитро Радик. 

Під час концерту прозвучали хорові композиції В.Зубицького, С.Рахманінова, М.Шуха на вірші Т.Шевченка і М.Боровка. А також – «Реквієм» Ендрю Ллойда Уеббера для солістів, хору та симфонічного оркестру – один із найскладніших і найдраматичніших сучасних академічних музичних творів. Цю заупокійну месу Уеббер написав у 1984 році і присвятив її пам'яті свого покійного батька композитора-органіста Вільяма Ллойда Уеббера. У 1986 році твір здобув премію Греммі у номінації «найкраща класична композиція». 


Варто наголосити, що завдяки проекту «Праведная душе», «Реквієм» вперше виконується на кращих українських сценах. Вперше його учора також було виконано у Чернігівському обласному філармонійному центрі. Сотні шанувальників класичної музики, які прийшли на концерт, не були розчаровані і на завершення дійства тривалими аплодисментами ще довго не відпускали музикантів зі сцени.


За матеріалами офіційного сайту Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

 

Фото: Віктор Кошмал


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано