A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

«ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ ГОСПІТАЛЬНИХ ОКРУГІВ ДІЯТИМЕ ПРИНЦИП «НЕ НАШКОДИТИ»

Дата: 03.02.2017 11:21
Кількість переглядів: 563

Згідно з постановою Кабінету міністрів України від 30 листопада 2016 року затверджено порядок створення госпітальних округів.

Депутат міської ради медик Ілля Луців ініціював звернення до заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірини Сисоєнко щодо створення на базі Бориспільської ЦРЛ лікарні інтенсивного лікування в межах новоствореного госпітального округу. Після сприяння у вирішенні даного питання, 31 січня народна обраниця відвідала заклад і відповіла, чого чекати від нововведень.

Серед запрошених – голова комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Київської області Наталія Бігарі, голова Бориспільської райдержадміністрації Дмитро Воронін, заступник голови Бориспільської районної ради Іван Недогибченко.

 

 

 

 

 

«Створення госпітальних округів не призведе до закриття медичних установ. На жаль, в Україні медицину використовують або у політичній боротьбі, або формують для населення «страшилки», тим самим викриваючи непрофесійність у галузі охорони здоров’я та небажання нести відповідальність за таку важливу й чутливу сферу», – наголосила народна обраниця.

Госпітальний округ – це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню такої території. Це дасть змогу забезпечити гарантований своєчасний доступ населенню до послуг належної якості (еквівалент радіуса зони обслуговування 60 км); ефективне використання бюджетних коштів, що спрямовуються на забезпечення фінансування вторинної медичної допомоги; створення умов для підготовки закладів охорони здоров’я, що надають вторинну медичну допомогу, до функціонування в умовах управлінської та фінансової автономії та надання медичної допомоги в межах договорів про медичне обслуговування населення з головним розпорядником бюджетних коштів.

Головний лікар ЦРЛ Олександр Щур додав: «За моїми підрахунками, якщо відбудеться реорганізація, то ціна питання на рік становитиме близько 4 мільйони гривень, які можна буде зекономити і використати з користю».

У Київській області заплановано створення чотирьох госпітальних округів: Києво-Святошинський, Білоцерківський, Вишгородський та Броварський. Унаслідок змін Бориспільська ЦРЛ має стати лікарнею інтенсивного лікування першого рівня Броварського госпітального округу. Це означає, що заклад повинен стати потужнішим та оснащенішим.

«Вважаю, що Міністерство охорони здоров’я має найближчим часом підготувати відповідне положення. При цьому діятиме принцип «не нашкодити».

Серед медиків виникло питання різниці між інтенсивним лікуванням двох рівнів. Якщо перший (базовий) надає населенню консультативну та медичну допомогу інтенсивного лікування й догляду, то другий – забезпечує надання медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, денного стаціонару або в амбулаторних умовах дорослим і дітям у гострому стані захворювання, або із хронічними захворюваннями.

Насамкінець усі присутні зійшлися на думці, що спільними зусиллями можна побудувати доступнішу та якіснішу систему охорони здоров’я в Україні, на яку вже втомилися чекати як лікарі, так і самі пацієнти.

Тетяна Підгурська

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи підтримуєте зміни в районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано