A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

У 2016 році на Бориспільщині було на 370 шлюбів менше, ніж у 2015-му

Дата: 23.01.2017 11:16
Кількість переглядів: 554

Відповідно до Сімейного та Цивільного кодексів України, Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державній реєстрації в органах ДРАЦС підлягають народження фізичної особи та її походження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені.

 

 

Про кожен факт державної реєстрації органами реєстрації видаються відповідні свідоцтва про народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені на бланках суворої звітності.

Бориспільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану (далі – Відділ) та виконавчими комітетами сільських рад Бориспільського району в 2016 році зареєстровано 3586 актових записів. Для порівняння:

за 2016 рік: за 2015 рік:

народження 834 882

смерть 783 763

шлюб 585 817

розірвання шлюбу 161 133

зміна імені 60 50

поновлення 27 32

Відповідно до п. 4 гл. І Правил державної реєстрації актів цивільного стану, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року №52/5 (зі змінами), виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад здійснюють державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

Виконавчими комітетами сільських рад Бориспільського району зареэстровано:

2016 рік: 2015 рік:

народжень 442 551

смерть 943 962

шлюб 193 331

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті здійснюється на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Відділом зареєстровано у 2016 р. за рішенням суду по Луганській, Донецькій областях та Автономній Республіці Крим 24 актові записи про смерть.

Відповідно до ст. 144 Сімейного кодексу України встановлено відповідальність батьків за реєстрацію народження дітей у державному органі реєстрації актів цивільного стану, оскільки згідно з указаною правовою нормою термін реєстрації становить 1 місяць з дня народження дитини.

Несвоєчасна, без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що передбачено ч. 2 ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення для стягнення штрафу особисто з батьків новонароджених дітей.

Так, за 2016 рік складено 25 протоколів про адміністративні правопорушення, що направлено до адміністративної комісії.

З 2016 року Відділом проводиться щотижневе, з вівторка по суботу, приймання документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини, та видавання свідоцтв про народження безпосередньо у пологовому відділенні Бориспільської ЦРЛ. У 2016 році було проведено 109 реєстрацій народження через пологовий будинок.

Сімейним кодексом України (ст. 146) передбачено визначення імені дитини. У 2016 році мали місце випадки, коли при державній реєстрації народження дітям надавалися рідкісні, дивні та запозичені імена іноземного походження. Так, наприклад, дівчаток називали: Аміна, Камелія, Асія, Еріка, Аніта, Дана. Хлопчиків – Гігран, Яромир, Алаз, Амір, Прохор, Радомир.

У 2016 році показник реєстрації шлюбів був на 370 актових записів нижчий, ніж у 2015 році.

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я (ст. 295 Цивільного кодексу України).

Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері (ст. 295 Цивільного кодексу України). У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника. У 2016 році Відділом складено 60 актових записів про зміну імені.

Ніна ХВОРОСТЯНКО, начальник Бориспільського міськрайонного відділу ДРАЦС
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано