A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

День села: І знову вересень зібрав старинців на свято

Дата: 04.10.2019 11:16
Кількість переглядів: 2020

День села у Старому з кожним роком набирає масштабності. Це свято, можна сказати, вже набуло статусу районного рівня. Адже сюди з’їжджається люд із навколишніх сіл, Борисполя й не тільки. Знають, дивувати буде чим. Окрім пошанування старинців, розваг, пригощань, розділити свято приїдуть і зіркові гості. Одним словом, якщо хочеш насолоди для душі на весь рік – приїжджай на День народження Старого.

Навіть примхлива вереснева погода підкорилася старинцям: бо ж для гарних людей нічого не шкода. У дітей забав не перелічити! Ніс лоскоче запах смаженого м’яса та кулішу. Біля фотозон утворилася черга, кожен хоче зафіксувати майже історичну подію.  На рушнику коровай уквітчаний калиною – все готове до свята. Селяни дружно збираються і вже коли сонце заходитиме за горизонт, сільська площа перетвориться на багатолюдне, багатобарвне видовище.

А поки що святкова сцена традиційно зустрічала гостей і господарів села: Старівського сільського голову Валерія Макаренка, депутата кількох скликань районної ради, Почесного громадянина Бориспільського району, директора Старинської школи Сергія Кравченка, начальника відділу організаційно-інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Бориспільської районної держадміністрації Ірину Тур, Благочинного Бориспільського району митрофорного протоієрея отця Ігоря, командування Міжнародного центру підготовки підрозділів Національної гвардії України.

Цього року вперше Старівською сільською радою було прийнято рішення про присвоєння високого звання «Почесний громадянин села» й першими отримали найвищу сільську нагороду васильківці в День народження свого села. Черга дійшла до старинці: цьогоріч нагороди удостоєні: посмертно – Павло Цех, Микола Кулик, Борис Ніжинський. Також нагрудний знак вручили Сергію Кравченку, Лідії Білановській, Катерині Шкрадюк, Любові Логуш. Районними Подяками відзначено Леоніда Коломійця, Катерину Бордун, Сергія Абаєва.

Церковні нагороди – медаль «За любов до України» – від предстоятеля ПЦУ Епіфанія отець Ігор вручив Валерію Макаренку, Володимиру Кравчуку, Віктору Чепілівському, Наталії Дмитренко, Олегу Некрасову.

Сільськими грамотами та подяками нагородили й відзначили ФК «Карань», ФК «Радгосп Україна», колектив поштового відділення, медичної амбулаторії, вокально-інструментальний ансамбль «Джерела», кращих старинців, які докладають максимум зусиль, аби село розвивалося і кращало.

Валерій Макаренко, вітаючи сільську родину, побажав кожному віри в майбутнє, небайдужості, адже для того, аби село було взірцем, треба гуртом працювати. А старинці – люди не ледачі й завзяті, тож все має виходити якнайкраще.

Урочистості розбавили піснями й танцями місцеві артисти. Що вже голосисті і старші, й юні, і зовсім малі старинці: вокально-інструментальний ансамбль «Осіннє золото», гурти «Зорептах» та «Ріка», танцювальний колектив «Лідер Денс», Олена Хобта, Віра Григорець, Надія Журибеда, Юлія Курилко, Валентина Розум, Роман Іванюк. Старинці особливо тепло приймали своїх артистів, підспівували разом з ними, даруючи гучні оплески. Та це ще не всі сюрпризи для іменнинників.

Серед зіркових гостей – популярний український гурт «Авіатор», шоумен Микола Задора із народним жіночим вокальним ансамблем «Любисток» та заслужений артист України Анатолій Скоробагатько.

Вечірнє небо осяяв святковий салют. Йому однаково раділи діти і дорослі. А час ніби зупинився, застиг. Свято закінчувалось, а охочих до танцю ще чекала дискотека. І знову рік чекань, аби з новими досягнення зустріти черговий день народження села, ще яскравіший, ще жаданіший.

ПІСЛЯСВЯТКОВЕ

Свято відшуміло. І знову настали трудові будні. На часі – процес об’єднання територіальних громад, і він не стоїть на місці. Старівський сільський голова Валерій Макаренко ось як  прокоментував ситуацію щодо ОТГ:

– Наразі немає жодного громадянина, який не чув би про об’єднання громад. Усі небайдужі старинці і васильківці тримають в полі зору процес створення об’єднаної територіальної громади, коли села самі матимуть змогу розпоряджатися бюджетом та вирішувати нагальні проблеми самостійно. Вважаю, наша держава для ОТГ зробила позитивну річ – дала людям можливість подумати і самотужки сформувати ті громади, які вони хочуть, і лише спільними зусиллями досягати бажаних результатів та покращувати свій добробут. У нашому районі ще раніше було запропоновано два варіанти поділу, а саме – на Вороньківську і Бориспільську (варіант Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України) та Пристоличну, Золочівську, Бориспільську, Вороньківську та Мирненську (варіант Департаменту містобудування та архітектури Київської області). Нещодавно в області відбулося засідання робочої групи з вивчення пропозицій для внесення змін до перспективного плану формування громад Київської області, а днями на сайті Бориспільської міської ради оприлюднено повідомлення про проведення громадського обговорення питання надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад.

30 вересня на сесії міської ради було майже одноголосно прийнято рішення не запрошувати в Бориспільську ОТГ Старівську, Сошниківську і Мирненську сільські ради, оскільки в Кабміні вже затверджено  Мирненську ОТГ.

До цього деякі міські активісти збирали підписи в наших громадах, які начебто засвідчували згоду людей на добровільне об’єднання в Бориспільську міську територіальну громаду. Мотивували це так: мовляв, якщо наші три сільські ради об’єднаються в одну Мирненську громаду, то, окрім пташників «Старинської птахофабрики», на нашій землі більше нічого не буде. І лікарню закриють, і школу. Це повна нісенітниця. Ми повинні зрозуміти, що об’єднавшись, три сільські ради будуть самодостатньою громадою, на рівні якої вирішуватимуться питання місцевого економічного розвитку, забудови, благоустрою території, соціальної допомоги, культури, первинної охорони здоров’я, середньої, дошкільної та позашкільної освіти, безпеки громадян, утримання об’єктів комунальної власності тощо. Тобто громада повністю відповідатиме за все, що відбуватиметься в ній, розпоряджатиметься коштами, які збиратиме на своїй території. А в нас вистачить і цих коштів, і сил, і людського потенціалу. Я переконаний, що  ми зможемо створити  спроможну, самодостатню і сильну громаду з центром у Старому.

Ольга ПЕРЕЯСЛАВСЬКА

ФОТО Тетяни ПІДГУРСЬКОЇ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано