A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бориспільська районна рада
Київська область

До Тараса як на сповідь

Дата: 11.03.2020 11:13
Кількість переглядів: 1378

Не знаю жодної української родини, де не шанували б Тарасове слово. Хіба можна не любити те, що у батьківських устах звучить як пророцтво, як дороговказ? Здається, знайомимося з ним змалечку, але щоразу відкриваємо незвідані сторінки його життя…

Уже 15 років поспіль шевченкознавці-освітяни району під егідою члена Національної спілки краєзнавців України, Почесного громадянина Бориспільського району Леоніда Гриценка подорожують шляхами Тараса. І Шевченко, і його слово – це вже частина їхнього, краєзнавчого життя. І найбільше дивує те, що всі члени так званої команди – вчителі, але філологів тут на пальцях перелічиш, решта – хіміки, фізики, математики, історики, соціальні педагоги, вчителі образотворчого мистецтва. Разом відвідують шевченківські місця, а потім, як підсумок, збираються на краєзнавчі конференції, де також збагачують свій багаж знань. Майже у всіх школах району вже зустрічали шевченкознавців. Цього разу їх об’єднали науково-краєзнавчі читання «Тарас Шевченко та українські шляхетні родини», присвячені 206-ій річниці від дня народження Великого Кобзаря, у Старинській школі.

Старинські учні – чи не найкращі художники в районі. Тому, звісно, показали, на що здатні: виставка малюнків за мотивами творів Шевченка додала заходу і рівня, і настрою. А Шевченкове слово з вуст школярів та інсценізація балади «Тополя» від вихованців гуртка «Леді» налаштували краєзнавців на творчу плідну роботу. Хочеться висловити вдячність усьому педагогічному колективу Старинської школи на чолі з Сергієм Кравченком за відмінну підготовку. «Сіють вчасно, то й зійде рясно», – кажуть в народі. А родючі сходи бачимо на власні очі. Книжкові виставки з творами Кобзаря прикрашали вербові котики, а на присутніх пророчими очима дивився з портретів Шевченко. Якось завесніло, возвеличилось на душі, шануючи Тараса.

Делегатів конференції вітали директор Старинської ЗОШ Сергій Кравченко, завідувач районного методичного кабінету Віктор Кравцов, голова районної організації профспілки працівників освіти і науки України Світлана Сьомак, методист районного методичного кабінету Леонід Гриценко, заступник директора з виховної роботи Старинської школи Валентина Крисько.

С. Сьомак, окрім власних творчих робіт, а серед них і портрет Шевченка, привезла роботи з пластилінографії вихованців Гірського дитсадка «Берізка», де постійно діє виставка «Душі Тарасової криниця». А ще «Кобзар», який колись подарував їй тато. Ця книга тепер і батькова пам’ять, і слово на щодень.

Л. Гриценко розповів про взаємини поета з представниками українських шляхетних родин Лівобережної України. З вуст краєзнавців дізналися про ті особистості, спілкування, взаємини, що спонукали митця до створення значної частини його поетичних та малярських творів: представників роду Репніних-Розумовських, Галаганів, Кочубеїв, Капністів, Білозерських, Віктора Забіли, Євгена Гребінки, Якова де Бальмена, Закревських, Скоропадських, Марковичів (Маркевичів).

З науковими доповідями виступили вчителька української мови та літератури з Гори Лариса Нагорська, вчителька зарубіжної літератури з Іванкова Тетяна Чубатюк, вчитель фізики з Дударкова Василь Носулько, вчителька історії з Головурова Наталія Коновал, вчитель хімії з В. Олександрівки Сергій Ревнюк, вчителька фізики з Рогозова Лариса Штефан, соціальний педагог з Сошникова Олена Старущенко, вчителька хімії з Глибокого Юлія Олешко, вчителька образотворчого мистецтва з Вишеньок Оксана Пилипчук, вчителька української мови та літератури з Мирного Наталія Лупан, вчителька української мови та літератури Ревнівської школи Олена Долобан, вчителька історії з Кучакова Інна Колесник.

На згадку про цю атмосферну зустріч кожний учасник конференції отримав у дарунок «Кобзар». Аби напрацювання краєзнавців не були марними, вони докладуть усіх зусиль, аби світ побачив збірник матеріалів науково-краєзнавчих читань, що стане у нагоді  для всіх поціновувачів шевченкового слова. А життя триває. І наші дослідники вже намалювали ще один маршрут на зустріч багатющої української історії і талановитих відомих на увесь світ українців.

Алла БОГУШ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Найкраща громада в Бориспільському районі?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано